I Lukasevangeliet fortælles det, hvordan to af disciplene får følgeskab af en fremmed på vejen til byen Emmaus. Den fremmede er den opstandne Jesus. Anden påskedag fejrer man i den danske folkekirke dagen, hvor den opstandne Jesus viser sig for disciplene. Maleri af Jan Wildens.
I Lukasevangeliet fortælles det, hvordan to af disciplene får følgeskab af en fremmed på vejen til byen Emmaus. Den fremmede er den opstandne Jesus. Maleri af Jan Wildens.

Tine Lindhardt og Cecilie Vestergaard Raaberg

Anden påskedag bliver vi mødt af den opstandne Jesus

Anden påskedag er ikke en helligdag i alle kristne kirker, men i den danske folkekirke fejrer man dagen som den dag, hvor den opstandne Jesus viser sig for sine disciple

Maria Magdalene ved graven

I Johannesevangeliet kan man læse, at Maria Magdalene efter korsfæstelsen og begravelsen af Jesus går ud til graven for at salve ham, men at hun finder graven tom. Maria begynder at græde, fordi hun tror, at nogen har flyttet den døde Jesus.

Hun møder en havemand, som hun ikke genkender, og hun beder ham om at fortælle, hvor han har lagt Jesus. Det er først, da han taler til hende og siger hendes navn, Maria, at hun kan se, at det ikke er havemanden, men Jesus, som er stået op fra de døde. Han siger til hende, at hun ikke må holde ham tilbage, for han skal ikke blive på jorden, men stige op til sin far. Men Maria skal gå tilbage til disciplene og fortælle, at Jesus er stået op fra de døde, og at hun har set ham - men også, at han skal op til sin far i Himlen.

Disciplene på vej til Emmaus

I Lukasevangeliet fortælles det, at to af Jesus’ disciple efter de dramatiske og nedslående begivenheder i påsken går fra Jerusalem til landsbyen Emmaus, mens de taler om, hvad der er sket. De får følgeskab af en fremmed mand, som de forklarer om begivenhederne og om deres skuffelse, fordi Jesus blev henrettet og altså ikke levede op til deres håb om, at han skulle befri Israel fra den romerske besættelsesmagt.

Den mand, de følges med, kalder dem uforstandige, fordi de ikke har forstået, hvad der står om Jesus i skrifterne (det vi kender som Det Gamle Testamente), og han begynder at forklare dem om alle forudsigelserne om Jesus og om, hvordan det er tydeligt, at Jesus skulle dø for menneskers skyld.

Om aftenen spiser den fremmede mand sammen med de to disciple, og da han brækker brødet i stykker på samme måde, som Jesus gjorde skærtorsdag, kan de genkende ham. Det er nemlig Jesus, som har gået sammen med dem.

At møde Jesus

Anden påskedag er altså en dag, som fortæller, at Jesus virkelig er opstået som et menneske og ikke kun som en ånd. Men det er også en dag, som fortæller om menneskers møde med den Jesus, som er opstået. Det er ikke altid, mennesker kan genkende ham, men han kender dem og giver sig til kende for dem.

Selvom det altså er en mærkelig og uhåndgribelig ting at forestille sig, at Jesus er stået op af graven, efter han er død, er det, vi kan læse i Bibelen om anden påskedag, også en meget konkret og jordnær fortælling om, hvad det blandt andet betyder, at Jesus er opstået. Det betyder, at man kan møde ham. Og at han selv kommer for at møde mennesker.

Anden påskedags liturgiske farve er hvid, som er festens farve. Det er en dag for fest og glæde, fordi den betegner mødet med den opstandne Jesus Kristus.

Her finder du teksterne om mødet mellem den opstandne og hans disciple

Den Store Påskebog

Den Store Påskebog fortæller om påskens traditioner og betydning, og den indeholder samtidig en masse sjove og spændende aktiviteter
den store påskebog
50,00

Desværre udsolgt

Forfatter: Synne Garff m.fl.
Sidetal: 200 sider.
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-634-3
Mål: 21,5 x 30 cm