Bitten Høgh. Foto: Bibelselskabet.
"Det har været et drivende princip for mig, at jeg ikke skulle drive virksomhed for egen vindings skyld, men for at opbygge og styrke mennesker", siger iværksætter Bitten Høgh om sin tilgang til at drive forretning. Foto: Bibelselskabet.

06.02.2024 Af Malene Fenger-Grøndahl

Iværksætter: ”Mit princip har været at tage afsæt i bibelske værdier”

SERIE: BIBELEN OG MIN HVERDAG

Bitten Høgh fik et kald om at rejse til Kina for at starte en virksomhed, der skulle hente sine værdier i Bibelen. Det blev til 27 år som iværksætter, hvor Bibelens ord var hendes faste holdepunkt, når hun stod i etiske og praktiske dilemmaer

Kvinder i fjerne landsbyer i Yunnan-provinsen i Kina er blevet organiseret og har lært at bruge deres kunnen inden for kunsthåndværk til at skabe produkter, som kunne sælges med god fortjeneste. Teproducenter har fået hjælp til at slutte sig sammen og omlægge til økologisk drift. Børn er kommet i skole, og små iværksættere er blevet undervist i at etablere bæredygtige virksomheder. Bitten Høgh er et menneske, hvis karriere har gjort en konkret og mærkbar forskel for tusindvis af mennesker. I 27 år har hun været iværksætter og konsulent i Kina, og alt, hvad hun har foretaget sig, har været baseret på det, hun kalder en bibelsk forretningsmodel.

”Mit princip har været, at alt, hvad jeg foretog mig, skulle tage afsæt i bibelske værdier. Gud har ikke forbudt os at tjene penge, men spørgsmålet er, hvordan vi tjener dem, og hvordan vi bruger dem. Det har været et drivende princip for mig, at jeg ikke skulle drive virksomhed for egen vindings skyld, men for at opbygge og styrke mennesker, som var i en udsat position, og på den måde bringe evangeliets lys og håb til verden,” siger Bitten Høgh.

Hun er opvokset i en frikirkelig sammenhæng med en far, der var selvstændig erhvervsdrivende med engrossalg af jagt- og fiskerigrej og samtidig var ulønnet præst.

”Min far viste mig, at man kunne kombinere business med et kald til at forkynde evangeliet. Så det havde jeg med mig hjemmefra. Jeg valgte selv at uddanne mig til økonom og havde ikke forestillet mig, at jeg skulle drive mission eller arbejde med forkyndelse på anden vis. Men da jeg var i begyndelsen af 30’erne, fik jeg et kald, som til min egen store overraskelse førte mig til Kina,” fortæller hun.

Et kald til at rejse til Kina

Bitten Høgh var på det tidspunkt blevet uddannet økonom og arbejdede som konsulent inden for iværksætteri i Aarhus Amt. Hun havde bedt Gud vise sig, hvordan han kunne bruge hende, og hun fik det svar, at hun skulle bruge, hvad hun havde i hænderne.

”Jeg tænkte, at jeg havde min uddannelse og min arbejdserfaring. Men hvordan skulle jeg bruge den?”

I forbindelse med et bibelskoleophold i udlandet og en efterfølgende studietur blev det klart for hende, at hun skulle bruge det, hun havde af erfaring og kompetencer, til at starte en virksomhed op i Kina. Hun havde ikke noget kendskab til Kina, men hun fik en række tegn, som overbeviste hende om, at det var det, Gud ønskede af hende.

Hendes indgang til Kina blev et job som underviser i økonomi på et lokalt universitet, og i 1994 rejste hun til Kina for at begynde på et helt nyt kapitel i sit liv.

Hun var overbevist om, at Gud havde kaldet hende til at etablere en virksomhed, som inddrog flere mennesker, og som kunne ”bringe lys og salt ind i erhvervslivet”. Derfor etablerede hun sig – med pengene fra sin pensionsopsparing og donationer fra givere i det kirkelige Danmark – som selvstændig konsulent, der blandt andet rådgav nogle af de mange iværksættere, som dukkede op under overgangen fra planøkonomi til markedsøkonomi i Kina. 

Lys og salt i erhvervslivet 

Med tiden begyndte hun også at arbejde i små landsbyer i bjergene med at organisere kvinder, som kunne lave broderi og andet kunsthåndværk. Ved at hjælpe dem med at skabe salgbare produkter ud af kunsthåndværket skabte Bitten Høgh og hendes ansatte store forandringer i massevis af landsbyer. Og de gjorde det uden at gå på kompromis med det, Bitten Høgh kalder bibelske værdier. 

”Vi skulle være det salt, der giver en anderledes smag, eller det lys, der giver håb i mørket. På den måde var det klart fra begyndelsen, at jeg skulle søge råd i Bibelen, ikke kun i min økonomiske viden, men hver gang jeg skulle træffe beslutninger,” siger hun. 

Konkret betød det, at Bitten Høghs virksomhed lønnede de ansatte ordentligt og betalte producenterne en god pris for varerne, ligesom Bitten Høgh insisterede på ikke at betale bestikkelse, omgå skattemyndighederne eller på anden vis spille uærligt spil.

”Det vakte opsigt, for det er almindeligt at omgå reglerne for at klare sig i erhvervslivet, ligesom man vel kan sige, at grådighed på egne vegne spiller en stor rolle i erhvervslivet mange steder i verden,” siger hun.

Hun var optaget af, at de befolkningsgrupper, hun samarbejdede med og købte varer fra, skulle have mulighed for at udvikle sig både økonomisk, socialt og åndeligt. 

”Et vers fra Bibelen, som var en ledestjerne for mig, er fra Jakobs Brev kapitel 2 om det at give brødet sammen med ordet: ”Hvis en broder eller søster ikke har tøj at tage på og mangler det daglige brød, og en af jer så siger til dem: ’Gå bort med fred, sørg for at klæde jer varmt på og spise godt’, men ikke giver dem, hvad legemet har brug for, hvad nytter det så? Sådan er det også med troen: i sig selv, uden gerninger, er den død.” For mig var det vigtigt at lade gerningerne tale sammen med ordet,” siger Bitten Høgh.

Hæder og priser

Hendes arbejde i landsbyerne er blevet bemærket både i Kina og udlandet. I løbet af sine 27 år i Kina modtog hun flere priser for sit banebrydende arbejde. Bl.a. fik hun i 2005 prisen ”Excellent Business Woman” fra Kinas Handelskammer og Kinas Kvindeunion. Og i 2013 modtog hun UNDP-prisen, som uddeles af FN’s udviklingsprogram, for “at bringe positiv forandring til Kina”.

Hun oplevede også, at hendes virksomhed tiltrak ansatte, som var optaget af de kristne værdier, og mange andre udtrykte, at de mærkede en tydelig forskel på Bittens virksomhed og det øvrige erhvervsliv.

”Jeg tror, at det var mærkbart for dem, at det var omsorg og næstekærlighed i stedet for selviskhed, der var vores drivkraft. De kunne også se, at vi behandlede en højtstående embedsmand og en kvinde fra en bjerglandsby, der ikke kunne skrive sit eget navn, på samme måde. Vi tog udgangspunkt i det enkelte menneskes værdi og værdighed,” siger Bitten Høgh.

Efter 27 år i Kina flyttede hun i 2021 tilbage til Danmark. Hun bor i dag i Aarhus og arbejder som konsulent. Hun underviser virksomhedsledere i bl.a. Indien og andre asiatiske lande i bibelsk etik og i at drive virksomhed på et bibelsk grundlag, og trækker i det arbejde på sin årelange erfaring fra Kina.

”Jeg bliver ofte spurgt til råds af iværksættere, der gerne vil arbejde på et bibelsk grundlag. De spørger, hvilken branche de skal søge ind i, eller hvad de skal producere. Jeg plejer at sige, at de skal søge derhen, hvor de kan bruge de evner og erfaringer, Gud har givet dem. Bibelen og den kristne identitet bør ikke kun være gældende om søndagen i kirken, men i alt, hvad vi foretager os og i alle dele af livet,” siger hun.

Hun kunne da også godt ønske sig, at erhvervslivet i Danmark i højere grad blev funderet i bibelske værdier, og at forbrugerne også ville bruge Bibelen som guideline i deres valg.

”Når jeg ser, hvordan mange danskere køber billigt tøj produceret i Kina, og jeg ved, hvilke vilkår de kinesiske arbejdere typisk lever under, så tænker jeg, at slaveriet ikke er ophørt, og jeg tænker, at de uligheder, verden fortsat er præget af, i hvert fald ikke er bibelske.”

Om Bitten Høgh

  • Født 1959
  • Uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet
  • Har arbejdet som konsulent og iværksætter i Kina i 27 år
  • Har modtaget flere priser for sit arbejde
  • Flyttede i 2021 tilbage til Danmark
  • Arbejder som konsulent med fokus på ”bibelsk virksomhedsledelse”
  • Er medlem af Apostolsk Kirke

Om serien "Bibelen og min hverdag"

For nogle er Bibelen en bog, som præsten tager udgangspunkt i, når der prædikes om søndagen. Men for et voksende antal danskere er Bibelen andet og mere. I serien "Bibelen og min hverdag" bringer vi en række interviews med mennesker, for hvem Bibelen spiller en rolle i deres hverdagsliv, både arbejdsmæssigt og privat. Læs bl.a. om iværksætteren, politichefen og skolelæreren.

Bibelen i lærred – livets træ

Lille luksusbibel med lærredsomslag og guldpræg
Bibelen i lærred – livets træ
399,95

Sidetal: 1440 sider
Indbinding: lærredsbind
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-250-6
Mål: 14 x 18,50 cm.
Andet: Med 2 læsebånd