Esben Hanefelt Kristensen
Esben Hanefelt Kristensen er kendt af mange for sine karakteristiske illustrationer. Foto: Henning Bagger/Scanpix

02.11.2015 Thilde Thordahl Andersen

Esben Hanefelt Kristensen: Jesus var ikke en sød lille spejderdreng

DET BETYDER BIBELEN FOR MIG

Nu udkommer MyldreBibelen med sjove og inspirerende illustrationer af Esben Hanefelt Kristensen. Men hvordan er hans eget forhold til Bibelen? Læs med her.

Den 2. november udkommer MyldreBibelen, en børnebog for de 0-7-årige. Børnene kan gå på opdagelse og finde ting i otte detaljerede myldrebilleder, der hver fortæller en central historie fra Bibelen.

Læs mere om MyldreBibelen.

Illustrationerne står Esben Hanefelt Kristensen bag, og vi kender blandt andet hans karakteristiske univers fra Bibelen - udvalgte fortællinger.

Men er Esben Hanefelt Kristensen selv troende?

"Jeg har ikke en tro på Gud, jeg har en viden. Jeg har oplevet nogle forunderlige ting i mit liv, som jeg gerne vil holde for mig selv. Men jeg ved, at Gud findes," fortæller han.

Esben Hanefelt Kristensen peger på, at hans profession giver ham god mulighed for at dykke ned i Bibelens indhold og fordybe sig i det:

"Det er det vidunderlige ved at male. Man kommer bagom og får lov til at tænke tingene ordentligt igennem. Det er en luksus!"

Jesus har haft humoristisk sans

Når Esben Hanefelt Kristensen bliver bedt om at pege på noget af det allerbedste ved Bibelen, er det personen Jesus, han fremhæver:

Der er så mange, der gør Jesus til en sød, rar, lille spejderdreng. Sådan ser jeg ham ikke.

"Der er så mange, der gør Jesus til en sød, rar, lille spejderdreng. Sådan ser jeg ham ikke. Prøv at tænke på, da han ryddede templet: Købmændene flød rundt mellem hinanden, mens Jesus fik et raserianfald og gik helt amok."

Men Det Nye Testamentes hovedperson har også humor, mener Esben Hanefelt Kristensen:

"Jesus er hele tiden nødt til at sætte disciplene på plads, fordi de tager alting så højtideligt. Jeg tror, han har haft meget humor."

Tilgivelsen tiltaler en røver

Fortællingen om korsfæstelsen af Jesus er betydningsfuld for Esben Hanefelt Kristensen.

For ved siden af Jesus på Golgata-bjerget hænger to forbrydere. Den ene af dem er godt klar over, at han har handlet forkert, og han får at vide, at han skal følge Jesus til Paradiset.

"Den historie tiltaler sådan en røver som mig. Da jeg var ung, var jeg ikke en af Guds allerbedste børn. Kristendommen adskiller sig fra andre religioner ved, at uanset, hvad du har gjort, så bliver du tilgivet på en eller anden måde. Det er jo opmuntrende!"

Myldrebibelen Uddrag
En af Esben Hanefelt Kristensens illustrationer i MyldreBibelen. Børnene skal her finde bl.a. 1 sværd og 3 kors.

Jagten på det guddommelige

Mange har spurgt Esben Hanefelt Kristensen, hvad kunst er, og selv mener han, at kunsten har sin rod i skabelsen og syndefaldet:

"Da mennesket blev drevet ud af Paradiset, stod han der på en fuldstændig tør mark med tidsler. Det var varmt og ubehageligt, og farerne lurede. Lige siden dengang har mennesket i en længsel efter det guddommelige lavet kunst, sange, digte og hulemalerier for at skabe det fuldkomne."

Men det fuldkomne er ikke sådan lige inden for rækkevidde, mener Esben Hanefelt Kristensen:

"Som kunstner ved jeg, at jeg aldrig når det guddommelige. Men hvis vi ikke prøver på det, bliver barbariet og afgrunden mellem Gud og mennesker større."

Esben Hanefelt

Esben Hanefelt Kristensen, født 1952, er autodidakt kunstner.

Han er især kendt for sine bibelske illustrationer og har således illustreret udgivelser som Bibelen - udvalgte fortællinger og Bogen om Jesu Lignelser.

Myldrebibelen

Farverig billedbibel for de mindste. Illustreret af Esben Hanefelt Kristensen
Myldrebibelen
199,95

Forfatter: Lisbeth Elkjær Øland
Illustrator: Esben Hanefelt Kristensen
Sidetal: 18 sider
Indbinding: Papbog
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-819-4
Mål: 23,5 x 31 cm