Poul Joachim Stender
Præsten Poul Joachim Stender opfordrer i sin bog Stop op – fjumreår for voksne alle til at tage sig et fjumreår og bruge tiden til at mærke livet. Foto: Rune Hansen.

02.12.2016 Anna Sofie Casse

"Et fjumreår er en måde at finde nye sider af verden"

Sognepræst Poul Joachim Stender svarer her på fem skarpe spørgsmål om sin bog "Stop op – fjumreår for voksne"

Hvorfor er et fjumreår vigtigt?

”Fordi det er den største eksistensudfordring for det moderne menneske efter sygdom og død. Tager man ikke et fjumreår, kan man risikere at miste sit liv åndeligt – miste chancen for at finde ud af, om man lever eller ikke lever. Før man bliver pensionist eller tager på ferie, mener jeg, at man skal huske at stoppe op, bryde ud af rutinen og mærke efter, om man lever livet sådan, som man synes, at livet skal leves.”

Hvorfor er et fjumreår aktuelt for særligt folk i aldersgruppen 55+?

”Når man er over 55 år, skal man sammenligne sit liv med et glas vin, der er drukket mange slurke af – der vil man opdage, at der ikke er ret meget tilbage. Derfor skal man finde ud af, hvad der er væsentligt, og hvad der er uvæsentligt i den sidste del af ens liv. Helt lavpraktisk er det også smartest i alderen omkring de 55 år – der er børnene flyttet hjemmefra, og hunden er død. Dermed er der frihed til at være væk over længere tid. Hvis man ikke tør se døden i øjnene og gøre døden stor, kan man risikere, at man ikke formår at gøre livet stort.”

Hvad er det for en længsel, et fjumreår taler til?

”Det er en længsel efter frihed! Samfundet er bygget op på lighed – hvis konen vasker op, skal manden gå ud med skraldet. Et fjumreår er en måde at finde nye sider af verden, en længsel efter at finde livets bankende puls. Primært en længsel efter frihed.”

Hvad har Bibelen med et fjumreår at gøre?

”I Bibelen står der en masse om det at tage sig tid til at slappe af. Jeg er inspireret af Bibelen. Et eksempel er det tredje bud: ”Husk sabbatsdagen og hold den hellig”. Det gør vi danskere jo ikke. Hos os er søndag en opsamlingsdag – en dag hvor vi ordner hus, besøger venner. Det er aldrig ren afslapning – altid travle weekender. Vi må ikke glemme, at Gud jo også slappede af, og at hans søn Jesus beskrives hvilende flere steder i Det Nye Testamente.”

Er anbefalingen om et fjumreår kun henvendt til folk fra den bedre middelklasse?

”Ja, som udgangspunkt, da den danske stat desværre ikke støtter fjumreår. Staten aktiverer de passive i samfundet, men min pointe er, at det også koster samfundet mange penge, når folk er for aktive. Alle firmaer får stor glæde af ansatte, der kommer tilbage efter et fjumreår med fornyet energi og nye briller at se verden igennem – det er til gavn for hele samfundet. Jeg foreslår, at man dropper børneopsparingen og laver en fjumreårsopsparing til sig selv.

Stop op! Faktaboks

Køb bogen her

Poul Joachim Stenders bog Stop op – fjumreår for voksne indeholder opfordringer, gode råd og vejledning til alle, der kunne føle sig fristet til at holde et fjumreår.Køb den her