Argentina 2022

03.10.2022 Af Lotta Ring / bearbejdet af Thomas Godsk Larsen

Bibelen bygger bro til børn med særlige behov

”Hvis børn med funktionsnedsættelser skal have åbnet Bibelens fortællinger, må vi hjælpe med at bygge de broer, der er brug for,” siger Rodrigo Guerra fra Bibelselskabet i Argentina. Han og Bibelselskabet arbejder for, at de marginaliserede børn får plads i samfundets og kirkernes fællesskaber

Bibelen er til for alle, og det betyder også, at den skal være tilgængelig for mennesker med forskellige funktionsnedsættelser. I Argentina er det lokale bibelselskab gået ind i arbejdet for at lave passende bibelmateriale til børn.

En helt særlig gruppe børn

Det, der satte hele indsatsen i gang, var projektleder Corina Manzolidos møde med 9-årige Ezequiel i den lokale kirke. Corina var frivillig i kirkens søndagsskole, hvor hun oplevede, at Ezequiel på grund af sin autisme havde svært ved at deltage i søndagsskolen på lige fod med de andre børn. Han havde svært ved at tilegne sig det, som andre børn oplevede som lettilgængeligt, og han følte sig ikke tilpas i sociale sammenhænge:

”Det var der, hun bestemte sig for, at der skulle ske en forandring. Hun vidste, at der skulle bygges broer, for at det kunne blive muligt. Broer hen over kløften mellem barnet med en funktionsnedsættelse og Bibelen og mellem barnet og resten af fællesskabet. Det var det, der igangsatte projektet ’Inkluderende udgivelser’,” fortæller Rodrigo fra Bibelselskabet i Argentina.

Projektet bygger bro mellem børn med særlige behov og andre børn i kirker og menigheder, og derfor uddanner Bibelselskabet i Argentina også ledere og lærere til at møde børnene med Bibelens fortællinger. Kirkerne har en særlig opgave i at inkludere børn med særlige behov, mener Rodrigo Guerra. ”Men rejsen har ikke været let. Den har været fyldt af skuffelser og kampe,” fortæller han ærligt.

Ofte marginaliserede

I Argentina, som i Latinamerika generelt, er mennesker med funktionsnedsættelser ofte marginaliserede. Tanken er derfor, at andre lande i regionen kan lade sig inspirere af, bruge og tilpasse det materiale, der bliver produceret i Argentina. Visionen er at gøre børnenes liv bedre og at dele Bibelens fortællinger med dem.

Mange af disse børn udstødes, ignoreres, gemmes væk, glemmes og bliver ligefrem mishandlet nogle steder. De har svært ved at lade deres stemme blive hørt, både i helt hverdagsagtige forhold og i spørgsmål, der har større betydning for dem.

”Lige siden projektet tog sin begyndelse, har vi skullet overbevise andre om, hvor vigtigt arbejdet for disse børn er. Det var frustrerende i starten, fordi vi ikke fik den respons, vi håbede på. Men nu er interessen for vores arbejde nærmest eksploderet. Jeg tror, det handler om, at det er lykkedes os at skabe en tryg platform for mennesker, som virkelig har haft et behov,” fortæller Rodrigo.

De fleste, som er blevet en del af arbejdet, har enten selv et familiemedlem med en funktionsnedsættelse eller arbejder professionelt med handicap. De har bibragt bibelteamet en enorm viden og indsigt på området.

Rodrigo Guerra
Rodrigo Guerra: ”Når vi formidler de bibelske fortællinger på en måde, der er tilpasset disse børn, får vi også selv en dybere forståelse af fortællingerne.”

Til glæde for alle

Behovet for passende bibelmateriale til børn med forskellige funktionsnedsættelser har været kendt længe. Og der findes allerede enkelte bøger til målgruppen og film på tegnsprog til døve børn. Nye bøger og produktioner står klar – men det skal rejses penge for at realisere dem.

Men hvorfor engagerer landets bibelselskab sig i arbejdet?

”Det er faktisk til glæde for alle,” fortæller Rodrigo. ”Når vi formidler de bibelske fortællinger på en måde, der er tilpasset disse børn, får vi også selv en dybere forståelse af fortællingerne. Det er det, søndagsskolerne fortæller os. Det skærper samtidig lederes og præsters evne til at dele Bibelen med flere. De bliver simpelthen bedre kommunikatører.”

Kirkerne skal spille en aktiv rolle

Rodrigo Guerra mener, der er en helt grundlæggende pointe i at inkludere alle mennesker i kirkens liv og mission:

”Jeg har nogle gange hørt præster sige, at der ikke er nogen mennesker med funktionsnedsættelser i kirken at inkludere. Til det svarer jeg altid, at der jo heller ikke kommer nogen, hvis ikke vi forstår, hvor vigtigt det er at være proaktiv i stedet for reaktiv i at vise kærlighed til alle mennesker.”

Det ambitiøse inklusionsprojekt er godt på vej inden for dets fem indsatsområder: at udvikle ressourcer og materialer, at gennemføre kampagner og webforelæsninger, at tilbyde online uddannelse til kirkerne, at styrke netværket til fagprofessionelle og at skabe en inkluderende kirkeblog, hvor erfaringer kan deles:

”Vi giver også gode råd til forældre, præster og kirkeledere, og professionelle pædagoger giver råd, der angår specifikke diagnoser. For at inklusion skal fungere i praksis, gælder det om at være velforberedt. Vi takker for alle gaver og bønner, som hjælper os til at give Bibelen videre til børn med særlige behov,” slutter Rodrigo.

Nu kan Catalina også være med

Catalina, 7 år, er en pige med Downs syndrom. Hun bor i byen Pablo Podesta i Buenos Aires-provinsen. Catalinas mor fortæller:



”Vi vil gerne, at vores børn skal lære Gud at kende. Vi ved, at kirken er et sted, de kan vokse og lære gode værdier. Jeg har aldrig set et projekt som det, Bibelselskabet præsenterer omkring inklusion. Børn med funktionsnedsættelser er usynlige i det argentinske samfund, de må kæmpe hårdt for en plads. At kirken tager hensyn til dem og arbejder for at få dem med, uden at vi forældre skal presse på, viser virkelig Guds kærlighed. Som forældre er vi meget taknemmelige for dette initiativ.”

Catalina
Catalina og hendes familie er glade for, at det nu er indlysende at tage Catalina med i kirke i Pablo Podesta.

SÅDAN KAN DU STØTTE

Støt via Mobilepay

62903 (mærket "Argentina)

Støt via bankoverførsel

Reg.nr. 3001 / Konto 9000488

(mærket "Argentina")

Støt online