Lærerinde Nigeria. Foto:
Først blev Bibelen oversat til Bura. Så fik enkelte menigheder mulighed for at lære at læse igennem kirkerne for at kunne engagere sig i de bibelske tekster. Foto: De Forenede Bibelselskaber

20.11.2018 Synne Garff, international chef i Bibelselskabet

Læsetræning styrker samfundsdeltagelse i Nigeria

Omkring 775 millioner voksne over hele verden mangler helt grundlæggende læsefærdigheder. 2/3 er kvinder. Bura-folket i det nordøstlige Nigeria er blevet terroriseret af Boko Haram, der også har forhindret uddannelse. Det er et problem, fordi manglende læsefærdigheder hæmmer den fulde samfundsdeltagelse

Hen over sommeren har jeg fortalt om tv-stationen SAT-7’s succesrige uddannelsesprogrammer i Mellemøsten og Nordafrika. Uddannelse er vigtigt. Derfor er det også et af FN’s 17 verdensmål, der har sat en hidtil uset ambitiøs udviklingsdagsorden. Men er det en sag for Bibelselskabet?

På den sociale skala har læsefærdigheder en betydelig nytteværdi. Det er ekskluderende og indskrænkende ikke at kunne læse. Det hæmmer den fulde deltagelse i samfundet, når man ikke kan forstå fx butiksskilte og officielle skrivelser.

Dertil kommer den åndelige og religiøse dimension, som er en væsentlig grund til, at De Forenede Bibelselskaber er involveret i læsetræning globalt. Hvad nytter det nemlig at oversætte Bibelen, hvis menigheden ikke kan læse i den?

De Forenede Bibelselskaber er anerkendt af UNESCO for sit seriøse og dygtige arbejde med læsetræning. Omkring 775 millioner voksne over hele verden mangler helt grundlæggende læsefærdigheder – næsten 2/3 er kvinder. Analfabetismen i Asien og Afrika er betydelig. Et land som Nigeria er også hårdt ramt af ulighed på læsefeltet.

Læsetræning i Nigeria. Foto:
Bura-folket tæller mere end 1.000.000 mennesker, hvoraf 70% er kristne. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Boko Haram slog til

Uddannelse åbner udsynet og styrker selvstændigheden og den kritiske tænkning. Det kan på den baggrund ikke undre, at terrororganisationen Boko Haram direkte er imod uddannelse af kvinder. Navnet Boko Haram betyder ’vestlig uddannelse er forbudt’.

Mange kender til Boko Harams volds- og terrorhandlinger i Nigeria, især bortførelsen af skolepigerne fra Chibok, der blev udsat for voldtægt og tvangsægteskaber. Men Boko Harams terror slutter ikke der. Terrororganisationen har siden stået bag en lang række voldelige angreb rettet mod kristne. Mere end 1 mio. mennesker er blevet tvunget på flugt, og mange gode projekter måtte indstilles af det lokale bibelselskab – deriblandt læsetræningskurser.

"Jeg læser Bibelen hver dag, før jeg går ud om morgenen og før jeg går i seng. Jeg læser højt for mine børn og instruerer dem i Guds ord. Det har gjort mig mere sikker og givet mig mere ro i sjælen, at jeg kan bruge Bibelen aktivt som et moralsk pejlemærke for børnene" - Hyeli Ngita

Bibelen på Bura

Den glædelige nyhed er, at det omsider er lykkedes regeringen at slå oprøret noget tilbage og genoprette relativ fred i regionen. Det åbner for nye muligheder. Læsetræningsprojekter kan nu genoptages. Helt konkret handler det om læsetræning for Bura-folket, der findes i Biu, Damaturu og Shafa i staten Bornu samt i Garkida i staten Adamawa. Begge stater ligger i den nordøstlige del af Nigeria. De tæller over 1 mio. mennesker, og 70% af Bura-folket er kristne.

Den komplette bibel på Bura-sprog blev udgivet tilbage i 2015. Problemet var imidlertid, at mange ikke kunne læse. Derfor blev der iværksat læsetræningskurser, så menighederne kunne få glæde af oversættelsen. Desværre forhindrede Boko Harams terrorhandlinger undervisning. Der var ødelæggelse af kirker, huse og intern fordrivelse af mennesker. Oversættelsescentret blev også brændt ned, og en af bibelselskabets medarbejdere døde.

Hyeli Ngita. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Hyeli Ngita sluttede sig til et læsekursus i Bura i juli 2017. På mindre end et år har hun lært at læse på sproget Bura. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Men nu kan læsetræningskurserne altså fortsætte. En af dem, der har lært at læse Bibelen på Bura, er kvinden Hyeli Ngita. Det åbnede for en helt nyt verden, som hun nu også inddrager sine børn i.

Der mangler imidlertid undervisningsmateriale i form af små hæfter og uddannelse af flere lærerkræfter. Vil du hjælpe Bura-folket med at lære at læse, så de kan komme til at læse den nyoversatte bibel på Bura?

Nigeria - kort

Uro i Nigeria

Bura-folket findes i staterne Bornu og Adamawa, i den nordøstlige del af Nigeria. De tæller mere end 1.000.000 mennesker, hvoraf 70% er kristne.

Boko Haram har terroriseret Bura-folket og forhindret uddannelse.

Men, lige nu er der mulighed for at etablere læsetræningskurser og styrke befolkningen. Omkring 775 millioner voksne over hele verden mangler helt grundlæggende læsefærdigheder - næsten 2/3 er kvinder.

Kirkebygninger blev ødelagt af Boko Haram. I bygningen sad oversættere og arbejdede på Bura-Bibelen, da Boko Haram satte ild til huset. Ved angrebet mistede en af medarbejderne livet.