Thomas Reinholdt Rasmussen. Foto: Lars Horn.
"Vi skal læse Bibelen for troens skyld og for livets skyld", siger provst Thomas Reinholdt Rasmussen. Foto: Lars Horn.

06.08.2020

Fem skarpe om Bibelen til Thomas Reinholdt Rasmussen

"Jeg har altid en lille udgave af Det Nye Testamente i min inderlomme, så jeg altid kan læse lidt, hvis jeg har tid", siger provst Thomas Reinholdt Rasmussen. Her svarer han på fem skarpe om Bibelen.

Hvor eller hvornår læser du i Bibelen?

Mit arbejde som sognepræst kræver heldigvis, at jeg læser og forholder mig til Bibelen dagligt. Den ligger altid på mit skrivebord, og jeg har altid en lille udgave af Det Nye Testamente i min inderlomme, så jeg altid kan læse lidt, hvis jeg har tid, f.eks. i offentlig transport, op til et møde eller lignende. Bibelen er en del af min hverdag, og jeg opdager hele tiden nye sider af ellers kendte skrifter. Jeg læser i Bibelen dagligt og læser den både som enhver anden tekst og som en meditativ tekst. Det kommer an på situationen.

Hvem er din favoritperson fra Bibelen?

Det oplagte svar er Jesus. Hele Bibelen handler om ham. Men hvis det ikke er ham, så er det Paulus. Han er kirkens første teolog og gennemtænker den kristne tro med en utrolig ærlighed og uforfærdethed. Ham kan man aldrig blive færdig med, og det er imponerende, hvor vedvarende aktuel han er.

Hvad er dit yndlingsvers eller -skrift?

Juleevangeliet fra Lukasevangeliet er mit yndlingssted i Bibelen. Det har fulgt mig, siden jeg var barn, og jeg kan det udenad. Det betyder meget for mig. Verset må derfor være ordene derfra: ”Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket” (Lukasevangeliet 2,2-10). Men hvis jeg skal vælge et helt skrift, så er det Paulus’ Brev til Galaterne. Det handler om troens frihed. Jeg har som præst gennem årene gennemgået det nu tre gange ved studieaftener, og det er utroligt, som det skrift taler til os også i dag.

Hvorfor skal vi læse i Bibelen?

For at oplyses om, hvad vi tror på. Det er det afgørende. På et andet plan er det jo således, at hvis man ikke kender de bibelske fortællinger, bliver vi blinde for vores egen kultur. Jeg har oplevet litterater gå helt fejl af et digt, fordi de ikke kendte den bibelske fortælling, der lå bag. Vi skal læse Bibelen for troens skyld og for livets skyld.

Hvilken fortælling vil du anbefale til en ny bibellæser?

Hvis det skulle være en enkelt fortælling, så må det være lignelsen om den fortabte søn. Det er evangeliet i en nøddeskal. Hvis det skulle være et skrift, så Lukasevangeliet, som har en kraftfyldt fortælling og et formende sprog. Dernæst kunne man fortsætte med Apostlenes Gerninger og se, hvordan kirken tænkte om sig selv i det andet århundrede.

Thomas Reinholdt Rasmussen er provst i Hjørring Søndre Provsti.

Rejsebibelen (med lynlås)

Den autoriserede bibel i en kompakt størrelse, der kan tages med overalt. Lynlåslukningen beskytter Bibelen i rejsetasken
Rejsebibelen
799,95

Sidetal: 1424 sider.
Indbinding: Indbundet, sort skind med lynlås
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-810-1
Mål: 15 x 20,5 cm