Volkan og Senem SAT-7
Volkan Er og Senem Ekener, værter på SAT-7-programmet Worldview. Foto: SAT-7

03.06.2022 SAT-7

Tyrkiske kristne støtter Ukraine

”Vores øjne er rettet mod den lidende ukrainske kirke. Vi lider med dem.”

Ordene kommer fra Volkan Er, som er tv-vært på SAT-7 Türk. I programmet Worldview diskuterer han krigen, som har ramt Ukraine.

Det ugentlige aktualitetsprogram er en vigtig kilde til nyheder og analyser for Tyrkiets marginaliserede kristne. Samtidig er det en betydningsfuld kristen stemme i det tyrkiske samfund – en stemme, der sjældent høres i de nationale medier.

”Kirken tager ikke politisk parti”

Siden Rusland invaderede Ukraine den 24. februar, har Tyrkiets regering stået over for et dilemma. Med en beliggenhed på den modsatte side af Sortehavet har Tyrkiet haft økonomiske og politiske bånd til begge nationer, samtidig med, at man er medlem af NATO. Tyrkiets politiske styre har fordømt invasionen, og man har forsøgt at fungere som mægler i forhandlingerne med Ukraine.

Volkan Er og hans medvært på Worldview Senem Ekener forklarer, at kirken ikke tager politisk parti, men at den har en særlig forpligtelse netop nu: ”Det er vores pligt at bede om beskyttelse af dem, der lider,” siger Volkan Er. ”Ligesom kirken i Ukraine er et vidne om dette netop nu ved at gøre, hvad den kan for at beskytte mennesker.”

Senem Ekener forklarer, hvordan det sker: ”Kirken i Ukraine er meget aktiv,” siger hun og citerer en ukrainsk biskop for at sige: ”Vores præster går til de mennesker, der ikke kan komme i kirke. Vi vil dele Herrens måltid med de mennesker, der søger ly for bomber i metroerne og undergrunden.” ”Dette er et meget vigtigt budskab til omverdenen om kirkens rolle,” tilføjer Senem Ekener.

Som kristne må vi være ét i Gud i bøn og handling. Vi skal bede for Ukraine, og hvis der er noget, vi kan gøre for at hjælpe mennesker omkring os, skal vi gøre det.

Bøn og handling

I programmet Worldview orienterer værterne løbende om situationen i Ukraine, og de opfordrer til bøn og handling, når det kan lade sig gøre: ”Som kristne må vi være ét i Gud i bøn og handling. Vi skal bede for Ukraine, og hvis der er noget, vi kan gøre for at hjælpe mennesker omkring os, skal vi gøre det,” understreger Volkan.

I et nyhedsindslag i Worldview fortalte værterne om de mange opfordringer til fred fra kristne netværk og organisationer i hele verden. Også i Tyrkiet står de kristne sammen på tværs af kirkesamfund, og her spiller SAT-7 Türk en aktiv rolle: De sender fælles gudstjenester, formidler ord og prædikener fra forskellige kirkeledere og laver partnerskaber og samarbejder omkring tv-programmer. Alt sammen, så de kristne kirker lærer hinanden at kende og står sammen i kriser som den, Ukraine og nabolandene er kastet ud i.

”Kristendommen er en fredens religion”

Kristne rundt omkring i Tyrkiet samles for at bede om fred i Ukraine og om, at farerne ved at gå i kirke i det krigshærgede land må forsvinde. ”Kristendommen er en fredens religion,” sagde patriark Sahak ll fra Tyrkiets armenske ortodokse kirke i et prædikenuddrag, der blev vist i programmet Worldview. ”Fred er den mest værdsatte dyd i kristendommen. Fred er det ord, vi bruger mest i kirken. Fred er det mest værdifulde, og Jesus siger, at vi skal sikre denne fred.”