Foto: Anders Holmgaard Johansen
Morten Aagaard benytter sig ofte af citatet “Jeg tror, hjælp min vantro” fra Markusevangeliet for at minde sig selv om den knivsæg, som mange af Kirkens Korshærs brugere balancerer på. Foto: Anders Holmgaard Johansen

Anders Holmgaard Johansen

Hjemløse danser på den yderste gren

Korshærspræst Morten Aagaard oplever, hvordan Bibelen kan være et lys i mørket for landets stigende antal hjemløse

Danmarks hjemløse kæmper hver dag en kamp for overlevelse. På landets herberger er døden en del af hverdagen, og hjælpeindsatsen er ofte et sisyfosarbejde, der gang på gang begynder forfra uden succes. Men for korshærspræsten Morten Aagaard, der støtter de hjemløse på Kirkens korshærs herberg i Aarhus, er det præcis her, Bibelens budskab giver mest mening.

“Jeg har aldrig haft et arbejde, som er mere meningsfyldt. Alle i vores varmestuer og herberger er spaltet mellem håb og desperation, mellem troen og afmagten. Hjemløse danser på den yderste gren og lever livet på en knivsæg. Det er her, livet bliver svært, men også mest ægte,” siger Morten Aagaard, der for to år siden valgte at skifte sin position som leder af Kirkens Korshær ud med titlen som korshærspræst.



Hver dag opsøger Aarhus’ hjemløse den godmodige præst. Han bliver ofte spurgt, om han kan hjælpe dem med at opføre sig bedre og stoppe med at lyve, drikke eller fixe. Her kan Bibelen hjælpe. “Mange af dem, der er her, bliver talt ned til hele tiden, men de er også gode til at tale ned til andre. Bibelen kan opdrage, korrigere og sige, at det gode liv er et, hvor man taler ordentligt til hinanden. Det kan de sagtens forstå,” siger han.

Dødsdrift vs. livsdrift

Som korshærspræst fandt Morten Aagaard også hurtigt ud af, at der er en god grund til, at præst hedder pater – fader – på latin. For når man befinder sig i et miljø, hvor man må holde begravelse hver uge, kommer man til at betyde meget for folk, der er sårbare. Her er det Morten Aagaards opgave at minde om, at der er mere i tilværelsen end ølflaskens bund og byens kolde fortov.

“De dødskræfter, der huserer i de hjemløse, er så enormt stærke, at det kræver en livskraft, som er endnu stærkere for at jage dem væk. Og det kan Guds ord i Bibelen. Det ser jeg gang på gang,” siger Morten Aagaard.

Dermed har korshærspræsten i Bibelen et inspirationskatalog, som han altid kan ty til, når det bliver svært. “Hvis man som præst er i tvivl, skal man nogle gange bare lade bibelordet tale selv. Der er rigtig mange gode steder i Bibelen, som bringer trøst og håb og rører noget hos de hjemløse. Nogle gange tænker jeg faktisk, at Bibelens ord er det eneste, der kan få folk ud af et misbrug. De fleste har været til enhver tænkelig psykolog  eller psykiater, uden at det har virket. Og selvom psykologer er gode, tror jeg mere på kys og omsorg og tro,” siger han. 

Morten Aagaard benytter sig ofte af citatet “Jeg tror, hjælp min vantro” fra Markusevangeliet for at minde sig selv om den knivsæg, som mange af Kirkens Korshærs brugere balancerer på.

“Det citat spiller en stor rolle for mig, fordi det handler om kampen mellem tro og tvivl. Balancen mellem at tro på et bedre i morgen eller at bukke under. Livsdrift mod dødsdrift. Det står klart for mig, at Bibelen giver næring til livsdriften. Og den har man enormt brug for, hvis man som hjemløs har et ønske om at runde de halvtreds,” siger han.

Foto: Anders Holmgaard Johansen
BLÅ BOG: MORTEN AAGAARD
• Født 1962
• Cand.theol. fra Aarhus Universitet, 1989
• 1989-1993 lærer ved Rønde Højskole
• 1993-2003 generalsekre tær for Det Danske Bibelselskab
• 2003-2013 direktør for Legofonden
• 2013-2015 leder af Kirkens Korshær i Aarhus
• Siden 2016 præst ved Kirkens Korshær i Aarhus
• Gift med tandlæge Anette Aagaard. Parret har to børn

De dødskræfter, der huserer i de hjemløse, er så enormt stærke, at det kræver en livskraft, som er endnu stærkere for at jage dem væk. Og det kan Guds ord i Bibelen. Det ser jeg gang på gang.

Flere og flere hjemløse

I løbet af de seneste år er antallet af hjemløse steget markant. Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, registrerede i 2017 6.635 hjemløse og dermed en stigning på 33 % siden 2009. Især andelen af unge hjemløse under 24 år er steget. Det kan især mærkes i Aarhus, hvor der er registreret flere unge hjemløse end i København.



“Det giver virkelig store udfordringer, at så mange mennesker føler sig efterladt på samfundets bund. Her kan Bibelen hjælpe, fordi den taler om ikke at vende det blinde øje til. Bibelen er jo et talerør for de nederste i samfundet, og det oplever jeg stærkt i korshæren. Der er simpelthen behov for det håb, Bibelen kan bringe, når man er afmægtig.”

Morten Aagaard understreger, at størstedelen af de hjemløse i Danmark er psykisk syge med hjemløsheden som resultat. Selv er han opvokset i et præstehjem med prominente forældre i teologiske kredse og en lang uddannelse fra Aarhus Universitet.

Jeg er opvokset i en total robust baggrund. Så jeg har aldrig som Job stået på kanten af afgrunden, men jeg oplever hele tiden behovet for at fodre troen på, at livet skal give mening.

Det er tydeligt, for han fletter i flæng bibelcitater ind i sin talerække. Alligevel kan han godt relatere til følelsen af at være hjemløs og mangle mening i livet.



“Jeg er opvokset i en total robust baggrund. Så jeg har aldrig som Job stået på kanten af afgrunden, men jeg oplever hele tiden behovet for at fodre troen på, at livet skal give mening. Ligesom mange hjemløse er jeg ramt af en social arv. I min familie er det, at hvis ikke troen kan omsættes til noget, som man kan se, lugte eller føle, så giver det ikke mening,” siger han.



Den læring bruger korshærspræsten aktivt i sit arbejde. Eksempelvis tager han ofte varmestuens brugere med på tur for at sætte bibelhistorien i perspektiv, så de kan sanse Bibelens budskab. Senest har de besøgt fregatten Jylland i Ebeltoft og holdt andagt i Handrup Kirke. “Bibelen er ikke bare noget, vi taler om, men noget vi gør. Vi deler ikke bare Jesu blod. Vi deler også kartoflerne, bøffen og alt muligt andet. Vi sørger for at omsætte tingene, så de erfares,” siger han.



Bibelselskabet har foræret bibler til Kirkens Korshær. Det samme med salmebøger, så kirkerummet kan fyldes af livsglæde og sang. “De mennesker, der kommer her, har ingen andre steder at gå hen, så vi udfylder en vigtig opgave og er taknemlige for al den hjælp, vi kan få,” siger Morten Aagaard.