Mor fra Bolivia deltager i læseprogrammet "Read to Live". Foto: UBS
De Forenede Bibelselskaber står bag læseprogrammet "Read to Live". Mange kvinder har uvurderligt udbyttte af undervisningen, hvor de også gennemgår emner som ligestilling, børns rettigheder, respekt, tilgivelse og kommunikation. Det styrker både kvinderne og deres familier. Foto: UBS

08.09.2013 Astrid D. Kienitzl

Læseundervisning giver kvinder en lysere fremtid

Søndag den 8. september er det FN's Internationale Læsedag. Det bliver markeret af De Forenede Bibelselskaber med øget fokus på læsetræning i fattige lande. Specielt kvinder skal have adgang til undervisningen, som kan bryde tavsheden om deres hjemlige problemer

Read to Live. Læs for Livet.

Titlen på De Forenede Bibelselskabers læseprogram efterlader ikke nogen tvivl om, hvor afgørende initiativet kan være for mange af de kvinder, der deltager i læseundervisningen. For dem kan evnen til at læse betyde større selvværd og et bedre liv.

Programmet kører lige nu i fem latinamerikanske lande: Bolivia, Chile, Panama, Ecuador og Peru. Hvert år når undervisningen frem til ca. 75.000 kvinder, der alle modtager bibelbaseret læse- og skrivetræning. For mange af kvinderne kan det betyde en total omvæltning.

Mauricia i Peru er blevet hjulpet af læseprogrammet:

"Jeg plejede at føle mig så uduelig," fortæller hun. "Jeg kunne ikke tjekke mine børns lektier, og jeg kunne ikke gøre noget meningsfyldt, der hvor jeg bor. Jeg troede det skulle være sådan, men min mand fortalte mig, at hvis jeg kunne læse ville det ændre alt. Han havde ret. Nu er jeg ved at lære at læse, og jeg tager min Bibel med, når jeg skal passe dyrene eller gå ude i marken, så jeg kan øve mig hele tiden."

Mauricias mand opmuntrede hende, men de fleste kvinder i Latinamerika oplever ikke den støtte hjemmefra. Mange latinamerikanske samfund er mandsdominerede og prægede af en gammeldags machismo.

Med "Read to Live"-programmet ønsker De Forenede Bibelselskaber at styrke kvinders selvtillid og deres evne til at sige fra overfor mænd. Syv ud af ti kvinder oplever vold i hjemmet og De Forenede Bibelselskaber håber gennem information og undervisning at kunne ændre de tal.

"Guds ord fortæller, at alle individer - mænd og kvinder - har værdighed og betydning." siger Pablo Gutierrez fra Perus Bibelselskab, der styrer programmet i alle fem lande.

"Det er et magtfuldt redskab, når der skal udvikles sunde familieværdier og et samfund, der er baseret på fred og retfærdighed. Serien af 'Read to Live' bibelstudier skal få folk til tænke på de ting, der fører til den vold, som lige så stille ødelægger familier og samfund."

Deltagerne i kurserne gennemgår først den grundlæggende læse- og skriveundervisning, og derefter får de 10 'Read to Live' hæfter. Udover at øge deltagernes forståelse og viden, er hæfterne samtidig beregnet til at hjælpe dem i hverdagen. Hæfterne indeholder bibelvers og refleksioner over emner som ligestilling, børns rettigheder, respekt, tilgivelse, kommunikation og andre vigtige emner.

Janeth i Ecuador har fået et bedre ægteskab, efter at hun og manden begyndte på læsekurset:

"Han er stoppet med at drikke, siden vi læste det hæfte, der hedder 'Risici", som blandt andet handler om alkoholisme."

I Panama vækker programmet også begejstring hos landets minister for social udvikling, Bricelda Gonzalez:

"At kombinere læsetræning og et program, som skal forhindre vold i hjemmet, var det bedste Bibelselskabet kunne gøre for vores samfund," siger hun.

"Det samler folk om de her to vigtige emner, som påvirker Ngobe-folket [Panamas indfødte]. Vi håber det vil fortsætte og blive udvidet, så de mange tilfælde af vold i hjemmet vil ophøre."

Fakta om "Read to Live"

De Forenede Bibelselskabers 'Read to Live'-program når ud til mere end 75.000 mænd og kvinder i de fem latinamerikanske lande Bolivia, Panama, Ecuador, Peru og Chile hvert år.

Analfabetismen er meget høj i de omtalte lande. Mere end 200.000 kvinder i Chile får kun få års skolegang, og overvældende 70 procent af kvinderne blandt Panamas indfødte befolkning, Ngobe-Buglé, er analfabeter. 

De Forenede Bibelselskabers materiale findes på spansk men også på flere lokale sprog blandt andet Quichoa, Mestizo, Ngobe-Buglé, Chipaya med flere.

Initiativet sigter specielt mod kvinder, men også mænd og børn modtager undervisning.