Jesus på korset
Foto: Wikimedia Commons

12.04.2017

Brevkassen: Går tiden i stå ved Jesus' død på korset?

Anders vil gerne vide, om Bibelen fortæller, at tiden gik i stå, da Jesus hang på korset. Sognepræst Lisbet Kjær Müller giver et svar.

Kære brevkasse

Jeg har læst i en artikel af Anne Julie Jensby om forfatteren Peter Seeberg ("Faldets poesi", 2002), at tiden går i stå ved Jesu død på korset. Hvor kan jeg finde denne beskrivelse af en tidsstandsning i Det Nye Testamente?

Kunne I desuden henvise mig til en grundigere omtale af de fire evangeliers særpræg? Jeg ved nemlig, at samme Peter Seeberg var særligt interesseret i Lukasevangeliet, og at det samme i øvrigt gælder Samuel Beckett, men det er mig uklart, hvad der kendetegner dette evangelium frem for de tre øvrige.

Venlig hilsen
Anders

*********************************

Kære Anders

Det er nogle store spørgsmål, som du stiller – især det sidste.

Tanken om, at tiden stod stille ved Jesu død, optræder ikke i Det Nye Testamente. Det eneste sted i Bibelen, hvor der tales om, at tiden står stille, er i Josvabogen kapitel 10, vers 12-13, hvor Gud lader solen og månen standse deres bane for en tid, for at israelitterne kan nå at få tilintetgjort deres fjender:

På denne dag, da Herren gav amoritterne i israelitternes hånd, talte Josva til Herren; han sagde i israelitternes nærvær:

»Sol, stå stille i Gibeon,
og måne i Ajjalons dal!«

Da stod solen stille, og månen standsede, til folket fik hævn over sine fjender. Det står i De Retskafnes Bog. Solen blev stående midt på himlen, og den tøvede næsten en hel dag med at gå ned.

Til spørgsmålet om Lukasevangeliets særpræg opstår det allerede derved, at det har en fortsættelse i Apostlenes Gerninger. Men det er bestemt ikke det eneste. Efter min opfattelse er det en bibelsk genskrivning af såvel Markus- og Matthæusevangeliet som Johannesevangeliet og stammer fra en tid et stykke ind i det andet århundrede. I Bibelselskabets Bibelleksikon kan du finde en mere udførlig oversigt.

Læs mere om Lukasevangeliet.

Mange hilsner
Lisbet

Lisbet Kjær Müller er sognepræst på Frederiksberg i København. Hun er blandt andet forfatter til Bibelleksikon, En Bog om Bibelen og Maria Magdalene - fra apostel til prostitueret. Se hendes andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Josvabogen kapitel 10, vers 12-13

På denne dag, da Herren gav amoritterne i israelitternes hånd, talte Josva til Herren; han sagde i israelitternes nærvær:

»Sol, stå stille i Gibeon,
og måne i Ajjalons dal!«

Da stod solen stille, og månen standsede, til folket fik hævn over sine fjender. Det står i De Retskafnes Bog.
Solen blev stående midt på himlen, og den tøvede næsten en hel dag med at gå ned.

Læs hele kapitlet.