Helle Christiansen

20.12.2020

Fem skarpe om Bibelen til Helle Christiansen

Jesus er Bibelens fortolkningsnøgle, siger chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen. Hun anbefaler, at man læser Bibelen bagfra. Her svarer hun på fem skarpe om Bibelen

Hvor eller hvornår læser du i Bibelen?

Jeg hører Bibelen i morgenandagt og andre andagter og i gudstjenester. Det talte og hørte ord betyder nutid og giver retning og mening og fortolkes i samklang med salmer og bønner.

Hvem er din favoritperson fra Bibelen? Hvorfor?

Ud over Jesus har jeg ikke nogen favoritter. De mange forskellige mennesker, der er beskrevet i Bibelen, bidrager alle med historier, erfaringer og indsigt eller mangel på samme, som er lærerige og inspirerende. Man kan i fantasien sætte sig i deres sted og låne lidt af dem ad den vej. 

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

Sådan et har jeg ikke.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

Det ved jeg ikke, om vi skal? I hvert fald ikke bare læse uden fokus. Det kan være en farlig sag, der kan føre til alle mulige vildveje, hvis ikke Bibelen indgår i et fortolkende fællesskab. Kristus er Bibelens midte, som vi skal bruge som fortolkningsnøgle til alt det meget, både mærkelige og stødende, vi også kan møde i Bibelen. Bibelens plads på alterbordet viser på en helt konkret måde, at Bibelen hører til i et fortolkningsfællesskab, båret af dåb og nadver.

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Jeg læser som regel en bog bagfra – så ved jeg, om det er umagen værd at læse den. Bibelen har en begyndelse, en midte og en afslutning – som enhver bog. Begynd derfor bagfra med Johannes’ Åbenbaring kapitel 21, vers 1-7. Den gode afslutning afspejler den gode begyndelse. Og den fuldendte midte, Kristus. Sådan hænger Bibelen godt sammen og kan udfoldes i kirkens gudstjeneste.