Dreng læse i Bibelen, Cuba.
Det er ikke muligt at købe bibler på Cuba, men Bibelskabet har lov til at importere bibler givet som en gave fra udlandet. Fra Bibelselskabet uddeles biblerne til kirkerne og de lokale kristne. Foto: De Forenede Bibelselskaber

18.01.2021 Synne Garff, international chef

Send ungdomsbibler til Cuba

Det bobler af liv i kirkerne på Cuba. Der har været en vækkelse i landet i over 20 år, og for nogle år siden var danske givere og menigheder med til at give 1 million bibler til Cuba. Biblerne kom trygt frem og blev straks taget i brug. Nu er behovet for bibler nok en gang stort.

De unge på Cuba drømmer om fremtiden. Og gerne om en tilværelse i USA. På Cuba kan de få en uddannelse, men man skal lede længe efter et arbejde med god indtjening. Faktisk tjener alle stort set det samme, uanset om man er læge eller har arbejde på en gård: 500-600 pesos om måneden, der svarer til omkring 150 danske kroner. Det er langt fra nok til at leve for.

Mange unge kommer i kirkerne

Det er næsten umuligt at emigrere, så afstanden mellem drøm og virkelighed er stor. Under disse vanskelige omstændigheder oplever mange unge til gengæld noget andet – noget, som giver mening: De læser i Bibelen og lærer dens inspirerende fortællinger at kende. Kirken har samtidig brug for de unge. 

Mange unge oplever, at de kan gøre mere nytte i kirken end andre steder i samfundet. Pludselig er ingeniøren blevet lovsangsleder, og tandlægen er blevet præst. Ja, der er så mange unge i kirken, at de unge under 35 år udgør 60% af alle aktive kirkemedlemmer på Cuba.

Mange unge oplever, at de kan gøre mere nytte i kirken end andre steder i samfundet. Pludselig er ingeniøren blevet lovsangsleder, og tandlægen er blevet præst.

Synne med børn i Cuba
International chef, Synne Garff, var på Cuba i forbindelse med, at uddelingen af bibler rundede 1 million i 2018. På Cuba bor der omkring 11.330.000 mennesker. Næsten 60 % er kristne. Mere end 28 % af befolkningen er under 24 år.

Svært at få en bibel

For at de unge skal kunne bruge Bibelen til arbejdet i kirken, er der behov for bibler, som er oversat til et let tilgængeligt sprog med kommentarer, der forklarer indholdet – en enkel form for studiebibel.

På Cuba er det bare ikke muligt at købe bibler. Myndighederne godkender til gengæld import af bibler, men kun gennem det lokale bibelselskab. Og kun, hvis biblerne er betalt på forhånd og sendes som gaver.

Vi står slet og ret i en enestående situation. Ungdommen ønsker sig og har brug for bibler.