Foto: SAT-7
TV-stationen SAT-7 gør en dyd ud af at undervise forældrene i at håndtere både deres egne og børnenes traumer. Foto: SAT-7

30.01.2018 Lea Holtze

Fokus på traumer lindrer sjælens sår hos børn og voksne

Millioner i Mellemøsten og Nordafrika lever i fattigdom og på flugt fra krig og nød. Det efterlader mange børn og voksne med voldsomme traumer. TV-stationen SAT-7 møder dem lige dér, hvor de er, og sætter som den eneste kanal i regionen fokus på traumer

De er traumatiseret af krig, konflikt og fattigdom. Og de er efterladt uden adgang til læge- eller psykologhjælp, der kan lindre deres sår. Det er virkeligheden for millioner af mennesker i Mellemøsten og Nordafrika. Men SAT-7 bringer hjælpen frem: Til regionens flygtningelejre, til asylcentre over hele Europa, til hvor end lokalbefolkningen er.



”En vigtig del af SAT-7's arbejde går ud på at bringe social forandring til Mellemøsten. Derfor skal vi tage folk alvorligt og gå dem i møde. Og lige nu er virkeligheden den, at flere lande i regionen er ramt af alvorlig krise. De traumer, der følger med, føler vi et stort ansvar for at hjælpe med at bære. Vi kan bringe et centralt, kristent budskab om fred og tilgivelse til live på TV. Og så kan vi italesætte tabuer og formidle dygtige psykologers råd og vejledning til de mange seere,” fortæller Kurt Johansen, der er generalsekretær for SAT-7 Europa.

Støtter traumatiserede børn

Mange af TV-stationens seere er børn, der blandt andet følger det populære undervisningsprogram Min Skole (eng: MySchool, red.), som giver dem mulighed for at få undervisning i arabisk, engelsk og matematik, selvom skolesystemet ligger i ruiner. Som noget helt nyt bringer undervisningsprogrammet også korte indslag med terapeutisk historiefortælling, der er skrevet i samarbejde med en psykolog, hvor emner som vrede, krig og frygt bliver taget op.

”Børnene har set og oplevet ting, som ingen børn skulle opleve. Alle pejlemærker og al tryghed er væk. Det er klart, at det giver traumer. Særligt fordi børnene ikke forstår ret meget af, hvad der foregår omkring dem. Og de lever i en kultur, hvor forældre ikke taler om følelser med dem,” forklarer Kurt Johansen.

Derfor gør SAT-7 også en dyd ud af at undervise forældrene i at håndtere både deres egne og børnenes traumer. Blandt andet med programmet Med Smyrna (eng: With Smyrna, red.), der i den nyeste sæson har fokus på traumer efter krig og konflikt, giver gode råd om opdragelse set fra et bibelsk perspektiv.



”Vi kan italesætte problemer og fortælle forældrene, at det er helt normalt, at et traumatiseret barn tisser i sengen og er udadreagerende. Ellers tror mange, at børnene opfører sig skammeligt og skal sættes på plads. Forældrene får at vide, at de skal tale med børnene, hjælpe dem med at tegne, hvad de har oplevet, eller skrive et digt eller et brev,” siger Kurt Johansen.



Når SAT-7 vejleder børn og forældre, lægger de arbejdet i hænderne på de dygtigste folk, fortæller Kurt Johansen. En af dem er lægen Hany Keyladas, der er ekspert i flygtningetraumer og som har arbejdet i både Syrien og Irak. I programmet Din Læge (eng: Your Doctor, red.) hjælper han flygtninge til at hjælpe sig selv ved at give dem basal undervisning i førstehjælp, sygdomsforebyggelse og traumer.