Hveder
Varme hveder er lette at lave og lækre at spise! Foto: Colourbox.

19.04.2016 Connie Terndrup, værtinde i Bibelselskabet

Bag selv varme hveder til bededag

Bibelselskabets værtinde Connie Terndrup er gået i køkkenet og har lavet en god og nem opskrift på varme hveder. Så det er bare at springe ud i det

At spise varme hveder aftenen inden store bededag er en tradition, som strækker sig langt tilbage i dansk historie. Helt præcis hvor langt vides ikke, men hvorfor og hvordan traditionen opstod, det ved vi!

Alle i hele kongeriget skulle have fri på store bededag, og dette gjaldt selvfølgelig også bagerne. Derfor sørgede de for at bage hveder dagen inden, som folk så kunne varme på bededagen, når alt var lukket og slukket. Men efterhånden blev det sådan, at alle spiste hvederne samme dag, som de var blevet bagt, for da var de varme og lækre. Og det vil jeg også anbefale dig at gøre.

Men inden vi kan nyde, må vi yde, så følg denne nemme opskrift, og fyld huset med duften af nybagte varme hveder.

Varme hveder (12 stk.)

Ingredienser:

  • 50 gram gær
  • 500 gram hvedemel
  • 50 gram smør
  • 1 æg
  • 1 dl. sødmælk
  • 1 dl. vand
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • (2 tsk. stødt kardemomme)

Pensling: Mælk eller vand

Lun mælken, vandet og smørret. Hæld det i en skål, tilsæt gæren, og rør, til gæren er helt opløst. Tilsæt dernæst æg, salt, sukker og eventuelt kardemomme (mange vælger at bage dem uden kardemomme). Tilsæt melet lidt efter lidt, og bland massen, til den er let og smidig. Sæt dejen til hævning i ca. 45 minutter.

Ælt nu dejen godt og grundigt, og form 12 små bolde. Sæt dem i en bradepande og sørg for, at de ligger tæt, så de opnår den rigtige hvedeform. Lad dem efterhæve i 15-20 minutter over et vandbad. Stil pladen direkte oven på gryden. Vandet må ikke koge, da bollerne ellers vil få en hård skorpe. Pensl hvederne og sæt dem i ovnen i ca. 20 minutter ved 200 grader.

Lad hvederne køle af, før du flækker dem og sætter dem tilbage øverst i ovnen i et par minutter, til de bliver sprøde. Servér dem lune med smør og måske noget lækkert marmelade, og nyd dem og frugten af dit arbejde sammen med familie og venner.

Velbekomme og god fornøjelse!

Store bededag

Den liturgiske farve for store bededag er lilla. Det er den farve, kirken bruger for at betegne bøn, faste, bod og eftertanke. Oprindeligt var store bededag nemlig også en dag for bod, altså anger, og faste. I dag er det ikke bodsdelen, der fylder særlig meget, og mange steder er store bededag mest kendt som store konfirmationsdag, de hvide kjolers dag. Men hovedsagen er stadig, at store bededag sætter bønnen i centrum.