Ukrainske flygtninge ved grænsen til Moldova
Ukrainske flygtninge ved grænsen til Moldova, marts 2022. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

09.03.2022 Synne Garff, international chef

Støt Ukraine - vi er der!

I skrivende stund er vi mange, som beder om, at freden måtte sænke sig i Ukraine. Tusinder har mistet deres kære. Krigshandlingerne gør, at der allerede forestår et enormt traumearbejde.

Jeg har siden Ruslands angreb den 24. februar løbende været i kontakt med især en af mine kolleger i Det Ukrainske Bibelselskab. Vi havde lige rejst sammen i efteråret, og hun havde vist mig det imponerende bibelarbejde blandt børn og udsatte familier. Hun havde desuden givet mig indblik i det vigtige sjælesorgsarbejde, hun stod i spidsen for. Den 24. februar tog hun flugten fra Kyiv med sine to børn, mens hendes mand blev tilbage for, sammen med andre kolleger, at koordinere bibelarbejdet, evakuere familier, uddele mad og medicin samt tjene de forskellige kirker. Sidst på aftenen modtog jeg en talehilsen, mens hun kørte i mørket mod vest for at komme i sikkerhed. Det var lykkedes hende at komme fri af bilkøen, nu fortsatte hun ad mindre veje. Hun er en stærk personlighed, jeg kunne høre, hvordan hun famlede efter ordene. Hun endte efter en længere pause med at sige:

”Jeg beder til, at min mand… overlever.”

Det lykkedes hende og børnene at komme i sikkerhed. Manden måtte imens søge tilflugt i en kælder mange gange pga. angreb fra luften.

Når en krise rammer et land, så stiger efterspørgslen på bibler. Det oplever vi også lige nu i Ukraine. De åndelige behov spiller en enorm rolle. Som en bibelkollega i Kyiv sagde:

”Ofte spørger folk først, om vi vil bede for dem, dernæst beder de om bibler, dernæst om mad og medicin.”

Bibelen er med til at stifte fred og kan skabe fred i urolige sind. Min kvindelige kollega er stille og roligt gået i gang med traumebearbejdelse. Hun fik fx en gruppe børn til at tegne, hvad de havde oplevet.

Det Ukrainske Bibelselskab er afskåret fra at tjene penge på at sælge bibler – alt uddeles gratis. Der er ikke mere råd til at lønne medarbejderne. Det Ukrainske Bibelselskab har brug for økonomisk støtte til at organisere traumearbejdet både i og uden for landet de kommende år. Vores kolleger har desuden udtrykt ønske om at få trykt traumemateriale, bibler og børnebibler. Behovene er så enorme, at Det Danske Bibelselskab sammen med andre bibelselskaber i Europa og USA går sammen for at organisere og løfte opgaven.

Jeg håber meget, du vil støtte os i arbejdet med at hjælpe mennesker ramt af krigen, både i og uden for Ukraine.

Sådan kan du støtte

  • Støt via Mobilepay 62903
  • Støt via bankoverførsel reg.nr. 3001 kontonr. 9000488.

Husk at mærke din overførsel ’Ukraine’.

TAK!