”Det, vi har opnået, kan i virkeligheden slet ikke gøres op i tal. Det har skabt forandringer i folks liv!” - Direktør, Terry Ascott. På billedet poser flygtninge drenge til kameraet. Foto: Redux
"Ideen til skole-tv på SAT-7 blev faktisk undfanget af Det Danske Bibelselskab", Kurt Johansen. Foto: SAT-7

Af Generalsekretær Kurt Johansen, SAT-7 Europa

Skole-tv giver fremtidshåb for flygtningebørn

Børn uden skolegang vil være lette ofre for radikalisering. Derfor har den kristne tv-station SAT-7s skoleprogrammer, som når direkte ind i flygtningelejrene, en enorm betydning for fremtidshåbet i Mellemøsten og Nordafrika, siger generalsekretær for SAT-7 Europa Kurt Johansen

For nylig var jeg på besøg i en syrisk flygtningelejr i Bakaadalen i Libanon. 180 familier havde vandret over bjergene fra Syrien med terrorgruppen Islamisk Stat i hælene. De havde i 4-5 år boet i telte på den bare jord langt fra alfarvej. Om vinteren var der frygteligt koldt, om sommeren støvet og ulideligt hedt.

Idet de var syriske sunni-muslimer, var de ikke velkomne i et shia-domineret område. Her måtte de endda betale leje af det lille stykke land, deres telte var stillet op på. Der var ingen steder at gå hen, ingen lægehjælp, ingen legepladser eller skoler til deres børn. Forældrene måtte og må ikke tage arbejde i Libanon, så lidt efter lidt løb deres lille medbragte opsparing ud.

Familierne var plaget af stor usikkerhed. Hvad var der sket med deres kære? Hvad var deres fremtid? Hvad skulle der ske med deres børn? Børnene havde ikke gået i skole i årevis og deres fremtid så håbløs ud. Kort før vores besøg havde de fået besked på, at lejren skulle rømmes om bare fire dage, uden at et nyt sted blev anvist. Hvor skulle de nu gå hen? Jeg blev inviteret på besøg hos tre familier. De havde stort set ingenting. Bare en lille kamin, nogle madrasser og en smule tøj. I det lille telt boede, spiste og sov 8-10 mennesker. Men det var bemærkelsesværdigt, at de alle havde et fjernsyn og en parabol. Via satellit-tv kunne de nemlig døgnet rundt få nyheder fra hjemlandet og adspredelse i en ellers håbløs situation. Jeg fandt ikke et eneste telt, der ikke havde en parabol tilsluttet.

Familierne var plaget af stor usikkerhed. Hvad var der sket med deres kære? Hvad var deres fremtid?

Det er disse tv-apparater, der er årsag til SAT-7s nyeste satsning: Skole-tv for millioner af flygtningebørn. Via satellit-tv kan de syriske skolebørn nu også få skolegang via SAT-7s nye kanal SAT-7 ACADEMY og dermed igen få et fremtidshåb. SAT-7 underviser i arabisk, matematik, naturvidenskab og engelsk. Samtidig lærer vi børnene en analytisk og kreativ tilgang, så de kan blive gode samfundsborgere. SAT-7 vil også undervise forældre og lærere i, hvordan de bedre kan hjælpe børnene.

Mange siger at flygtningesituationen er en tikkende bombe. Børn uden skolegang vil være lette ofre for radikalisering. De har ikke meget at miste, og de kan måske få en indtægt, identitet og respekt ved at blive en del af en radikal gruppe. Vi må for enhver pris give disse udsatte børn god skolegang på trods af, at der oftest slet ikke er nogen lokale skoler for dem. SAT-7s skoleprogrammer er en meget vigtig forudsætning for, at millioner af syriske flygtningebørn kan få en fremtid.

Ideen til skole-tv på SAT-7 blev faktisk undfanget af Det Danske Bibelselskab. Bibelselskabet fortjener derfor stor ros og støtte for både at have fået ideen, og for at ville være med til at føre ideen om skoleundervisning via tv ud i livet.

Om tv-stationen SAT-7

  • Drives af kristne arabere
  • Har sendt satellit-tv i over 20 år
  • Modtog 824 henvendelser fra seerne det første år
  • I dag findes der rådgivningscentre i 13 lande, der modtager tusindvis af opkald
  • Har over 900.000 følgere på Facebook
  • Flere videoer på YouTube har over én million visninger