Tilbage til arbejdet. Foto: Ground Picture / Shutterstock.
Bibelen er fuld af inspiration - også til at møde arbejdets udfordringer. Foto: Ground Picture / Shutterstock.

20.08.2015 Thilde Thordahl Andersen

Fem bibeltekster til inspiration og styrke på arbejdet

Er det hårdt at vende tilbage til arbejdet efter ferien? Sognepræst Poul Joachim Stender giver dig her fem gode bibeltekster, som du kan lade dig inspirere af og styrkes ved.

Det er sensommer, og de fleste er vendt tilbage til arbejdet efter en lang og afslappende ferie.

Men det er ikke altid lige nemt at starte op igen.

Sognepræst Poul Joachim Stender har her fundet fem gode bibeltekster frem, som kan give dig støtte og inspiration til arbejdet, men også et spark bagi.

1. Kom ud af graven

Johannesevangeliet kapitel 10, vers 9:

Jeg er døren

"Vi tror, at Jesus’ opstandelse udelukkende handler om, hvordan han er i stand til at lukke de døde ud fra deres grave på dommens dag.

Men mange mennesker er i en grav af bekymring, stress og travlhed på deres arbejde. Derfor handler opstandelsen også om at kalde dem ud af den grav, de lever i.

På arbejdspladsen løber man tit ind i lukkede døre: En åndssvag chef, dumme kolleger, noget der ikke lykkes. Jesus siger, at der altid er en mulighed, en chance til, en dør."

2. Vil du være rask?

Johannesevangeliet kapitel 5, vers 5-6:

Dér lå der en mand, som havde været syg i 38 år. Da Jesus så ham ligge der og vidste, at han allerede havde været der i lang tid, sagde han til ham: »Vil du være rask?«

"Jesus er ret cool. Han gennemskuer nemlig, at den lamme mand faktisk godt kan lide at være syg. Manden kan lide at lade sig passe og opvarte, men hvis han bliver rask, skal han involvere sig og tage ansvar. Derfor spørger Jesus ham: Vil du overhovedet være rask?

Det samme spørgsmål må vi stille os selv, når vi begynder at klynke og klage. Det er ikke altid sjovt at gå på arbejde – nogle gange er det endda trælsomt, men det er vi nødt til at tage med. Det koster nemlig at tage ansvar."

3. Bed en bøn

Første Krønikebog kapitel 4, vers 10:

Jabes påkaldte Israels Gud og sagde: »Gid du vil velsigne mig og gøre mit område stort, gid din hånd må være med mig, og du vil fri mig fra ulykke, så jeg ikke lider smerte.« Og Gud gav ham, hvad han bad om.

"På arbejdet kan der ske mange ulykker, så vi må bede en bøn om, at Gud er med os, hvis vi får skåret en finger af i en maskine, træder ud foran en bil eller ødelægger andre mennesker. Jabes beder i sin bøn Gud om at ”gøre mit område stort,” og vi kan på samme måde prøve at tænke større.

Reformatoren Martin Luther sagde, at skomageren er lige så meget præst, som præsten – fordi han tjener Gud i sit arbejde. Vi tjener alle Gud igennem vores arbejde, og vi er alle tandhjul, der får et stort samfund til at fungere."

4. Slip kontrollen

Esajas Bog kapitel 55, vers 8:

For jeres planer er ikke mine planer, og jeres veje er ikke mine veje, siger Herren

"Det her citat er godt at gumle på i løbet af arbejdsdagen. Vi vil opleve, at vi tilrettelægger vores arbejdsdag, men inden dagen er forbi, er den endt i en helt anden retning. Der er vi som mennesker engang imellem nødt til at slippe kontrollen – vi behersker ikke alting. Der er noget, som ligger i Guds hænder, og som vi må lade blive der.

Vi bør ikke hidse os op eller bryde sammen over modgang på arbejdet, men tænke, at det hører med til livets uforudsigelighed og Guds anderledes veje."

5. Gå en anden vej hjem

Matthæusevangeliet kapitel 2, vers 12:

Da de så stjernen, var deres glæde meget stor. Og de gik ind i huset og så barnet hos dets mor Maria, og de faldt ned og tilbad det, og de åbnede for deres gemmer og frembar gaver til det, guld, røgelse og myrra. Men i drømme fik de en åbenbaring om ikke at tage tilbage til Herodes, og de vendte hjem til deres land ad en anden vej.

"Vismændene går efter deres besøg hos Jesus-barnet hjem ad en anden vej for at undgå Herodes. Når vi går hjem fra arbejde, skal vi også gerne gå en anden vej, end den vi kom ad om morgen. Vi kan have mødt mennesker, udfordringer eller konfrontationer, som gør, at vi er blevet et lidt andet menneske, end vi var i morges, da vi tog på arbejde.

Men vi skal også huske på nogle gange at tage en fysisk anden vej hjem. Har vi ikke en gammel mor på plejehjemmet, som trænger til et besøg? Nogle børn, der gerne vil have os med til fodboldkamp eller en ægtefælle, som længes efter omsorg? Vi skal passe på, at livet ikke bare bliver det samme og det samme og det samme – ind i mellem skal vi gå en anden vej hjem."

Stop op! Faktaboks

Tag et fjumreår

Alle voksne mennesker bør tage et fjumreår, hvor de sætter alt på pause og laver lige præcis intet af det, som deres liv ellers er fyldt op af. Det er Poul Joachim Stenders klokkeklare budskab i Stop op, hvor han med udgangspunkt i det moderne menneskes travle liv forklarer, hvorfor fjumreår er nødvendige.

Køb bogen

Stop op!

- fjumreår for voksne
Stop op
199,95

Forfatter: Poul Joachim Stender
Sidetal: 184 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-846-0