Albinoen Sipho Mahlalelah blev dræbt, fordi hans blod skulle bruges af en medicinmand, der ifølge overtroen kan bringe folk lykke. Her ses han sammen med generalsekretær Nbcebo Mbuli til overrækkelsen af Bibelen med stor skrift i maj. Kort efter mødet blev Mahlalelah ulykkeligvis dræbt. Foto: De Forenede Bibelselskaber
Albinoen Sipho Mahlalelah blev dræbt, fordi hans blod skulle bruges af en medicinmand, der ifølge overtroen kan bringe folk lykke. Her ses han sammen med generalsekretær Nbcebo Mbuli til overrækkelsen af Bibelen med stor skrift i maj. Kort efter mødet blev Mahlalelah ulykkeligvis dræbt. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Af Synne Garff, international chef i Bibelselskabet

Albinoer myrdes og bruges til heksekunst

Handicappede er ofte stigmatiseret og udstødt i verdens fattige lande. Det samme er hivsmittede og mennesker, der skiller sig ud, så som albinoer i Swaziland

Mange bibelselskaber arbejder på at ændre samfundets og menneskers fordømmelse over for marginaliserede grupper med bl.a. Bibelens fortællinger. Jesus kæmpede de udsattes sag. Guds søn, menneskesønnen, støttede dem, der ikke var stor prestige i at være sammen med, de udstødte, de anderledes.

I Swaziland har Bibelselskabet med stort held bekæmpet stigmatiseringen af hiv-ramte. Men landet har også andre grupper, der lider under fordømmelse og historiske traditioner, som er svære at ændre.

Sidste år talte jeg med den nye generalsekretær, Ngcebo Mbuli, om albinoernes forhold. Albinoerne er født med en fejl i pigmenteringen, der får dem til at skille sig markant ud fra den øvrige mørke befolkning. De har typisk nedsat syn og er følsomme over for sollys. Albinoerne er ofre for medicinmænds skrækkelige ritualer. Mbuli fortalte, at albinoerne udsættes for drab og amputationer, fordi kropsdele ifølge traditionen bringer held.

– Det er grusomt. Albinoerne er vores brødre og søstre. De har brug for vores støtte, forklarede generalsekretæren.

Mahlalelah var blevet dræbt. Han var blevet offer for en medicinmand, der ville bruge albinoens friske blod

Vi aftalte, at han skulle få produceret Bibelen med større skrift til albinoerne, som en gestus og opmuntring. Med albinisme følger også nedsat syn.

Heldigvis var alle bestyrelsesmedlemmer enige om, at vi her har en sag, som vi må gå ind i, fortalte Mbuli.

I maj blev der uddelt 450 bibler med stor skrift. Regeringen syntes så godt om initiativet, at den ved samme lejlighed udleverede solbriller og solcreme. Det var albinoen Sipho Mahlalelah, som tog imod donationen på vegne af Swazilands albinoer. For nylig fik jeg så pludselig en opringning fra Mbuli:

– Uddelingen af bibler med stor skrift var vellykket. Det blev en dejlig dag. Vi var glade og stolte over, at det lykkedes. Så vi inviterede kort tid efter Sipho Mahlalelah til et møde for at diskutere de videre perspektiver. Men han dukkede aldrig op.

Det viste sig, at Mahlalelah var blevet dræbt. Han var blevet offer for en medicinmand, der ville bruge albinoens friske blod.

Albinoer er stærkt udsatte i Swaziland. Foto: Scanpix
Albinoer er stærkt udsatte i blandt andet Swaziland, og derfor beskyttes de meget grundigt af forældrene, for ikke at risikere overfald og i værste fald børnenes liv. Foto: Scanpix

– Det er meget sørgeligt og trist. Men det må ikke få os til at stoppe vores arbejde, sagde generalsekretæren. Vil I hjælpe os med at kæmpe albinoernes sag og uddele flere bibler?

Det spørgsmål sender jeg nu videre til dig. For uden økonomisk støtte kan vi ikke uddele Bibelen med fortællingerne om Jesus, der var inkarnationen af retfærdighed og barmhjertighed. Et forbillede til efterfølgelse.

På forhånd tusind tak for din hjælp!

Fakta om albinisme

Der er en høj koncentration af albinoer i Afrika. I Danmark fødes der én albino for hver 60.000 børn, mens der i Afrika fødes en for hver 5000 børn. Albinoer lider af en arvelig sygdom med defekt i enzymet tyrosinase, som medvirker ved dannelsen af pigment.