Bibelen for begyndere - topbillede. Foto: Unsplash.

29.01.2020 Af Thomas Godsk Larsen

Kom med ind i Bibelens verden

Under overskriften Bibelvandring åbner fem nordsjællandske præster Bibelen 2020 op for alle, der har lyst til at tage livtag med bøgernes bog under kyndig vejledning og fælleslæsning

”En mental rejse ind i Bibelens verden.”

Sådan beskriver sognepræst og initiativtager Kirsten Winther kurset Bibelvandring, der udbydes i samarbejde med Folkeuniversitetet i Helsingør fra maj 2020 til juni 2021. Hun har mange års erfaring med at lave såkaldte bibelmaratoner, hvor man i fællesskab med andre læser Bibelen fra ende til anden – dog aldrig kronologisk:

”Det bliver simpelthen for tungt. I stedet har vi lavet en læseplan, hvor vi læser skrifterne tematisk og genremæssigt. Det giver god mening, har vi erfaret, og det kan virkelig få teksterne – og ikke mindst deltagerne – til at tale sammen.”

Kirsten Winther ser frem til, at det er den nye bibeloversættelse, Bibelen 2020, som deltagerne skal læse:

”Jeg har afholdt bibelmaraton med nogle af de skrifter, der allerede er udgivet, og som bliver en del af Bibelen 2020, og jeg er meget begejstret. Teksterne åbner sig op på en ny måde med det mundrette sprog, der gør det nemmere for flere at åbne Bibelens univers op. Jeg siger kort og godt tak til Bibelselskabet for den gave, I har givet os.”

Bibelen har ild, der kan sætte os i brand, luft, vi kan trække vejret i, vand, der slukker vores tørst, og jord, der kan gro noget nyt frem i.

Deltagerne mødes 19 gange, halvanden time hver gang, og inden hvert møde skal alle have læst dagens tekster. Hver gang indleder en af de fem kursusledere og præster med en kort oplæsning og fremlæggelse af dagens tekster. Herefter er der afsat god tid til samtale og diskussion.

Netop samtalen er helt central i tilegnelsen af de bibelske tekster, fortæller Kirsten Winther:

”Én ting er jo at møde op til søndagens gudstjeneste og høre præstens ord, eller hvis vi præster holdt et kursus, hvor vi stillede os op og fortalte, hvordan det hele skal forstås. Noget ganske andet er selv at tage ordene ind, reflektere over dem, vende og dreje dem og tale med andre om dem. Og hér forbløffer det mig gang på gang, hvor rig Bibelen viser sig at være, når vi læser sammen. Den har ild, der kan sætte os i brand, luft, vi kan trække vejret i, vand, der slukker vores tørst, og jord, der kan gro noget nyt frem i. Bibelen giver os kraft, styrke, retning, mod, men også modsigelse og provokation. Det er altid spændende at læse Bibelen med andre, for man får øje på noget nyt hver gang, når man møder andres læseoplevelser.

Kirsten Winther betoner, at det er et læsefællesskab, ikke et meningsfællesskab:

Kirsten Winther
Kirsten Winther er præst i Helsingør Domkirker og initiativtager til kurset "Bibelvandring".

”Det er for alle, og der er ingen rigtige svar. Men vi insisterer på så vidt muligt at læse teksterne på deres egne præmisser. Den kristne bibel giver os et kæmpe rum med store vinduer og et fast gulv at være sammen i. Der er pluralitet, men vi kan ikke gøre Bibelen til hvad som helst. Der er et gulv, og der er vægge. Det opdager man, når man bestræber sig på at holde fast i teksten selv.”

Kirsten Winther håber dermed også, at kurset kan udfordre nogle af fordommene om Bibelen:

”Blandt de fordomme, jeg oftest møder, er, at det hele handler om kærlighed i Bibelen, eller at Det Gamle Testamente bare handler om vold. Ingen af delene passer. På kurset vil vi gerne udfordre fordommene og give deltagerne et mere nuanceret syn på Bibelen og nogle mere reelle Gudsbilleder, vi kan diskutere og samtale om.” 

Klik her og se en folder med detaljer om kurset