Vinterbær. Foto: Colourbox.
Kyndelmisse – lysfesten – fejres midt i vinterens kulde og mørke. Kilde: Pixabay.

Af Cecilie Vestergaard Raaberg og Tine Lindhardt

Bibel og kyndelmisse: Er der en sammenhæng?

Den anden dag i februar står der kyndelmisse i kalenderen, men hvad er kyndelmisse egentlig? Hvorfor fejrer vi den, og hvad har kyndelmisse med Bibelen at gøre?

Kyndelmisse falder den 2. februar hvert år. Ordet kyndelmisse er en fordanskning af det latinske ord missa candelarum, som betyder lysmesse. Kyndelmisse er altså en lysfest. 

Jesus vises frem for Gud i templet

Man kan ikke læse noget om kyndelmisse i Bibelen, men vi fejrer kyndelmisse på baggrund af en begivenhed i Bibelen. Det er fremstillingen af den nyfødte Jesus i templet.

Når en kvinde havde født et barn, var hun, ifølge Moseloven, uren i 40 dage (Tredje Mosebog kapitel 12). I de 40 dage måtte hun ikke komme i det jødiske tempel, men når dagene var gået, kunne hun igen komme i templet og nu fremvise sit barn. Maria fremstillede altså Jesus i templet efter 40 dage, og derfor ligger kyndelmisse 40 dage efter jul.

Simeons lovsang

I templet tager en gammel mand ved navn Simeon Jesus i sine arme. Simeon har af Helligånden fået at vide, at han ikke skal dø, før han har set Herrens salvede, altså Kristus. Nu, hvor han har set Jesus, bryder han ud i en takkesang til Gud. Han forstår nemlig, at Jesus ikke bare er et almindeligt barn, men Kristus.

I sin lovsang kalder Simeon Jesus for ’et lys til åbenbaring for hedninger’. Så man fejrer altså også Jesus som lyset midt i mørket – og det bliver ikke meget mere konkret end i det mørke februar. I den katolske kirke indvier man derfor lysene til hele årets kirkebrug ved kyndelmisse.

Kjørmes Knud

Der ligger også et mere folkeligt element i kyndelmisse, nemlig at halvdelen af vinteren er gået. Man tænder derfor lys for at tænde håb og fejre, at foråret nærmer sig. Kyndelmisse var altså i gamle dage en ikke-kirkelig markering af vinterens midte. I gammelt dansk sprog kan man også kalde kyndelmisse for Kjørmes Knud. Kjørmes er en sammentrækning af ’kerte’ (lys) og ’messe’ (gudstjeneste).

Knud er oprindeligt ikke et navn, men en kort betegnelse for knude. Det er altså et billede på midvinterens knude af hård frost. Vi kender det fra sangen ’Det er hvidt herude’, hvor der står: Kyndelmisse slår sin knude / overmåde hvas og hård.

Om kyndelmisse

Hvornår? Kyndelmisse falder altid den 2. februar, 40 dage efter jul.

Hvad? Kyndelmisse er en lysfest, hvor vi fejrer, at Jesus er kommet til verden som et lys i mørket. 

Hvorfor lys? I Bibelen finder man beretningen om den gamle mand Simeon, som bryder ud i lovsang, idet han tager den 40 dage gamle Jesus i sine arme. Simon kalder Jesus for et lys.

Hvor? Du finder beretningen om Simeon og Jesus i Lukasevangeliet kapitel 2, vers 22-32.

Hvad synger Simeon ellers i lovsangen?

"Herre, nu lader du din tjener gå bort med fred efter dit ord.

For mine øjne har set din frelse,

som du har beredt for alle folk:

Et lys til åbenbaring for hedninger

og en herlighed for dit folk Israel."

Lukasevangeliet kapitel 2, vers 29-32

Den Nye Aftale 2020

Det Nye Testamente på nudansk
Den Nye Aftale 2020
199,95

Sidetal: 432 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-170-7
Mål: 14,3 x 20,9