Pige ser tv. Foto: SAT-7
SAT-7 har under coronapandemien gjort en særlig indsats for at nå isolerede kristne gennem tv-programmer og via de sociale medier. Foto: SAT-7

05.05.2020 Thomas Godsk Larsen

SAT-7: Vi skal skabe fremtidens åndelige helte

Under pandemien er den kristne tv-station SAT-7’s formål blevet mere påtrængende end nogensinde: at nå mennesker i lukkede hjem, i lande, der er lukkede, og som ikke ved meget om kristendom.

Kanalchef på SAT-7, Rita Elmounayer, havde et tydeligt budskab, da hun besøgte Danmark sidste år: ”SAT-7 skal skabe fremtidens åndelige helte.” Men kristne er fortsat meget pressede i Mellemøsten og Nordafrika, fortæller hun:

”Det er svært at være kristen her, nogle steder betyder det ligefrem, at du kan blive offer for dødsstraf. Andre steder, som i Algeriet, kan vi transmittere gudstjenester, hvor man ikke er bange for at vise ansigter. I lande som Tunesien og Marokko er det mere blandet; flere tør godt vise ansigt, men mange er også tilbageholdende. Og det forstår jeg godt.”

SAT-7 har en særlig opgave

SAT-7 har under coronapandemien gjort en særlig indsats for at nå isolerede kristne gennem tv-programmer og via de sociale medier. Men Rita Elmounayer mener, at SAT-7’s mission og opgave også omfatter det at bringe evangeliet til ikke-troende – uden at komme i karambolage med myndighederne og skabe yderligere problemer for kristne:

”Det unikke ved SAT-7 er, at seerne her kan møde Guds kærlighed og tilgivelse i et såret Mellemøsten; et Mellemøsten fyldt af kriser, konflikter og sammenstød. Vi skal promovere Kristus’ kultur, en fredskultur.”

For mig er kristendommen grundlæggende inkluderende. Derfor laver vi også programmer, der har det, vi kalder social gennemslagskraft.

Rita El-Mounayer. Foto: SAT-7
Rita Elmounayer, kanalchef på SAT-7. Foto: SAT-7

Men SAT-7 er ikke kun optaget af seernes åndelige liv, fortæller hun: ”For mig er kristendommen grundlæggende inkluderende. Derfor laver vi også programmer, der har det, vi kalder social gennemslagskraft (impact, red.). Programmer, der tager emner op som handicap, kvinder og aktuelle politiske problemer, for eksempel i forlængelse af revolutionen i Egypten eller krigen i Syrien. Vi vil også gerne spille en rolle i forhold til uddannelse, og det gør vi al- lerede gennem vores SAT-7 ACADEMY-programmer og My School-projektet.”

Vil skubbe til grænserne for, hvad der er socialt acceptabelt

Kanalchef Rita Elmounayer har et særligt bud på, hvad SAT-7 fremover kan gøre mere af for at rykke grænserne for, hvad der er acceptabelt i Mellemøsten og Nordafrika:

”Medier er med til at forme, hvad mennesker tænker om det ene og det andet – og siden, hvordan de handler. Jeg kunne godt tænke mig, at vi i endnu højere grad producerer programmer, for eksempel dramaer, hvor man ikke gør et nummer ud af, om personerne er kristne. Ligesom det, at man på tv i højere grad møder kvinder i magtfulde roller eller homoseksuelle, sorte, handicappede og andre marginaliserede grupper, uden at de er med, fordi de er det. Dét tror jeg på, gradvist kan flytte opfattelsen af, hvad der er socialt acceptabelt, og hvad der er ’normalt’ – for eksempel at være kristen.”

Igennem vores arbejde vil vi gerne påvirke de unge, regionens fremtid, positivt – noget, vi blandt andet søger at gøre med vores satsning på de sociale medier. 

Netop de unge er en særlig målgruppe for budskabet om inklusion og accept af forskelligheder, mener Rita El- mounayer:

”Igennem vores arbejde vil vi gerne påvirke de unge, regionens fremtid, positivt – noget, vi blandt andet søger at gøre med vores satsning på de sociale medier. Jeg siger med vilje ’påvirke’ og ikke ’ændre’ seernes hearts and minds, for det er Vorherres værk. Men vi vil påvirke, hvordan mennesker tænker om dem, der er anderledes og har en anden tro. Vi vil gerne inspirere særligt de unge til at turde være kritisk tænkende, så de kan være med til at gøre en positiv forskel for andre, for sig selv og for regionen.”