Morten Predstrup fremlægger årsberetningen for 2014.
Konstitueret generalsekretær Morten Predstrup fremlægger sin del af årsberetningen for 2014. Foto: Carsten Lundager.

21.05.2015 Morten Predstrup og Sverri Hammer

Årsberetning: 2014 blev et år i jubilæets tegn

Ved Bibelselskabets repræsentantskabsmøde den 21. maj fremlagde bestyrelsesformand Sverri Hammer og konstitueret generalsekretær Morten Predstrup årsberetningen for 2014 i fællesskab. Her bringer vi årsberetningen i sin fulde længde.

Bestyrelsesformand Sverri Hammer indleder årsberetningen:



Kære repræsentantskab

For nylig hørte jeg en af mine studerende – en leder ansat i Region Hovedstaden - beskrive, hvordan tingene fungerede i hendes afdeling:

"Det er lidt ligesom en and, der svømmer rundt i en sø," sagde hun. Man ser kun det over vandet: Den rolige andekrop, der med stort overskud svømmer rundt. Men den eneste grund til, at den ser så rolig ud er, at dens små fødder pisker rundt for at holde overkroppen i balance.

Morten og jeg har på tilsvarende vis delt beretningen op. Jeg fortæller lidt om alt det over overfladen, mens Morten giver et indblik i, hvor meget de andefødder faktisk skal bevæge sig for at få tingene til at fungere i dagligdagen.

Årsberetningen falder således i to afdelinger, men det er den samlede beretning, der skal stemmes om. Jeg vil koncentrere mig om tre emner: Jubilæum, oversættelse og ny generalsekretær.

Det kan ikke være gået manges næse forbi, at Bibelselskabet fejrede 200 års jubilæum i 2014. Et jubilæum, som blev fejret med en lang række udgivelser og arrangementer over hele landet: Noas Ark, Lydspor fra Bibelen, bibler til indsatte, Bibelmagasinet, pixibog om juleevangeliet, Begyndelsen og Tænkeren på nudansk og ikke mindst en festgudstjeneste i Københavns Domkirke, hvor Bibelselskabets Protektor Dronning Margrethe var til stede, er blot nogle ganske få af de mange tiltag, der kunne opleves i jubilæumsåret. Vi synes, der var noget at fejre, og vi synes, at det blev et rigtigt festligt jubilæumsår, som nåede ud til rigtigt mange mennesker.

I det hele taget skabte Bibelselskabet stor opmærksomhed gennem hele 2014. Det kan vi også se på den massive medieomtale, der har været. Ifølge Infomedias opgørelse over artikler i danske dagblade, magasiner, nyhedsbureauer med videre blev Bibelselskabets mangeartede aktiviteter og tiltag med Bibelen omtalt ikke mindre end 1.331 gange i 2014 – det er næsten fire omtaler om dagen. Det er ikke mange, små institutioner forundt, at få så meget omtale.

De sociale medier indgår også som en fast bestanddel af Bibelselskabets kommunikation. I skrivende stund er der næsten 9.400 mennesker, der følger vores arbejde på Facebook. Det er næsten 50 procent flere end sidste år.

Bibelselskabets hjemmeside er ikke længere benyttet af en lille skare. Med typisk over 100.000 besøg om måneden er der tale om et medie, som når meget bredt ud.

Bibelmagasinet, som jeg kort omtalte før, er også en måde at formidle Bibelens budskab på. Et stort, flot magasin på 84 sider med artikler og interviews med markante personligheder om tro og Bibelen. Magasinet måtte genoptrykkes flere gange. Næsten 80.000 eksemplarer er det blevet til, og det har været med til, at Bibelens budskaber er nået vidt omkring. Bibelmagasinet er letlæseligt, men samtidig med et dybt og reflekteret indhold. Magasinet blev så vel modtaget, at man kunne ønske at gentage succesen, hvis muligheden byder sig.

Man skal ikke have været lang tid i Bibelselskabets bestyrelse, før man finder ud af, hvad der optager sindene blandt de siddende medlemmer. Og noget af det, der tænder lys i øjnene, er bibeloversættelse. Og i november udkom en af sidste års mest omtalte bogudgivelser: Begyndelsen og Tænkeren - Første Mosebog og Prædikerens Bog på nudansk. Det er ikke nogen omfangsrig bog, men det blev nok en af årets mest debatterede bøger. Ark blev til båd, engel blev til udsending, velsignelse blev til livskraft, og Almægtige Gud blev til Gavmilde Gud.

Det rørte mange, og holdningerne delte sig lige fra stor begejstring over det mundrette sprog, til forargelse over det, nogle opfattede som fjernelse af poesien i sproget. Bibelselskabet og alle andre bør prise sig lykkelige over den debat, det skaber. For det betyder én ting: Bibelen betyder noget for danskerne. Og det ville da være ærgerligt, hvis udgivelsen gik ubemærket hen.

Begyndelsen og Tænkeren er kun første del af det store, ambitiøse projekt med at få hele Bibelen oversat til nudansk. Det kan kun lade sig gøre med fondsstøtte og en indsats fra nogle af landets fremmeste kyndige i oversættelsesarbejde og sprogbearbejdning. Første oplag blev hurtigt udsolgt, og arbejdet fortsætter i de kommende år. Det ser vi frem til med spænding, for der er brug for hele Bibelen på nudansk.

Bibelen på nudansk er et projekt, der koster både meget tid og mange penge. Men det rækker godt ind i fremtiden, som en af de væsentligste bidrag til at imødekomme et stort behov for, at mennesker kan blive fortrolige med en del af det kulturelle fundament for os alle.

En tredje ting har fyldt rigtig meget i bestyrelsesarbejdet i det forløbne år, for i december valgte Bibelselskabets generalsekretær Morten Thomsen Højsgaard at takke ja til en ny stilling hos DR, som chef for Tro & Historie. Det var vi rigtig kede af, for Morten har gjort et stort arbejde gennem de fire år, han var ansat. I februar afholdt vi en afskedsreception, hvor vi selv og venner af Bibelselskabet fik mulighed for at sige Morten Thomsen Højsgaard stor tak for en fantastisk indsats. Og vi fik tydeligt markeret, hvor glade vi egentlig har været for Morten.

Men at sige farvel til Morten betød også, at vi skulle finde en ny generalsekretær, og det har vi i bestyrelsen lagt rigtig meget energi og engagement i.

Som nævnt i indledningen afholdt vi i alt ni samtaler, før vi kunne sige, at vi havde fundet en ny generalsekretær. Vi er helt sikre på, at vi har fundet en rigtig dygtig generalsekretær i Birgitte Stoklund Larsen, der fra 1. august sætter sig i spidsen for Bibelselskabet. Vi glæder os rigtig meget til samarbejdet med Birgitte.

Indtil 1. august er det fortsat Morten Predstrup, der som konstitueret generalsekretær tegner Bibelselskabet. Bestyrelsen er meget taknemmelig over, at du sprang til uden forbehold og med kort varsel. Det skal du have stor tak for, Morten. Og før jeg nu giver ordet til dig, så vil jeg gerne takke både dig, den øvrige ledelse og alle medarbejderne samt frivillige for den store indsats, som I gør hver eneste dag for at sikre, at Bibelselskabet fortsat er en velfungerende og meget kompetent organisation.



Konstitueret generalsekretær Morten Predstrup fortsætter årsberetningen:



Et blik tilbage på jubilæumsåret kan kun blive til nogle nedslag i strømmen af markante begivenheder. Meget er udeladt. Ikke fordi det ikke var væsentligt, men fordi mængden er stor.

Bibelselskabet er ikke nogen stor organisation. Med ca. 20 dedikerede medarbejdere giver det trods alt kun 480 timer på et døgn, men man har gennem året haft en fornemmelse af, at de er blevet benyttet til fulde.

Men lad os starte et andet sted end i Bibelselskabet. For uden hjælp, var 2014 ikke blevet det sande festfyrværkeri, som det blev.

Bibelselskabets ti stiftsudvalg, der udelukkende stiller frivilligt op, har ydet en formidabel indsats, ligesom vi har mødt stor velvillighed over hele landet.  Det hele kan ikke nævnes her, men blot et par hurtige nedslag i aktiviteterne landet over:

  • Tre dage i Politikens Hus med fokus på Bibelen. Sangerinden Dicte opførte sit bidrag til Lydspor fra Bibelen, og der var foredrag og interviews.
  • Festgudstjeneste i Københavns Domkirke, hvor Bibelselskabets Protektor Hendes Majestæt Dronning Margrethe II var tilstede.
  • Jubilæumsgudstjeneste i Aalborg Domkirke.
  • Foredrag af biskop Tine Lindhardt i Baptistkirken i Aalborg.
  • En stribe foredrag i kirker landet over.
  • Festgudstjeneste i Frederiksborg Slotskirke.
  • Deltagelse på Tønder Festival.
  • Udstillinger på biblioteker.
  • Bibelvandring ved Dybbøl.

- og meget mere!

Bibelselskabet skylder en stor tak for alt det, der blev sat i værk.

Vi kan ikke forbigå Noas Ark. Dette kæmpestore skib (eller er det en båd?) drevet af hollænderen Aad Peters. Det er måske den enkeltstående begivenhed i jubilæumsåret, der opnåede mest medieomtale overhovedet. Den er heller ikke til at komme udenom: 70 meter lang, 13 meter høj, 10 meter bred og fyldt med 3 etagers bibelhistorie. '

Takket være beredvillig støtte fra Folkekirkens Skoletjenester rundt i landet, Lauritzen Fonden, Sønderborg Kommune, Aarhus Kommune, landets stifter og Bibelselskabet selv var Noas Ark på turné. Til stor fornøjelse og læring for tusindvis af skolebørn og mange familier. Over 60.000 besøgende gæstede arken.

Bibelselskabets virksomhed er mangefacetteret. Forlaget brugte en stor del af 2013 på at forberede en af de største satsninger i mange år: Den nye bibelkollektion.

Der er formodentlig ikke noget forlag i verden, der nogensinde har udgivet det samme værk i 21 forskellige udgaver på én gang. I 2014 udkom kollektionen, og den er blevet modtaget helt fantastisk godt. Under overskriften "Én bog til ethvert menneske", var sigtet, at alle skal kunne finde en bibel, der passer til smag og pengepung. Fra en paperback for under 200 kroner, til den mest luksuriøse bibel i lækkert skind med guldsnit til næsten 1.700 kroner. Resultatet er, at flere køber en ny bibel, og det viser sig, at de faktisk gerne vil betale for god kvalitet.

Og der ér tale om god kvalitet. Det har vi netop fået bevis på, da hele kollektionen er blevet udtaget som et eksempel på godt boghåndværk, hvilket hædres af Foreningen for Boghaandværk på deres udstilling på Det Kongelige Bibliotek den 15. juni i år. Det kan vi godt tillade os at være lidt stolte af.

I september måned udkom Bibelens Største Fortællinger illustreret af Maja Lisa Engelhardt. Som en af landets absolut største kunstnere er Maja Lisa Engelhardt kendt i både ind- og udland. Til Bibelens Største Fortællingerskabte hun 120 monotypier, hvoraf 57 blev udvalgt af kunstneren til at blive gengivet i bogen. Her er tale om bibelformidling på smukkeste vis, og bogen er en stor succes.

2014 var også året, hvor Bibelleksikon skrevet af Mogens og Lisbet Kjær Müller udkom. Et opslagsværk af høj standard. I Bibelselskabet kan vi kun være glade for, at så kompetente kræfter ønsker at få udgivet et sådant værk hos os.

Bibelselskabet forsøger at komme så meget ud i landet som muligt. Vi skal ud og møde mennesker. Vi deltager på Folkemødet på Bornholm, på Menighedsrådenes Årsmøde, på Kirkens Forum og flere andre steder.

En stor begivenhed er altid årets Bogforum, og 2014 var absolut ingen undtagelse. Med næsten 30.000 besøgende er det oplagt for Bibelselskabet at deltage. Standen var markant, den var flot – og den blev utrolig velbesøgt. Det var tre travle dage, spækket med aktiviteter på standen, hvor vi kunne registrere det største salg nogensinde på messen.

Mellem 600-800 mennesker valgte at tage et eksemplar af Bibelmagasinet med hjem. Sverri Hammer nævnte pixi-bogen. Den udkom i forbindelse med BogForum og er blevet en stor succes. Teksten fra Synne Garffs De Mindstes Bibel fænger, og første oplag forsvandt lynhurtigt. Over 25.000 eksemplarer blev revet væk.Det er en vigtig platform for hele Bibelselskabet, at benytte.

På skoleområdet er sidste bind af ”i Boksen”-systemet nu færdiggjort. Brevet i Boksen er udkommet og følger dermed Bibelen i Boksen og Billeder i Boksen. Bibelselskabets udgivelser på skoleområdet er meget velanmeldt og af høj kvalitet. Dog er skolemarkedet vanskeligt at begå sig på, når man skal koncentrere sig om ét fag, så Bibelselskabet er nødt til at være meget bevidst om sine muligheder her.

Det er på sin plads at nævne den seneste udgivelse fra Bibelselskabet: Studiebibelen. Seks års arbejde af 22 af landets fremmeste forskere er endt med udgivelsen af et nyt hovedværk, der henvender sig både til studerende og til alle de mennesker, der ønsker at studere Bibelen. Den er med i dag, og man vil med fordel kunne bladre lidt i den i en pause.

En af årets markante udgivelser, der samtidig viser en synergieffekt mellem forlagsvirksomhed og indsamlingsvirksomhed er Lydspor fra Bibelen. Tolv kendte pop- og rockkunstnere med appel til en meget bred skare gav hver sit bidrag med en musikalsk fortolkning af en kendt bibeltekst.

Med cirka en måneds mellemrum udkom et nyt nummer, som så kunne høres gratis i en måned på Bibelselskabets hjemmeside. Alle tolv sange blev samlet på en cd og udgivet med tilhørende tekster i en luksuriøs udgave den 1. december. Og der er blevet lyttet! Næsten 300.000 gange er de forskellige numre sammenlagt blevet streamet. Der ligger et eksemplar af Lydspor fra Bibelen til alle i repræsentantskabet.

Lydspor fra Bibelen er udover en god cd også en del af et indsamlingsprojekt som Bibelselskabet støtter. For hver solgte cd går 10 kroner til arbejdet med at bekæmpe følgerne af HIV-smitte i Afrika. Dette arbejde pågår i 20 afrikanske lande.

Bibelselskabet huser også Det Kongelige Vajsenhus' Forlag. I 2014 udkom Hymnologi - håndbog i salmesang med bidrag fra eksperter udi emnet. Bogen har kun fået rosende ord med på vejen, og er et nyt standardværk for enhver, der interesserer sig for salmesang.

Bibelselskabets indsamlingsafdeling har – som resten af huset – haft et utrolig travlt år. Fokus har ikke kun været på det internationale arbejde. I Danmark blev der indsamlet midler, så næsten 3.000 indsatte i danske fængsler kunne få en bibel. Der er et stort behov for hjælp af denne art i landet, og det fortsætter med et nyt projekt. Bibelselskabet brugte således i 2014 et stort beløb på bibelfremme i Danmark. Uddeling af bibler til fængslede er ikke kun en dansk aktivitet. Der samles ind til uddeling i hele verden.

Særligt synlige projekter for indsamlingsarbejdet har været:

  • Bibelselskabets katastrofekasse: Bibelselskabet samler ind, for at have midler til at hjælpe, når katastrofen indtræffer pludseligt. Helt aktuelt samles der ind til hjælp til Bibelselskabet i Nepal efter det forfærdelige jordskælv for nyligt.
  • Forfulgte kristne: Rundt om i verden er der mange forfulgte kristne. Særligt i Mellemøsten er livet hårdt, hvis man er kristen. Bibelselskabet støtter blandt andet syriske flygtninge og irakiske flygtninge, der bor uden for FN's flygtningelejre. Hjælpen er altid med et bibelsk perspektiv, men kombineres også med egentlig nødhjælp.
  • Trængte oversættere: Der er steder i verden, hvor det at oversætte Bibelen sker med livet som indsats. Til tider er det så farligt, at vi ikke engang kan røbe, hvem vi skal hjælpe, og hvor det er. Det vil blot bringe dem yderligere i fare.
  • Fredsarbejde i Israel/Gaza: Bibelselskabet støtter op om fredsarbejde i Israel/Gaza.
  • I Indien støtter Bibelselskabet 65 forældreløse børn med mad, skolegang og bibler.
  • Bibelselskabet støtter mennesker på flugt fra Islamisk Stat og terrorgrupper.

I 2015 fortsætter indsamlingsarbejde både i Danmark og internationalt. Hvad gør du, når en flygtning krydser dit spor?

Internationalt nyder den mellemøstlige tv-kanal SAT-7 stor anerkendelse. Lige nu er der opnået aftaler, der gør, at 75 millioner tyrkere kan se kanalen udover de millioner i det øvrige Mellemøsten, der kan se kanalen. Og nu starter et skoleundervisnings-program via fjernsynet - et projekt, der har været længe undervejs. Under titlen "Min Skole" er der skabt et banebrydende program, som kan nå millioner af børn, der ikke har mulighed for skolegang. Bibelselskabet har været meget aktivt involveret i, at få "Min Skole" søsat.

Udover bidrag fra vores mange medlemmer og givere opstår der også helt særegne idéer til støtte ude i landet. Således holdt en præst i Sønderjylland fødselsdag, men frabad sig gaver. I stedet blev der opfordret til at give et bidrag til bibler til syriske flygtninge gennem Bibelselskabet. En flot, flot gestus, der endte med ikke mindre end 45.000 støttekroner til Bibelselskabets internationale arbejde.

Men passer pengene? Bibelselskabet er ikke en almindelig virksomhed, der stræber efter et stort overskud, der kan komme ejere til gode. Men vi skal fungere på helt almindelige forretningsmæssige vilkår, og med alt det, vi gør og vil, skal vi passe særdeles godt på midlerne.

2013 blev kaldt et forberedelsens år, og ser vi på regnskabstallene for 2014, har forberedelserne båret frugt. Med det største overskud i hvert fald i dette årtusinde er det lykkedes at være aktiv og samtidig konsolidere, hvilket er helt nødvendigt.

Omsætning runder 36 mio. kr., og overskuddet 1,3 mio. kr. Alle afdelinger har gjort det bedre end budgetteret. Omsætning i forlag og bogcenter steg og vidner om, at de rigtige valg blev truffet. Indsamlingen gik over forventning og indsamlede næsten 1 mio. kr. mere end budgetteret.

Forventningerne til fremtiden er derfor positive. Træerne vokser dog ikke ind i himlen, for vi er helt klar over, at al den støtte Bibelselskabet fik i jubilæumsåret ikke gentager sig ved et 201 års jubilæum. Og samtidig er vilkårene for indsamling og bogsalg ganske vanskelige.

Når det er sagt, skal vi herfra sige en meget, meget stor tak. Tak til fonde, der støtter os, tak til stiftsudvalg, der arbejder for os, og ikke mindst tak til de mange, mange mennesker landet over, der gør det værd at være Bibelselskabet.

Bibelselskabet fyldte 200 år

I 2014 fyldte Bibelselskabet 200 år. Det blev fejret med mange udgivelser, fejringer og events landet over. Blandt andet kunne man besøge det flydende bibelmuseum Noas Ark og købe de 12 Lydspor fra Bibelen.

Læs alt om jubilæmumsåret her.