I Swaziland dør 7000 voksne og børn hver år af aids. 125.000 børn er forældreløse som følge af aids. Landet har verdens laveste gennemsnitslevealder: 48,7 år. Disse børn har alle mistet en eller begge forældre. Det hænder, at børn bliver taget ud af skolen, hvis de bliver testet hiv-positive, fordi forældrene frygter mobning og stigmatisering. Sygdommen er et stort tabu i landet. Hiv-ramte børn kan overleve med medicin. Hvis ellers de husker at tage den. Foto: Adam Garff.
I Swaziland dør 7000 voksne og børn hver år af aids. 125.000 børn er forældreløse som følge af aids. Landet har verdens laveste gennemsnitslevealder: 48,7 år. Disse børn har alle mistet en eller begge forældre. Det hænder, at børn bliver taget ud af skolen, hvis de bliver testet hiv-positive, fordi forældrene frygter mobning og stigmatisering. Sygdommen er et stort tabu i landet. Hiv-ramte børn kan overleve med medicin. Hvis ellers de husker at tage den. Foto: Adam Garff.

Af Synne Garff, international chef i Bibelselskabet

Hiv-krigen raser i Swaziland

Aids udslettede næsten en generation og efterlod et traumatiseret folk. Forældreløse og hiv-ramte børn overlades til sig selv i den sydafrikanske miniputstat

Jeg skriver disse linjer i gården på Kuhlahla-skolen, der ligger langt ude i det bjergrige kongedømme Swaziland. Den røde jord er knastør, snart kommer regnen, som vil få hele landet til at blomstre og grønnes. Der er ufatteligt smukt. Men skønheden står i skærende kontrast til fattigdommen og de traumer, som både børn og voksne har fået på grund af aids. I går besøgte jeg to børn, der bor alene. Storesøsteren er 15 år og passer sin lillebror på 9.

Kuhlahla-skolen ligger i den nordlige del af Afrikas sidste enevældige kongedømme. Mange af børnene har mistet en eller begge forældre og har selv hiv. 1/3 af alle børn i Swaziland bor ikke sammen med deres biologiske forældre. Foto: Adam Garff.
Kuhlahla-skolen ligger i den nordlige del af Afrika. Mange børn har mistet en eller begge forældre og er selv smittet. Foto: Adam Garff.

Swazilands børn lider under aids-krigens følger. Måske lyder krig lidt heftigt, men sådan omtaler generalsekretær i Swazilands bibelselskab, Sphiwe Ngwenya, de år, hvor en stor del af forældregenerationen pludselig blev syge og forsvandt.

Swaziland er det land i verden, der er hårdest ramt af aids. Da epidemien brød ud i 80’erne, blev de døde begravet i massegrave. Hiv-medicinen sælges i byerne, men familierne på landet er så fattige, at de ikke altid har råd til at hente den. Vold og incest i hjemmet er udbredt, børn dropper ud af skolen og folk forsøger at glemme deres sørgelige liv i tåger af alkohol og cannabis; fejlernæring, sult og håbløshed hersker. ”Min far løber efter mig med en økse, når han er fuld” som en lille fyr fortalte.

Barnegrav i Swaziland. Mange børn fødes stadig med hiv. Foto: Adam Garff.
Barnegrav på en kirkegård i byen Manzini. Der fødes stadig mange børn med hiv i Swaziland. Foto: Adam Garff.

Sjælesorg heler knuste hjerter

Men nu har Bibelselskabet i Swaziland og en række kirkeledere, lærere og mødre besluttet sig for at skabe forandring gennem sjælesorg for traumatiserede mennesker. Jeg deltog i et af kurserne. Flere gik med selvmordstanker, da kurset begyndte. Men samtalerne om aids, svigt og savn sammen med nærværet, bønnerne, sangen, omsorgen og informationerne om de psykologiske mekanismer omkring sorg, lettede humøret. Ofte rejste en spontan latter sig i lokalet. Pinlige emner var pludselig ikke helt så pinlige mere, og håbet vendte tilbage. 

Sjælesorg alene gør det dog ikke. Børnene på Kuhlahla-skolen er sultne. Derfor har vi givet skolen en mark med frø, deriblandt Moringa-planten, som er særlig næringsrig. Børnene er ved at lære, hvordan de skal dyrke jorden, og de mest udsatte har fået frø med hjem. Planen er, at børnene også skal have kyllinger, som de kan opdrætte og gøre en lille forretning ud af:  ”For os er det fantastisk at kunne tilbyde børnene en gennemtænkt plan, hvor der både tages hensyn til deres fysiske og åndelige behov”, siger generalsekretær Sphiwe Ngwenya. 

På forhånd tusind tak for din hjælp!

Sphiwe Ngwenya, generalsekretær i bibelselskabet i Swaziland, her med international chef i det danske bibelselskab, Synne Garff.
Sphiwe Ngwenya, generalsekretær i bibelselskabet i Swaziland, her med international chef i det danske bibelselskab, Synne Garff. De har sammen udviklet projektet.

 

 

Mange af børnene på Kuhlala-skolen i det nordlige Swaziland har mistet en eller begge forældre på grund af hiv. Drengen i midten har mistet begge forældre og bor hos sin farfar. En del af børnene er selv smittet. Foto: Adam Garff.
Mange børn på Kuhlala-skolen i det nordlige Swaziland har mistet en eller begge forældre til hiv. En del af børnene er selv smittet. Foto: Adam Garff.
Mange børn i Swaziland får kun ét måltid om dagen. 69% af befolkningen lever i fattigdom. 1/4 del af Swazilands befolkning sulter. Drengens måltid indtages på skolen. Hvis ellers madvognen når frem. Foto: Adam Garff.
Mange børn i Swaziland får kun ét måltid mad om dagen. 69% af befolkningen lever i fattigdom. Foto: Adam Garff.
Børnene spiller ofte fodbold på bare fødder og skærer sig på den stenede plæne. Når børnene får renset deres sår, er lærerne nervøse for at blive smittet. Der er nemlig ingen engangshandsker på skolen. Foto: Adam Garff.
Børnene spiller ofte fodbold på bare fødder og skær sig. Når børnene får renset deres sår, er lærerne nervøse for selv at blive smittet. Foto: Adam Garff.
41% af de gravide kvinder i Swaziland har hiv. Ikke alle kvinder kommer på hospitalet og får de antiretrovirale medikamenter, som kan nedsætte risikoen for overførsel af smitte. Foto: Adam Garff.
41% af de gravide kvinder i Swaziland har hiv. Ikke alle kvinder kommer på hospitalet og får de anti-retrovirale medikamenter, som kan nedsætte risikoen for overførsel af smitte. Foto: Adam Garff.

Fakta om Swaziland

 • 1,4 millioner indbyggere
 • Mere end 26% smittet med hiv
 • 41% af alle gravide kvinder har hiv
 • Gennemsnitslevealderen er en af verdens laveste: 48,7 år
 • 125.000 børn er forældreløse
 • 1/3 af alle børn i Swaziland bor ikke sammen med deres biologiske forældre 

(Kilde: Blandt andet UNAIDS)

Projektet

 • Donerer kyllinger, som børnene lærer at opdrætte mhp. en indkomst
 • Dyrker den næringsrige Moringa-plante
 • Får hiv-medicin bragt ud til børnene
 • Oplyser om hiv
 • Traumebehandler
 • Omsætter fortællingen om Den Barmhjertige Samaritaner til handling
 • Involverer præster, lærere og frivillige fra Swazilands kirker