Bibelselskabet støtter forfulgte og trængte kristne i Irak med uddeling af Bibelen, humanitær hjælp, husly, TV-produktion og fortalervirksomhed. På billedet ses en kristen flygtningefamilie fra Irak. Foto: Andrea Rhodes, UBS.
Bibelselskabet støtter forfulgte og trængte kristne i Irak med uddeling af Bibelen, humanitær hjælp, husly, TV-produktion og fortalervirksomhed. Foto: Andrea Rhodes, De Forenede Bibelselskaber

Synne Garff, international chef

Folkedrab i Irak: Hjælp de mange tusinde, der er drevet på flugt

Islamisk Stat, IS, udrydder systematisk kristne, yazidier, shia-muslimer og flere andre modstandere i det nordlige Irak. Ofrene har akut brug for hjælp og støtte

”Konvertér eller dø!” Så makabert lyder budskabet fra kalifatet i Irak. Nogle får tilbud om at betale en særskat, hvilket de færreste vælger. Enkelte konverterer, men de fleste flygter fra de militante grupper, som ikke skyr nogen midler. Beretninger om bestialske mord og salg af pigebørn rammer i disse dage medierne og Bibelselskabets medarbejdere.

Tusindvis er nu nået til Erbil i Kurdistan, hvor mange har søgt tilflugt i kirkerne. Det er her Bibelselskabets netværk har mulighed for at hjælpe.

Kristne udryddes

Livet for de kristne i Irak er blevet markant forværret de sidste ti år. Krigen mellem USA og Irak sendte tusindvis af irakiske kristne på flugt internt. Mere end en halv million kristne har forladt Irak på grund af krig og gruopvækkende terrorhandlinger. Nu myrdes børn og voksne, fordi de er kristne.

Sharia-lov er indført i kalifatet. Kirkeklokkerne ringer ikke mere i Mosul, der er den anden største by i Irak. Byen ligger i det tidligere Assyrien, der anses for at være et af verdens første kristne lande. Men som de sidste dages begivenheder har vist, skåner de militante sunni-muslimer ingen. Heller ikke det religiøse mindretal, yazidierne, der blev holdt fanget på et bjerg uden adgang til mad og drikke.

Den katolske pater, Louis Sako, der er bosat i Irak, kaldte forleden forfølgelsen af de kristne irakere for folkedrab:

”De flygtede fra deres landsbyer og huse uden andet end det tøj, de havde på (…) kristne går til fods i den brændende hede mod kurdiske byer som Erbil, Duhok og Soulaymiyia; også de syge, de gamle, børnene og de gravide. De står over for en humanitær katastrofe og risikerer et reelt folkedrab.” (The Guardian, 9. august)

”Regeringen i Kurdistan har meddelt, at den umuligt kan hjælpe alle. Tidligere var det primært kristne irakere, der flygtede til Erbil. Men nu er der også andre religiøse grupper, som vi selvfølgelig vil hjælpe på lige fod. Vi har et stort netværk igennem kirkerne i Erbil, som står klar. Vi har lang erfaring med uddeling af nødhjælp. Men lige nu mangler vi midler til helt basale ting som mad, medicin og madrasser.”
Mike Bassous, generalsekretær for Bibelselskabet i Libanon

Nødhjælp til de forfulgte

Mike Bassous er generalsekretær for Bibelselskabet i Libanon og ansvarlig for Irak, der ikke har sit eget bibelselskab. Han leder et stort nødhjælpsarbejde blandt syriske flygtninge i Libanon og har desuden gennem en årrække været involveret i hjælpearbejdet for de forfulgte kristne i Kurdistan. Han bekræfter den desperate situation:

”Regeringen i Kurdistan har meddelt, at den umuligt kan hjælpe alle. Tidligere var det primært kristne irakere, der flygtede til Erbil. Men nu er der også andre religiøse grupper, som vi selvfølgelig vil hjælpe på lige fod. Vi har et stort netværk igennem kirkerne i Erbil, som står klar. Vi har lang erfaring med uddeling af nødhjælp. Men lige nu mangler vi midler til helt basale ting som mad, medicin og madrasser.”

Hvad skal Bibelen dog gøre godt for?

Arbejdet blandt flygtninge er ikke ufarligt. For nylig blev nogle af Mike Bassous frivillige medarbejdere angrebet af religiøse ledere.

”De fleste flygtninge er dog dybt taknemmelige. Vi forsøger at give dem et glimt af håb. Ikke alle tør lade sig registrere hos FN – af eksempelvis politiske grunde. Flygtninge har desperat brug for hjælp og håb. Derfor får kirkerne også bibler, der kan trøste og opmuntre disse hjemløse og stærkt traumatiserede mennesker.”

Det hænder, at danskere spørger, hvad mennesker dog skal med Bibelen, når de er sultne. Svaret er naturligvis, at mennesker først og fremmest skal have dækket deres fysiske behov. Derefter kan Bibelen komme i spil. Bibelselskabet oplever, at mennesker på flugt lider et voldsomt identitetstab og derfor ofte søger hen til deres rødder for at have noget at holde fast i. I Irak er efterspørgsel på Bibelen derfor stor blandt kristne. Akkurat ligesom i mange andre af verdens brændpunkter. Bibelselskabet har faktisk svært ved at efterkomme ønsket alle steder.

Hjælp til alle nødlidende

Bibelselskabet hjælper i udgangspunktet alle, når der opstår en katastrofe som krigen i Irak. I en nødsituation hjælpes folk, uanset om de er kristne, muslimer eller ateister.

Bibelselskabet arbejder for religionsfrihed og tilslutter sig FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder, som siger, at enhver har ret til tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed. De forfulgte kristne har dog Bibelselskabets særlige bevågenhed, fordi de udgør en truet minoritet, som specifikt ønsker hjælp med bibler og bibelsk materiale.