Johannes Baun. Foto: Carsten Lundager.

04.01.2023 Af Johannes Baun, generalsekretær

Generalsekretærens nytårshilsen

"Godt nytår", siger vi. Men er det bare en slidt frase? Generalsekretær Johannes Baun reflekterer i sin nytårshilsen over, hvad de to små ord betyder

”Godt nytår”. Ordene er blevet sagt millioner af gange de seneste dage. Men hvad betyder de? Er det et fromt ønske om, at det nye år bringer noget godt med sig? Et trodsigt udsagn om, at det efter krigs- og kriseåret 2022 må blive bare lidt bedre? En slidt frase? Eller er der simpelthen tale om en konstatering: Ja, nu kommer der et godt nyt år?

Svaret afhænger til dels af, om man er tilbøjelig til at se glasset halvt fuldt eller halvt tomt. Men det afhænger naturligvis også af livets og verdens gang.

Herhjemme lever omtrent 6.000 som hjemløse og mange flere med store sociale udfordringer. Unges mistrivsel har været et selvstændigt emne i både valgkamp og regeringsgrundlag. Og mange ”almindelige” mennesker spørger med den norske præst og forfatter Per Arne Dahls ord: Hvorfor har vi det ikke bedre, når vi har det så godt?

Også andre steder i verden savnes lyset. I slutningen af det gamle år mødtes jeg i Tyrkiet med kolleger fra bibelselskaberne i Ukraine, Belarus og de centralasiatiske lande. De oplever mange former for mørke. I Ukraine er det både krigens billedlige mørke og det meget konkrete mørke affødt af manglende elektricitet. I lande som Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan er det mørket fra repressive muslimske styrer uden sans for trosfrihed. Og i Belarus er det slagskyggerne fra den russiske nabo – mange af de restriktioner, der rammer Rusland, gælder også Belarus, uanset hvad befolkningen i øvrigt mener om krigen.

Så tilbage til spørgsmålet: Hvad betyder ”godt nytår”? I Ukraine og mange af de andre gamle sovjetrepublikker må udtrykket i disse tider have en trodsig tone. For den socialt udfordrede herhjemme kan det måske være et fromt ønske, ja, en slags drøm. For mange andre er det reduceret til en betydningsløs hilsen.

Men der er mere at sige. Her i Bibelselskabet oplever vi det meget konkret. For vi har den glædelige mission at gøre Bibelen nærværende i samfundet, i kirken og for den enkelte.

I efteråret gjorde vi det blandt andet ved at udgive Bibelen i baglommen – vers til dagen og vejen i et samarbejde med Kirkens Korshær. Den lille samling af bibelvers gør Bibelen nærværende for dem, der ikke har en bogreol at stille Bibelen på, men gerne har ord til trøst og håb liggende i baglommen.

Takket være vores trofaste givere kunne vi også sende store bidrag til bibeluddeling blandt migrantarbejdere i Qatar, traumearbejde blandt krigsramte i Ukraine og mange andre projekter. Det hele med ét fokus: At sprede håb. Håb til hverdagen lige her og nu og håb i et perspektiv, der rækker ud over livet.

Så ja, der kommer et nyt år. Et godt nyt år. Ikke fordi vi kan lave afgørende om på os selv eller verdens indretning. Men fordi vi tror på håbets Herre. I Ukraine har mange i det forgangne år bedt Salme 27 fra Bibelen. ”Sæt dit håb til Herren, vær stærk, fat mod, sæt dit håb til Herren!” slutter den. Med den opfordring og opmuntring kan enhver – uanset hvem man er og hvor man er – gå ind i 2023.

Godt nytår.

Bibelen i baglommen

Det bedste fra Bibelen i et praktisk format
Bibelen i baglommen
20,00

Illustrator: Sune Ehlers
Sidetal: 40 sider.
Indbinding: klammehæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-260-5
Mål: 10,5 x 7,3 cm.