Usyrede fladbrød
Fladbrød, som israelitterne bagte før udvandringen af Egypten. Foto: Pixabay.

Usyrede fladbrød

Bag usyrede fladbrød inspireret af de brød, som israelitterne bagte ved udgangen af Egypten. Disse brød er en fast bestanddel af det årlige jødiske påskemåltid

Af den dej, de tog med fra Egypten, bagte de usyrede brød, for den var ikke syrnet.

Anden Mosebog kapitel 12,vers 39

  • 1 dl fuldkornshvedemel
  • 1⁄4 tsk salt
  • 1⁄4 tsk stødt kommen eller koriander
  • ca. 1⁄2 dl lunkent vand

Bland mel, salt og krydderi i en skål. Tilsæt vand lidt efter lidt, mens der æltes grundigt, indtil dejen er sej og elastisk (ca. 5-10 min.). Dæk skålen til med et fugtigt klæde, og lad dejen hæve i 30 min. Ælt så dejen igen, og form den til små, flade brød. Vend dem i lidt mel, og rul dem nu ud til flade, tynde brød.

Varm en pande (uden fedtstof) godt op, og bag brødene på den, et eller to stykker ad gangen. Brødene vendes, når de begynder at blive mørke og puff e op. Når brødene er færdigbagte, kan man til sidst holde dem over åben ild (gasblusset) et kort øjeblik og branke dem lidt – dette vil få dem til at puffe endnu mere op.