Iran. Foto: Joel Tasche/Unsplash
Foto: Joel Tasche/Unsplash.

01.01.2019 Synne Garff, international chef

Kristne fængsles i Iran

I de forløbne år har Iran været meget i medierne, blandt andet fordi trosfriheden krænkes af myndighederne. Iran er – ikke overraskende – et af de fire lande, som udenrigsministeriet har valgt at fokusere på i forhold til religionsforfølgelse

Globalt er der sket en forværring af religionsfriheden i perioden 2016-2018. Det konkluderer den katolske hjælpeorganisation Aid to the Church in Need, der har studeret religionsfriheden i 196 lande. I 38 lande er der sket alvorlige krænkelser; i 18 af disse lande er situationen blevet forværret - Iran nævnes her eksplicit.

Landet har en af verdens hurtigst voksende undergrundskirker. Flere menneskerettighedsorganisationer har sat fokus på den religiøse undertrykkelse. 1 million iranere er flygtet til Tyrkiet. Det er ulovligt at konvertere fra islam til kristendommen. I Tyrkiet mødte jeg sidste år flere konvertitter, som i smug havde sporadisk kontakt med familien i hjemlandet. Åben kontakt ville risikere at udsætte familien for chikane fra myndighederne.

Det er i dag ulovligt at distribuere bibler i Iran. Bibelselskabet blev lukket i 1990 af det islamiske præstestyre, og generalsekretærens familie måtte flygte ud af landet. Datteren til den tidligere generalsekretær blev udpeget til at fortsætte bibelarbejdet i diaspora. Det er Nahid Sepehri, som i dag bor med sin mand og to børn i USA, men rejser verden rundt for at hjælpe iranske kristne bosat både udenfor og i hendes hjemland. Hun har dog ikke selv sat sine fødder i Iran, siden hun måtte flygte.

Fængslet for sin tro

Da jeg mødes med Nahid Sepehri på De Forenede Bibelselskabers årlige konference på Cuba, spørger hun, om jeg ikke kan fortælle om de mange præster, som sidder fængslet beskyldt for at formidle evangeliet. Hun fremhæver straks Shamiram Issavi, der arbejdede som personlig assistent for hendes far generalsekretæren i Bibelselskabet, indtil det blev lukket. Shamiram er født assyrisk kristen og gift med en præst, der også er fængslet.

“Men der er så mange andre. Mere end 100 kirkeledere er fængslet. Dem må I heller ikke glemme,” tilføjer Nahid, der kender en del til de metoder, som kan få konvertitter til at gå tilbage til islam. Fx er trusler om at familiemedlemmer vil blive seksuelt forulempet udbredt.

Shamiram Issavi. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Shamiram Issavi. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Vi spørger, om folk vil tage bibler og små memorysticks med Bibelen og Det Nye Testamente ind i Iran, når de har været på ferie i udlandet. Det er der mange, som gerne vil. Især omkring nytår, hvor folk rejser til Tyrkiet og Armenien.

Digitalt gennembrud

Mange iranske kristne ser gudstjenester og kristendomsformidling på SAT-7’s farsitalende kanal. Det sker via paraboler, som er ulovlige, og som regeringen fra tid til anden fjerner – selvsamme paraboler forhandles pudsigt nok af regeringen. Der er også mange digitale downloads af Bibelen og lydbibler formet som små radioer, der om nødvendigt kan skjule bibelfortællinger. Og Nahid Sepehri har fundet på en ny effektiv metode til at få bibler ind i landet:

“Vi spørger, om folk vil tage bibler og små memorysticks med Bibelen og Det Nye Testamente ind i Iran, når de har været på ferie i udlandet. Det er der mange, som gerne vil. Især omkring nytår, hvor folk rejser til Tyrkiet og Armenien.”

Hvis myndighederne finder bibelsticks eller bibler i kufferten, bliver de konfiskeret. Måske tilbageholdes personen også, men ikke nødvendigvis. Nahid Sepehris arbejde for at tilvejebringe bibler og bibelsk materiale for undergrundskirkerne i Iran er kendt. Hun skjuler ikke sit arbejde, men har indtil videre været beskyttet af sit amerikanske statsborgerskab.

“Myndighederne ved godt, hvad der foregår. Finder de bibler, bliver de beslagslagt. Så det håber vi jo, at de ikke gør,” siger hun smilende, men gribes øjeblikket efter af den alvor, som præger situationen for de kristne. ”Du aner ikke, hvor taknemmelige vi er for jeres trofaste støtte. Af hjertet tak.”

Tidligere kollega fra Det Iranske Bibelselskab arresteret

Nogle iranske kristne betaler en høj pris. Shamiram Issavi var personlig assistent for generalsekretæren i Det Iranske Bibelselskab, da det blev lukket i 1990. Hun voksede op som kristen, men blev sidste år arresteret sammen med sin mand, der arbejdede som præst i en pinsekirke i Teheran. De har tilsammen modtaget en fængselsstraf på 10 år. Mange andre kristne ledere er fængslet. Bibelselskabet arbejder for trosfrihed og sætter fokus på forfulgte kristnes forhold.