Kort og godt om C.S. Lewis
Foto: klndonnelly, Wikimedia Commons

Kort og godt om C.S. Lewis

C.S. Lewis er i eftertiden mest kendt for sin serie om Narnia, der er blevet filmatiseret af Disney. Ligesom meget af hans andet litteratur er det en kristen allegori.

Clive Staples Lewis blev født i Belfast, Irland en 29. november 1898. Han blev født ind i en protestantisk og belæst familie, og allerede tidligt begyndte han at skrive historier.

Han studerede ved Oxford Universitet før og efter Første Verdenskrig, hvor han deltog som infanterisoldat og blev såret i 1918. Efter sine eksamener blev han i 1925 ansat som lærer ved Magdalen College, hvor han underviste i engelsk litteratur. Der blev han indtil 1954, hvor han fik tilbudt det nyoprettede professorat indenfor middelalder- og renæssancelitteratur, hvor han forblev resten af sin karriere.
Selvom C.S. Lewis var blevet opdraget indenfor protestantismen, var han i de tidlige teenageår blevet ateist. Han vendte langsomt tilbage til kristendommen igen, specielt under indflydelse af de mange religiøse og teologiske samtaler han førte med sin kollega og ven J.R.R. Tolkien. I 1931 konverterede han til den anglikanske kirke i en alder af 33.

Mange af C.S. Lewis’ værker er kristne apologier eller allegorier, hvoraf de mest kendte er Narnia-serien. 

Privat blev C.S. Lewis gift i en sen alder. Han mødte Joy Davidman Gresham, der var en jødisk forfatterinde fra Amerika, og de blev først borgerligt gift og senere kirkeligt viet, da hun fik knoglekræft.

C.S. Lewis døde af et hjerteanfald den 22. november 1963 , 64 år gammel, efter længere tids sygdom. Nyheden om hans død blev overskygget af mordet på John F. Kennedy, der skete samme dag.

Læs også: Vidste du? Om C.S. Lewis og kristendommen.

Delvis bibliografi

Narnia-serien:

1. Troldmandens nevø (1955)
2. Løven, heksen og garderobeskabet (1950)
3. Prins Caspian (1951)
4. Morgenvandrerens rejse (1952)
5. Sølvstolen (1953)
6. Hesten og drengen (1954)
7. Det sidste slag (1956)

Andre:

Out of the Silent Planet (1938)
Fra Helvedes blækhus (1942)
Mere Christianity (1952)
Overvældet af glæde. En selvbiografi (1955)
The Four Loves (1960)