Legende flygtningebørn i Jordan. Foto: Les Kaner
Børnene leger og danser foran kirken i Jordan. Foto: Les Kaner

05.05.2020 Synne Garff, international chef

Irakiske flygtningebørn får sig en tiltrængt pause fra bekymringerne

Frivillige i Det Jordanske Bibelselskab engagerer irakiske flygtningebørn i fællesskab, leg og musik foran kirken. Mange af de frivillige er veluddannede, har været på kursus i bibelsk sjælesorg og støtter flygtninge fra både Irak og Syrien igennem de lokale kirker.

Solen er så småt ved at gå ned over Madaba. Der er forår i luften, med en spids af kulde. Kirken er rammet ind af en lys mur. Den ene side er fyldt med bibelhistorier. Tre gigantiske cypresser holder vagt ved lågen. En kirkeklokke hænger over en cementring med planter og ligner en brønd. Den bibelske stemning fornægter sig ikke.

Bølgende latter gennem gården

Rytmisk musik med moderne popstjerner fylder gården. Et par højttalere er stillet op foran kirken, og skal de næste par timer engagere irakiske flygtningebørn i fællesskab. En medarbejder fra Det Jordanske Bibelselskab styrer slagets gang fra indgangen foran kirken, der danner en naturlig scene.

Legende flygtningebørn2. Foto: Les Kaner
Foto: Les Kaner

Børnene er imellem 9 og 15 år. Der grines, løbes, samarbejdes og børn og unge tager sig et frirum fra bekymringerne, som ofte præger deres familier. Alle har måttet forlade Irak på grund af krig, terror og forfølgelse. De er i sikkerhed, men deres liv er præget af uro og usikkerhed. Nogle lider af angstanfald og kan ikke være alene.

Bibelselskabet har et stort netværk af frivillige, langt over 100. Mange er veluddannede, har været på kursus i bibelsk sjælesorg og støtter flygtninge fra både Irak og Syrien igennem de lokale kirker.

Alle har måttet forlade Irak på grund af krig, terror og forfølgelse. De er i sikkerhed, men deres liv er præget af uro og usikkerhed.

Drenge op ad malet kirkemus. Foto: Les Kaner
Foto: Les Kaner

JORDAN

Jordan er gammelt bibelland med Det Døde Hav, Jordanfloden, klippebyen Petra og Moabs sletter som centrale steder. For 70 år siden var 20 procent af den jordanske befolkning kristne. I dag er tallet nede omkring 2,2 procent.

Godt 200.000 jordanere er kristne. Størstedelen tilhører det græsk-ortodokse kirke. Landet huser flere millioner flygtninge, langt de fleste muslimer. Ingen kender det præcise tal.

I Jordan er der en god forståelse mellem de kristne, regeringen og kongen, men de kristne oplever desværre stigende diskrimination i den muslimskdominerede befolkning. Det Jordanske Bibelselskab er en central spiller med sine initiativer, der samler de få kristne og bygger bro til såvel muslimske som kristne flygtninge. Landet har en stærk tradition for broderkærlighed.