Kina, børn
Det er stadig vanskeligt for mange at få fat i bibler. Ofte cirkulerer eksemplarer i menigheder. International chef Synne Garff har været med til at uddele bibler i nogle af de meste øde områder af Kina. Foto: De Forenede Bibelselskaber.

15.10.2019 Synne Garff, international chef

Stor efterspørgsel på Bibelen i Kina: Du kan sende flere bibler i trykken

Millioner af Kinas kristne har brug for bibler. Landbefolkningen er så fattig, at det er umuligt at betale for en bibel

Streng kontrol og restriktioner præger de religiøse aktiviteter i Kina. Stramningerne har også ramt bibelarbejdet. 

I Bibelselskabet får vi rapporter fra vores kinesiske kolleger om betydelige indskrænkninger, men hvor der er en vilje, er der en vej. Det gælder dog om at handle hurtigt. Bibeltrykkeriet i Nanjing kan fortsat trykke bibler, og vi har mulighed for at bidrage med penge til bibelpapir. Bibelpapir til en hel bibel koster 10 kroner.

Vil du hjælpe med at sætte trykningen i gang?

Forrige år blev der trykt 3,3 millioner bibler i Kina. Kvoten for i år er ikke fastsat endnu, men 80 distributionscentraler står klar til at få bibler ud i landet. Det er dybt fascinerende at se, hvordan Bibelen bliver trykt på en række kinesiske sprog og kommer ud til den fattige del af befolkningen i øde områder, langt fra de vante turistruter. 

Og sjældent har jeg oplevet så stor taknemmelighed som hos unge og gamle, der modtager Bibelen. Under kulturrevolutionen i 1966-1976 var Bibelen forbudt i Kina, og det var strafbart at eje en bibel. I dag er Bibelen, uofficielt, den mest eftertragtede bog.

Fra tryk til læser

Når du bidrager med penge til bibelpapir, gør trykkeriet i Najing resten af arbejdet. Her kan du få et indblik i processen:

Truck med papirrulle, Kina. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Bibelpapiret ankommer til trykkeriet i store ruller. En rulle med bibelpapir koster 6.300 kr. og bliver til 630 bibler.
Papirrulle, bibeltrykkeri. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Papirrullerne med bibelpapir bliver gjort klar til tryk på bibeltrykkeriet i Nanjing, der, til trods for streng kontrol og restriktioner, fortsat har mulighed for at trykke bibler.
Kvinde på bibeltrykkeriet. Foto: De Forenede bibelselskaber
Amity Printing Company er det eneste forlag, der har tilladelse til at udgive bibler i Kina. Forlaget arbejder sammen med De Forenede Bibelselskaber og har trykt over 175 millioner bibler – hvoraf 80 millioner er på kinesisk.
Amity Printing Company, Nanjing. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Frem til 1980 var det forbudt at importere og sælge bibler til Kina. Nu ligger et af verdens største bibeltrykkerier på østkysten i Nanjing, Amity Printing Company, med 600 ansatte.
Bibler på paller, Nanjing. Foto: De Forenede Bibelselskaber
De færdigtrykte bibler pakkes på paller, så de kan transporteres ud til de 80 distributionscentraler, der står klar til at få bibler ud i landet. Forrige år blev der trykt 3,3 millioner bibler i Kina. Kvoten for i år er ikke fastsat endnu.
Papkasse med bibler til Kina. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Det er stadig vanskeligt for mange at få fat i bibler. Distributionscentralerne hjælper med, at biblerne bliver bragt ud til de kristne i Kina.
Synne uddeler bibler i Kina. foto: De Forenede Bibelselskaber
International chef Synne Garff har været med til at uddele bibler i nogle af de mest øde områder af Kina.

Fotos: De Forenede Bibelselskaber