Den 13. december er der tradition for at bage luciabrød eller lussekatte for at mindes martyren Lucia. Foto: René Riis.
Den 13. december er der tradition for at bage luciabrød eller lussekatte for at mindes martyren Lucia. Foto: René Riis.

Meyers Madhus – opskrift fra "Den store julebog"

Lussekatte – svenske luciabrød

Det er en tradition at bage de bløde, safranduftende luciabørd – eller lussekatte – den 13. december. Her får du en lækker opskrift fra Meyers Madhus

Det skal du bruge:

  • 50 g gær   
  • 100 g sukker
  • 4 dl mælk  
  • 1 spsk. salt
  • 100 g smør  
  • 1 tsk. knust safran
  • 1 æg  
  • Æg til pensling
  • 750 g hvedemel   
  • Rosiner til pynt

Sådan gør du:

Lun mælken i en gryde, opløs gæren heri, og tilsæt æg, sukker, salt, stødt safran og halvdelen af melet. Smelt smøret, og hæld det i massen. Ælt herefter resten af melet i. Dejen skal være lidt løs i det.

Dæk skålen med film, og lad den hæve til dobbelt størrelse på køkkenbordet (ca. 2 timer).

Slå dejen ned, form den til boller, og sæt dem på bagepapir. Pensl med sammenpisket æg, og pynt med rosiner. Lad bollerne hæve igen, 45-60 minutter. 

Bag herefter bollerne i ovnen ved 200 grader i 10 til 12 minutter.

Hvis I har lyst, kan I prøve at forme dejen til figurer, katte (heraf navnet lussekatte), fugle eller andet og så bruge rosinerne til øjne.