Migrantarbejdere i Qatar. Foto: Marwan Naamani/AFP/Ritzau Scanpix.
Det skønnes, at omkring 6.500 migrantarbejdere er døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM værtskabet i 2010. Foto: Marwan Naamani/AFP/Ritzau Scanpix.

09.11.2022 Af René Brocelius Ottesen, kommunikationschef

Bibelen tænder lys i Qatar

Forholdene for migrantarbejderne kaster en skygge over VM i Qatar. Det lokale bibelselskab gør en stor indsats for at sprede lys, trøst og styrke i arbejdslejrene

Forleden sad jeg med én af mine fodboldentusiastiske venner. Han glæder sig til årets VM i Qatar. Der sneg sig dog et stille ”men” ind i hans begejstring; et ”men”, som kastede en skygge over forventningens glæde. Den britiske avis The Guardian fortæller nemlig, at omkring 6.500 migrantarbejdere er døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM værtskabet i 2010. For det andet er Qatar et af de lande i Golfområdet, der over de seneste år har udvist en hurtigt voksende intolerance i forhold til tros- og religionsfrihed.

Tænketanken for Forfulgte Kristne henviser til en række kilder, som fortæller, at muslimske qatarer, som bliver kristne, er udsat for hård forfølgelse, både fra myndighederne og fra deres egne familier. Men også muslimske migrantarbejdere, som konverterer til kristendommen, får forfølgelsen at føle. Samtidig har de qatarske myndigheder øget overvågningen over religiøse mindretal, ligesom det er blevet sværere at få tilladelse til at uddele bibler og bibeldele. Og netop bibeluddelingen har været et udtalt behov, som vi fra dansk side i løbet af året har været engageret i.

Et stærkt dansk engagement

Jeg ringede forleden til generalsekretæren for Bibelselskabet i Golfområdet Hrayr Jebejian for at høre, hvordan det går. Hrayr er en rar og varm mand, som øjeblikkeligt ville have inviteret mig ind på te og dadler, hvis ikke det havde været for afstanden. Hans taknemmelighed over hjælpen fra Danmark til bibelarbejdet er overstrømmende, og han beder mig sige tak til alle, der både bidrager og beder for migrantarbejderne og de kristne i Qatar.

Bibelen skaber trøst og styrke

Hrayr fortsætter opmuntret med at fortælle historier fra præster, der arbejder tæt på migrantarbejderne. Arbejderne er indlogeret i såkaldte ”Labour Camps”, som er en slags kønsopdelte arbejdslejre, hvor faciliteterne er usle. Her bliver migranterne stuvet sammen 6-8 personer i små rum. Men Hrayr fortæller, at Bibelen er blevet populær blandt migranterne.



Over de seneste år er der opstået flere og flere grupper blandt migranterne, som mødes i de små rum i arbejdslejrene, hvor de læser Bibelen sammen, holder små gudstjenester og finder både trøst og styrke i bibelteksterne. Flere migranter har efter bøn til Gud endog fået hjælp, når de har haft behov. For som Hrayr Jebejian siger – hvem skulle ellers hjælpe disse fattige migrantarbejdere, hvis ikke Gud gør det! Men de mangler bibler!

Hrayr Jebejian
Hrayr Jebejian er generalsekretær for Bibelselskabet i Golfområdet. Han fortæller, at flere og flere migrantarbejdere mødes og læser Bibelen sammen.

Bibelen er den bedste hjælp

Der er repræsenteret mere end 150 forskellige nationaliteter og sprog i Golfområdet. I Qatar bor der 2,5 millioner mennesker; 80 procent af dem er migranter. Behovet for hjælp til disse fremmede er kolossalt. Hrayr understreger, at den bedste hjælp, Bibelselskabet kan give, er at uddele flere bibler.



Sammen med indsatsen fra andre europæiske bibelselskaber har det danske engagement været så opmuntrende, at Bibelselskabets 20 medarbejdere i Golfområdet er gået et skridt videre. De har frimodigt taget initiativ til at få trykt nye bibeldele på flere af de sprog, migrantarbejderne taler. Udfordringen er tilladelserne fra de qatarske myndigheder. Hrayr understreger sin overbevisning om, at Gud her vil skabe en udvej.



Inden vi afslutter vores samtale, understreger Hrayr, at en bibel aldrig strander ved ét menneske. Den læses i gruppen i arbejdslejrene og tænder et lys. Det lys bringer hinduistiske, buddhistiske, muslimske og kristne migrantarbejdere med sig, når de tager Bibelen med hjem til deres familier, efter deres arbejdsvisum er udløbet.

Den danske hjælp fortsætter

Fra Bibelselskabet i Danmark vil vi gerne fortsætte hjælpen til vores venner i Golfområdet. I løbet af november vil en stor del af indsamlingen særligt gå til uddeling af bibler og bibeldele på migrantarbejdernes eget sprog. Helt konkret koster ét eksemplar af Det Nye Testamente omkring 35 kroner. En bibeldel, som for eksempel Johannesevangeliet koster 25 kroner. Samtidig vil vi gerne støtte hjælpen til Bibelselskabets medarbejdere i Qatar, så de praktiske forhold omkring hjælpen til migranterne må ske så ordentligt, som det er muligt.



Afslutningsvis opfordrer Hrayr Jebejian os til at bede for migrantarbejderne i Qatar. Det gør han med en overbevisning om, at det er bønnen, der knytter kirken sammen over hele verden.

SÅDAN KAN DU STØTTE

Bibelselskabet har været med til at etablere et omfattende bibelarbejde i Qatar – et arbejde, der møder øget modstand og bureaukrati i forbindelse med VM i herrefodbold. Med din hjælp kan de mange frivillige – trods benspænd – uddele bibler til de mange migrantarbejdere, der fortsat er i landet.

Støt via MobilePay

62903 (mærket ""Qatar")

Støt online

Støt via bankoverførsel

Reg.nr. 3001

Kontonr. 9 00 04 88

(mærket "Qatar")