En irakisk familie fra Mosul søgte tilflugt i en kaldæisk kirke i byen Telkaif, blot 20 kilometer nordligere, da ISIL angreb for to år siden. Hvert syvende menneske er traumatiseret pga. krig, naturkatastrofer, vold i hjemmet eller andre sjælsrystende oplevelser. Foto: Rodrigo Abd/Scanpix
En irakisk familie fra Mosul søgte tilflugt i en kaldæisk kirke i byen Telkaif, blot 20 kilometer nordligere, da ISIL angreb for to år siden. Hvert syvende menneske er traumatiseret pga. krig, naturkatastrofer, vold i hjemmet eller andre sjælsrystende oplevelser. Foto: Rodrigo Abd/Scanpix

Af Synne Garff, international chef

Bibelsk sjælesorg - det største missionsfelt?

Bibelen har noget unikt at tilbyde, når traumatiserede mennesker skal finde tilbage til livet, mener den internationalt anerkendte traumeekspert, Diane Langberg

Millioner af mennesker er traumatiseret. Man regner med, at hvert syvende menneske i verden er traumatiseret på grund af krig, naturkatastrofer, vold i hjemmet eller andre sjælsrystende oplevelser. 

At hjælpe traumatiserede mennesker har Det Amerikanske Bibelselskab taget på sig ved at gå aktivt ind i bibelsk sjælesorg. Her er den praktiserende psykolog og traumeekspert Diane Langberg, rådgiver. Hun er universitetsprofessor og anerkendt over store dele af verden for sit arbejde med traumeofre.

I sit 40-årige virke har hun mødt mænd og kvinder fra alle samfundslag, der er blevet ramt. Deres historier om traumer, sorg og misbrug har påvirket hende dybt: 



”Hvordan siger man Gud og traume i samme sætning”? spørger Langberg og svarer selv: ”Hver gang man behandler et andet menneske respektfuldt, venligt, godt, blidt, kærligt, i stedet for brutalt, ondt, vredt, gør man, som Jesus gjorde. Vi må gøre tingene stille og roligt, lytte, vende tilbage, vandre med det andet menneske. Være tålmodige, ikke presse på i iveren for at forkynde. Så får du måske en lille smule lys ind i den mørke sjæl. Måske. På grund af det du kom med, har du plantet lysten til retfærdighed. Lysten til liv.”

Al helbredelse tager tid

Traumer handler om voldsomme tab. Traumer er dybe sår på sjælen, de er overvældende, svære at sætte ord på, men de ødelægger vores værdighed og valg. Populært sagt opleves traumer som en alarm, der går i gang, men ikke kan slukkes. Uden heling kan symptomerne blive ved. Ofte genoplever folk deres traumer og får ødelagt søvn, sundhed, følelser, relationer og håb for fremtiden. Mange får også en krise i troslivet. Traumer tager tid at helbrede og en stor portion tålmodighed. Diane Langberg eksemplificerer:



”Brækker du et ben, kommer du på hospitalet, får taget røntgen, bliver bundet ind i gips, men du har stadig ondt et stykke tid. Man vil gerne vågne op og være frisk. Men det kan man ikke. Uanset hvor stærk man er, tager det tid. Der er intet, vi kan gøre for at speede tiden op. Men det er præcis, hvad vi har lyst til, når vi har det dårligt. Det samme gælder traumer, der er sår på sjælen. Det tager tid at hele”.

Bibelstykker i behandlingen

Diane Langberg inddrager fra tid til anden Bibelen i behandlingen af sine klienter. En klient var blevet voldtaget og fik det ikke rigtigt bedre efter mange samtaler. En dag bad Langberg hende om at gå hjem og læse historien om Jesus, der hænger på korset. Tre gange om dagen. Til næste konsultation kom kvinden nærmest løbende ind i konsultationen: 



– De tog hans tøj! Det var så nedværdigende. De tog hans tøj! sagde kvinden stakåndet, ude af sig selv. Den passage havde talt til hende. Jesus mistede alt. Han blev ydmyget, hånet, og soldaterne slog terninger om hans tøj. Gud havde selv været der i lidelsen med sin søn; han kendte til kvindens lidelse. Gud er altid med os i lidelsen. Lige der på korset mødes det onde og det gode, i lidelsen. Kvinden følte sig forstået; hun følte sig ikke mere alene. Denne bibelpassage forløste noget i hende, og det satte skub i hendes helingsproces.

Tab af alt

Langberg har også arbejdet med flygtninge i mange år og delt sine erfaringer med kirker, kvindekonferencer, faglige konferencer og humanitære organisationer på flere kontinenter. Ifølge Langberg er flygtningens traume: tab af alt! Flygtningen befinder sig i en permanent tilstand af usikkerhed, forudsigeligheden forsvinder, flygtningen er fremmedgjort, mister sin identitet. Der er: Tab af hjemmet, tab af land, tab af rødder, tab af rutiner, tab af lugte. Tab af fred, glæde, håb, værdighed, referencepunkter. Tab af tro, tradition, sprog, mad, sange, historie, relationer. Tab af traditioner, venskaber osv. osv. 

Bibelsk sjælesorg er udviklet til traumatiserede kristne og velafprøvet hos krigsofre, flygtninge, hiv-smittede, fængslede og voldtægtsofre. Foto: Clare Kendall.
Bibelsk sjælesorg - en global succes. Det Amerikanske Bibelselskab sender traumeeksperter ud til verdens brændpunkter og uddanner bibelselskaber og kirkeledere i at hjælpe deres menigheder. Metoden er økumenisk og bruges af alle kirkeretninger. Her er det bibelsk sjælesorg i Jordan. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Flygtningen mister emotionelt, materielt, socialt, kulturelt, geografisk, spirituelt, religiøst. Flygtningens relationer skal væves sammen på ny. Flygtningen har derfor brug for en, der kan lytte og blive vidne til hans eller hendes historie. Ligesom alle andre traumatiserede mennesker. 



Langberg er overbevist om, at kirken kan spille en afgørende rolle i forhold til traumatiserede mennesker: 

”Vi sender missionærer og Skriften ud i verden. Vi leverer mad, rent vand, uddannelse og beskæftigelse for mange. Og det skal vi. Vi har dog sjældent opfattet traumer som et sted, vi kan hjælpe. Hvis vi tænker på de omfattende naturkatastrofer, såsom jordskælv, orkaner og tsunamier og kombinerer disse ofre med de mange menneskeskabte katastrofer - de voldsomme byområder, krige, folkedrab, menneskehandel, voldtægter og børnemisbrug, så får vi et svimlende antal. Jeg tror, at hvis vi stoppede op og kiggede ud på den lidende menneskehed ville vi begynde at indse, at traumer måske er det største missionsfelt i det 21. århundrede.”

Bibelsk sjælesorg bygger på sorggrupper med fortælling, sang, bøn, rollespil, tegning, betroelse, bibelstudier og skriftemål.

Gennem De Forenede Bibelselskaber støtter Det Danske Bibelselskab arbejdet med bibelsk sjælesorg i blandt andet Afrika og Mellemøsten.

Traumer påvirker hjernen

Traumer påvirker hjernen

Traumatiserede mennesker har brug for en, der kan lytte og blive vidne til hans eller hendes historie. På et mere fysisk plan ændrer den traumatiseredes hjerne sig, når han eller hun fortæller sin historie. Når kroppen er traumatiseret, er det som om, hjernen er blevet kørt over af en lastbil. Kroppen er i alarmberedskab. Følelsescenteret overtager; amygdala er på overarbejde. Traumer skal bearbejdes. Hjernen har svært ved at lære, når kroppen er i alarmberedskab. 

Traumeekspert Diane Langberg taler ofte på internationale konferencer om bibelsk sjælesorg

Om Diane Langberg

Traumeekspert Diane Langberg taler ofte på internationale konferencer om bibelsk sjælesorg. For nylig rejste Langberg sammen med international chef Synne Garff ud i Bekaa-dalen for at lytte til syriske flygtninge og få en bedre forståelse af, hvilke traumatiske oplevelser, de bærer på. Selv om Langberg er professionel og har lyttet til traumatiserede mennesker i snart 40 år, gjorde de voldsomme historier indtryk. Turen tilbage til Beirut var præget af eftertænksomhed.