
Af Synne Garff. Kilde: projektchef Rebeca Alfaro
Troen styrker både store og små
På snart tiende år støtter Bibelselskabet i Nicaragua kræftramte børn og deres familier på La Mascota-hospitalet. Det religiøse rum har vist sig at styrke de syge, men også de efterladte
Nicaragua har ét hospital for kræftramte børn. Det ligger i Managua, hedder Manuel de Jesus Rivera, men går under navnet ”La Mascota.” For tiden behandles 6.000 børn om måneden. Det er opslidende for både sjæl og krop med kemoterapi og operationer, som til tider må gentages. Man mister nemt håbet og den kampgejst, som er så vigtig i et langt sygdomsforløb. Nogle forældre gav tidligere op og rejste hjem med børnene. Lægerne er uddannet til at behandle kroppen, men ikke til at tage sig af sjælekvaler. Derfor udviklede Bibelselskabet i Nicaragua en idé, der blev søsat og er blevet en succes med støtte fra blandt andre danske givere.

Bibelselskabet fik tilladelse af landets Sundhedsministeriet til at yde åndelig støtte til børn på hospitalet med et korps af frivillige. Lægerne kom til at indgå i et tæt samarbejde med de frivillige. I dag sker det tit, at de frivillige tilkaldes, når børn får en traumatisk følelsesmæssig reaktion på behandlingen. Hospitalet og myndighederne erkender behovet for at styrke og vedligeholde dette åndelige projekt, fordi de kan se, det giver børnene og deres familier livsmod. På gangene erfares det, at Gud er med os, når vi lider. Det er sjældent, at teamet bag projektet oplever, at forældre vender troen ryggen. Tværtimod.

Hjælp til transport og ernæring
Mange forældre har ikke råd til at betale busbilletten til hospitalet. Tidligere betød det, at børn måtte stoppe med behandlingen og døde. I dag giver Bibelselskabet transportstøtte, hvilket helt konkret betyder, at flere børn afslutter deres behandlinger.
Samtidig får børnene tilbudt en afbalanceret kost, der styrker kroppen. Det fjerner også en masse bekymringer. Fattige forældre har sikkerhed for, at deres børn får den mad de har brug for.

Forholdet mellem børn med kræft, deres forældre, og de frivillige fra Bibelselskabet er meget tæt og stærkt, og fortsætter ofte, når børnene er kommet hjem. Bibelselskabets team fastholder så vidt muligt kommunikationen et år efter, børnene bliver udskrevet fra sygehuset. Også hvis det ulykkelige sker, at barnet dør. De frivillige trøster de efterladte.
En værdig afsked
Nogle forældre har ikke råd til at købe en kiste. Det betyder, at liget ikke bliver udleveret fra lighuset, og fattige forældre må vente med at begrave deres børn, til de har skaffet midler nok. Denne stressende faktor oveni sorgen, har Bibelselskabet fjernet ved at betale for kisten.
Nu får de fattige børn en værdig begravelse og afslutning på livet.



