Kors, pil. Foto: Unsplash.
Det er trygt og fortrøstningsfuldt, at nogen er gået i forvejen for os. Så kan vi enten gå i deres fodspor eller følge vejen, de har banet. Foto: Unsplash.

12.04.2019 Af Eva Jerg, sognepræst

I påsken går Guds kærlighed i forvejen for os

PÅSKEPRÆDIKEN: Det er trygt, når nogen går i forvejen for os og viser vejen. Kristus er gået i forvejen for os. I det kan vi måske finde hvile og trøst, når vi hverken kan se vejen frem eller vejen ud

Når jeg som barn søndagsbesøgte mine bedsteforældre, gik vi altid en tur i skoven efter frokosten. På et eller andet tidspunkt forsvandt mormor. Vi blev ikke bekymrede, for vi vidste, at hun var gået i forvejen. Resultatet af, at mormor var gået i forvejen for os, var, at når vi andre kom hjem, så duftede der af friskbrygget kaffe. På den pletfri dug var der linet op med boller med tandsmør, med lagkage og et righoldigt udvalg af hjemmebagte småkager. Hun var gået i forvejen for os. Og det, der ventede os, når vi kom frem, var noget rart: Et kaffebord af sønderjyske dimensioner.

Siden lærte jeg, at det at gå i forvejen kan betyde meget andet. Foregangsmænd og kvinder sørger ikke kun for bugnende kaffeborde. Foregangsmænd og kvinder kan i langt videre forstand være garanten for, at i morgen har bedre udsigter end i går. Nogle går i forvejen på den måde, at de bliver mønsterbrydere eller forbilleder. Atter andre går i forvejen for helt konkret at sikre vej frem: De rydder miner eller andre farer af vejen. Det er ikke alle foregangsmænd og kvinder, der slipper fra at gå i forvejen med livet i behold.

Det er ikke alle foregangsmænd og kvinder, der slipper fra at gå i forvejen med livet i behold.

Alligevel er det som oftest trygt og fortrøstningsfuldt, at nogen er gået i forvejen for os. Så kan vi enten gå i deres fodspor eller følge vejen, de har banet. For den, der er gået i forvejen, kender vejen og ved, hvor vi skal hen.

En søndag døde min morfar. Den dag erfarede vi børnebørn, hvordan nogen kan gå i forvejen, uden at komme tilbage. Mormor græd, men ikke utrøstet, for hun hvilede i opstandelseshåbet om, at morfar blot var gået i forvejen for hende.

”Han går i forvejen for Jer”, sådan lød englens budskab til kvinderne påskemorgen og til dig i dag. Guds kærlighed er gået i forvejen for at give dig mod til at løfte blikket og se, at Gud vælter stenene bort, selv de største og tungeste. Han lader solen stå op, så lyset falder ind, også over dit langfredagsmørke.

Guds kærlighed er gået i forvejen for at give dig mod til at løfte blikket og se, at Gud vælter stenene bort, selv de største og tungeste.

Kristus er gået i forvejen for os. I det kan du måske finde hvile og trøst, når du hverken kan se vejen frem eller vejen ud. Når fremtiden ser allermest uvejsom ud, så lad påskens budskab komme til dig forfra: Du behøver ikke kende vejen. Han er gået i forvejen for dig. Du er ventet.

Med påskemorgen får vi håb for, at de ord er sagt, både til os og vore kære døde. Også vore døde er gået i forvejen til livet. For Jesus gik ikke bare i forvejen til Galilæa. Siden gik han hele vejen til sin Far i himlen - og har gjort en plads rede for os. ”Der skal vi se ham”.

På det vil vi ønske hinanden en glædelig påske!