Generalsekretær Johannes Baun fremlagde sin årsberetning for repræsentantskabet. Foto: Carsten Lundager.
Generalsekretær Johannes Baun fremlagde sin årsberetning for repræsentantskabet. Foto: Carsten Lundager.

19.05.2022 Pressemeddelelse

2021 blev et stærkt år for bibelsamarbejdet

På dagens repræsentantskabsmøde fortalte generalsekretær Johannes Baun om Bibelselskabets arbejde i 2021 – og gav nogle sigtelinjer for de kommende års arbejde

”Hvad jeg nok vidste før, har jeg fået lov at mærke meget konkret i mine syv første måneder som generalsekretær: Bibelen forener. Den samler og forener mennesker på mange måder i forskelligartede fællesskaber i kirker og organisationer i hele Danmark – ja, hele verden – og den samler og forener os i dag,” sagde Johannes Baun i sin tale til repræsentantskabsmødet.

Bibelen i hånden

Bibelselskabets opgaver spænder fra forlagsarbejde, hvor den vigtigste udgivelse er Bibelen, over netboghandel til indsamlingsvirksomhed og en lang række bibeloplysende aktiviteter, blandt andet en årlig bibellæseplan og et dagligt bibelvers. Bibeloplysningen understøttes af ambassadører og frivillige i Bibelselskabets 10 stiftsudvalg. Johannes Baun takkede alle, der er en del af dette samarbejde:

”Det er ofte os, der skaffer bibler på mange sprog til flygtninge, indsatte eller hjemløse. Men det er ikke os, der stikker virkelige mennesker Bibelen i hånden. Det er også os, der løbende arbejder på at udvikle bibeludgaver til store og små. Men det er ikke os, der overrækker en børnebibel til forældrene ved en barnedåb, en konfirmandbibel til en flok langlemmede teenagere i festtøj eller Bibelen 2020 til deltagerne i et kristendomskursus i kirken. Det er jer i kirkerne og organisationerne. Det er boghandlerne landet over. Eller det er det menneske, der under sin nabo at stifte bekendtskab med ord, der overgår al forstand,” sagde Johannes Baun.

Flot resultat

Bibelselskabets nettoresultat for 2021 er et overskud på knap 1 mio. kr. Årets omsætning for forlag og bogcenter var forventeligt lavere end året før, hvor Bibelen 2020 prægede resultatet. Men et stærkt salg af Peter Madsens Menneskesønnen, især i første kvartal, og af samme forfatters Urhistorien i fjerde kvartal har sammen med et stabilt salg af både voksen- og børnebibler medført en omsætning for forlag/boghandel på over 17 mio. kr. Johannes Baun glædede sig over årets udgivelser:

”Det er også skønt med de formidlende bøger, som generelt er blevet modtaget rigtig flot. For eksempel Jesper Tang Nielsens Møder med Gud, hvor anmelderen på kirke.dk konkluderede, at ’hvis man vil have en kortfattet og letlæselig, videnskabeligt baseret introduktion til indholdet i hele Bibelen, så er denne bog den bedste man kan købe for penge i en dansk boghandel’.”

”Men der er jo også bogen – den med stort B: Bibelen. Den findes, som I ved, i to oversættelser og en snes indpakninger. Bibelen 2020 har fået godt fat, vi er godt i gang med 3. oplag af den oprindelige, hvide version og tilføjede i efteråret en ny, sort version til alle dem, der foretrækker en bibel med fast bind.”

Styrket internationalt bibelsamarbejde

Som tidligere år går 70 procent af alle indsamlede midler til bibelfremme i ind- og udland, hvilket for 2021 beløb sig til cirka 7,3 mio. kr. De fleste indsamlingsaktiviteter har haft afsæt i projekter fra De Forenede Bibelselskaber og tv-stationen SAT-7. I sin første tid som generalsekretær har Johannes Baun også haft anledning til at opleve, hvor finmasket det internationale bibelsamarbejde er:

”I samme gode økumeniske ånd, som præger bibelarbejdet herhjemme, har det været en glæde at blive involveret i den store internationale familie, vi har igennem De Forenede Bibelselskaber og i samarbejdet med SAT-7. Jeg deltog i marts i SAT-7’s partnerkonference på Cypern, og det er et rigt og godt arbejde, de driver ind i sammenhænge, hvor Bibelen som oftest er fraværende. Der kan satellitter og digitale satsninger noget, som ikke ellers lader sig gøre. For selv i den geografisk og åndeligt goldeste ørken kan Bibelen blive nærværende.”

Ruslands invasion af Ukraine har bevirket, at den internationale bibelfamilie er trådt tættere sammen:

”Vi besøgte faktisk Ukraine i efteråret og lavede en stor, klassisk indsamlingskampagne i november, men siden da har vi tilføjet nye, digitale kampagner, der afspejler de akutte behov, vores kolleger i det ukrainske bibelselskab fortæller om. Da jeg forleden fik mail fra Rostyslav Stasiuk fra Det Ukrainske Bibelselskab, der ugentligt opdaterer om forholdene, beskrev han, hvordan der stadig bliver uddelt mad og medicin fra Bibelselskabets lokaler i Kyiv – og hvordan der fra kontoret i Lviv distribueres bibler ud i landet, hvor frivillige og ansatte deler brød og bibler ud til alle, der har behov. Vi støtter arbejdet under disse vanskelige vilkår med taknemlighed for overhovedet at kunne bidrage med noget.”

Ny bibeloversættelse in spe

Forventningerne i 2022 knytter sig på forlagssiden blandt andet til en række udgivelser i Bibelselskabets Håndbibliotek og en ny børnebibel. Derudover vil der hen over året være en række indsatser til forøgelse af medlemstallet i Bibelselskabet og hvervning af nye givere. Endelig vil 2022 blive præget af et forprojekt til en mulig kommende ny autoriseret oversættelse af Bibelen:

”Det forarbejde er nu begyndt i form af en undersøgelse af grundlaget for at lave en ny bibeloversættelse – både kirkeligt og teologisk set. Her kommer spørgsmålet om brugen af Bibelen 2020 i kirkerne til at spille en rolle. For på en egen bagvendt måde kan man argumentere for, at hvis Bibelen 2020, der udtrykkeligt ikke er lavet med henblik på kirkebrug og autorisation, vinder stærkt indpas i gudstjenestelivet, ja, så udtrykker det et påtrængende behov for at få lavet en ny oversættelse, der er tænkt til kirkebrug og autorisation. Derfor handler processen i den kommende tid både om indhøstning af erfaringer med det store arbejde, der førte til Bibelen 2020, og med den kirkelige brug af den.”



Klik her for at se årsregnskabet for 2021

Klik her for at læse hele Johannes Bauns årsberetning