Læsekurser bruger Bibelen til at lære både børn og voksne i Cambodja at læse. Foto: Birgitte Stoklund Larsen
Læsekurser bruger Bibelen til at lære både børn og voksne i Cambodja at læse. Foto: Birgitte Stoklund Larsen

31.10.2017 Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær

I Cambodja lærer børn og voksne at læse ved hjælp af Bibelen

Hvilken bog brugte du, da du lærte at læse? De fleste har erindringen om deres første læsebog. I Cambodja lærer det lokale bibelselskab analfabeter at læse ved hjælp af Bibelen

Mange voksne har som jeg ”Søren og Mette” skrevet ind i erindringen. Det var sammen med de to, at vi knækkede koden, så bogstavernes sorte krimskrams blev til oplevelser og indsigt. Og hvorfor ikke bruge Bibelen til at lære at læse?

Vi tager det som en selvfølge, at vi kan læse. Men sådan er det langt fra alle steder. Analfabetisme er stadig et stort problem i mange lande, et af dem er Cambodja, et af Asiens fattigste lande, hvor det lokale bibelselskab har stor succes med læsekurser for voksne.

Langt ude på landet og i samarbejde med lokale kirker. Under et halvtag ved den anglikanske kirke i landsbyen Svai Prohout i Dry-Veng provinsen, ikke langt fra den vietnamesiske grænse, er ni kvinder og en enkelt mand i gang med dagens læsetime. Det er beretningen om skabelsens tredje dag, deltagerne i kor staver sig igennem. ”Jeg har det, som om jeg var blind før. Nu kan jeg se”, siger en af kvinderne, tydeligt rørt. Hun har aldrig gået i skole, mens nogle af de andre deltagere i læsekurset har gået i skole et enkelt år eller to, men aldrig rigtigt nåede at lære at læse.

To drenge fra Cambodja viser stolt deres læsemateriale frem. Foto: Birgitte Stoklund Larsen
To drenge fra Cambodja viser stolt deres læsemateriale frem. Foto: Birgitte Stoklund Larsen

Det gælder også for 46-årige Yous An, hvis mor døde, da hun var 11, så hun måtte hjælpe til i familien i stedet for at gå i skole. Yous Ans familie var en af de familier, der blev tvangsforflyttet under De Røde Khmerers terrorregime i 1970’erne. Nu er hun til gengæld opsat på, at hun skal lære at læse, og at hendes børn skal have en uddannelse. ”Jeg vil gerne blive så god til at læse, så jeg kan læse med i kirken under gudstjenesten”, siger hun. Yous An er, ligesom en del af de andre kvinder, førstegenerationskristen, og hun blev døbt i 2012. Kursisterne beholder læsebogen efter kurset, hvor de også får et eksemplar af Det Nye Testamente. Også flere af de andre kvinder fortæller, at de vil lære at læse for at kunne læse Bibelen – og for at undgå at blive snydt, når de sælger deres varer. På plussiden tæller det også for kvinderne, at de bedre kan deltage i landsbyens fælles anliggender, når de kan læse og skrive.

Historien om bibelselskabets læsekurser i Cambodja er en god historie, der bare bliver bedre og bedre. Det er som ringe i vandet; det sætter noget i gang, når mennesker lærer at læse. De får mulighed for at tage aktivt del i samfundet, og de lærer samtidig Bibelens beretninger at kende. Det ændrer deres liv.

Det er som ringe i vandet; det sætter noget i gang, når mennesker lærer at læse.

Det er ikke meget, der skal til for at sætte denne bevægelse i gang. Bibelselskabet i Cambodja har arbejdet med læsekurserne i mange år, og modellen med læsekurset er så enkel, at en lokal kirke let kan stable det på benene. Bibelselskabet leverer mp3-afspiller, læsebøger og blyanter til kursisterne og sørger for at uddanne læseledere. Efter mange års arbejde har bibelselskabet i Cambodja opbygget både kapacitet og netværk, så der er stor efterspørgsel efter læsekurserne blandt lokale kirker i det buddhistisk dominerede land. Det betyder, at der afholdes kurser også langt ude på landet, hvor der især er brug for indsatsen.

Tilbage i Svai Prohout er det Chan Phy, der står for det daglige læsekursus. Han har dagen fyldt, og i middagspausen kommer også børn fra den nærliggende skole for at få ekstra læsetræning – med Bibelen. Mange skoler i Cambodja er så dårlige, at børnene selv efter 5-6 års skolegang stadig ikke kan læse, så der er virkelig brug for kirkens og bibelselskabets indsats her, både for voksne og børn.

Det kræver så lidt, og det betyder så meget både for lokalsamfundet og for den enkelte, der lærer at læse og lærer Bibelen at kende.