Ukraine 2022. Foto: UBS
En internt fordreven familie på en togstation i Lviv. Foto: Det Ukrainske Bibelselskab

07.04.2022 Bibelselskabet

Civilbefolkningen under massivt pres i Ukraine

Bibelselskabet er fortsat i daglig kontakt med vores kolleger i Ukraine. Meldingerne er rystende.

De seneste meldinger om krigen i Ukraine er gruopvækkende. Det bliver mere og mere vanskeligt for bibelselskabets kolleger at komme frem med praktisk og åndelig nødhjælp i de hårdest ramte byer. Flere medier dækker de brutale overgreb på civilbefolkningen, og kristne kirkeledere trues eksplicit.

Butja-massakren
Det Ukrainske Bibelselskab er rystede oven på drabene i byen Butja, der nu omtales som Butja-massakren. Selvom krigen efterhånden har varet længe, så er det smertefuldt og svært at forstå den overvældende brutalitet, der rammer ubevæbnede civile.

”På grund af miner i byen venter vores team i Kyiv stadig på tilladelse til at komme ind i Butja med humanitær hjælp – dem, der stadig opholder sig der, har været uden basale fødevarer i ugevis,” fortæller Det Ukrainske Bibelselskabs talsperson til De Forenede Bibelselskaber den 3. april. Af sikkerhedsmæssige hensyn kan vi ikke oplyse hans navn.

Du kan se hans beretning her:

Trusler mod præster og kirkeledere
Ukraines sikkerhedstjeneste har advaret landets kirkeledere om, at flere navne optræder på en russisk liste over mennesker, der skal tilbageholdes eller, i værste fald, likvideres. Det fortæller Det Ukrainske Bibelselskabs vicegeneralsekretær. Listen omfatter også navne fra Bibelselskabets bestyrelse og medarbejdere. 16 navne i alt.

”Det er vigtigt at huske, at mennesker bliver dræbt i kirken hver eneste dag under en krig. En dødsliste er ikke længere tragisk, men måden, det udtrykkes på, er speciel,” siger vicegeneralsekretæren.

Ødelagte biler
For få dage siden blev varevognene, der blev brugt til at uddele praktisk og åndelig nødhjælp til Chernihiv, beskudt. Tre chauffører blev sårede, men er i bedring. Foto: Det Ukrainske Bibelselskab.

Kristne institutioner brændt ned
Byerne Butja, Irpin, Pushcha Vodytsia og andre fredelige, små satellitbyer rundt om Kyiv er særligt betydningsfulde for Det Ukrainske Bibelselskab, fordi en række kristne organisationer og partnere er lokaliseret der. Samarbejdet gør, at Bibelselskabet har en større rækkevidde, og dermed kan nå ud til flere med bibler og nødhjælp. Men den seneste uge er situationen forværret.

”Baptisternes Bibelinstitut i Irpin er brændt ned til grunden. Det sidste, vi har hørt fra Adventisternes Humanitære Institut i Butja er, at det er blevet overtaget af russiske tropper, plyndret og nu bliver brugt som base. Det Evangelisk-Teologiske Seminar i Pushcha Vodytsia, som indeholder det, der betragtes som Ukraines største kristne bibliotek, er også ødelagt af ilden,” fortæller Det Ukrainske Bibelselskabs talsperson.

Vi er dybt forfærdede over disse skrækkelige beretninger fra vores kolleger i Ukraine. Vi beder for fred og håb, og håber du vil gøre det samme.

Har du lyst til at støtte med bibler, mad og vand, medicin og traumebearbejdelse, så støt via Mobilepay 62903 eller via bankoverførsel reg.nr. 3001 kontonr. 9000488.

Husk at mærke din overførsel ’Ukraine’.

TAK!