Nashat Filmon, generalsekretær i Palæstina med børn. Foto: Matthew Grewe
Børnene er nøglen til en kristen fremtid, siger generalsekretær Nashat Filmon. Foto: Matthew Grewe

13.09.2021 Baseret på en artikel af Bjørn Håkon Hovde, bearbejdet af Thomas Godsk Larsen

"Ingen kan forhindre os i at vise kærlighed og omsorg"

Det Palæstinensiske Bibelselskab forkynder evangeliet blandt arabere i Østjerusalem, på Vestbredden og i Gaza: ”Vi giver og forkynder Guds ord gennem vores liv og vores tjeneste,” siger generalsekretæren.

Nashat Filmon er generalsekretær i Det Palæstinensiske Bibelselskab, et af tre bibelselskaber, der samarbejder om at forkynde Guds ord i det hellige land. For at nedbryde fordommene og samtidig vise muslimske brødre og søstre, hvad kristendommen i virkeligheden er, må forkyndelsen foregå i praksis, siger han: ”Det gør vi blandt andet ved at lave socialt arbejde, især blandt nødlidende, handicappede og andre, der lever på kanten af samfundet. Vores slogan er ’Lev og giv, tjen og forkynd’.”

Islam forbyder sine egne at skifte religion, og der er eksempler på, at frafald fra islam medfører døden: ”Det siger sig selv, at traditionelt og direkte missionsarbejde er næsten umuligt under sådanne forhold. Men ingen kan forhindre os i at vise kærlighed og omsorg for vores medmennesker,” fastslår Nashat.

Kristendommen er baseret på et tillidsforhold mellem Gud og mennesker, hvor værdier som kærlighed og omsorg står mere centralt end regler: ”Muslimerne ser, at de kristne ikke følger de samme regler som dem selv: Kristne overholder ikke fastetiden under ramadanen, kvinder tildækker ikke sig selv, og nogle kristne nyder alkohol. Nogle muslimer opfatter dette, som om kristne er løsagtige, umoralske eller ’vestlige’,” forklarer han.

Nashat Filmon er generalsekretær i Det Palæstinensiske Bibelselskab. Foto: Katri Saarela, Det Finske Bibelselskab
Nashat Filmon er generalsekretær i Det Palæstinensiske Bibelselskab. Foto: Katri Saarela, Det Finske Bibelselskab.

Færre og færre kristne i områderne

Nashat Filmon oplever, hvordan der er blevet færre og færre kristne i områderne, han virker i: ”I min barndom boede kristne familier i alle disse huse,” fortæller Nashat Filmon og peger ud over tagene i det kristne kvarter i Østjerusalem. ”Alle vores naboer var kristne, og i de mange kirker var der stærke og levende menigheder.”

Unge kvinder fra den kristne menighed i Gaza. Foto: Mary Frank
Unge kvinder fra den kristne menighed i Gaza. Foto: Mary Frank

Det er hovedsageligt udvandring, der er årsagen til de kristne kirkers tilbagegang, forklarer han: ”Jeg havde også en skolekammerat, der boede et par hundrede meter herfra, i det armenske kvarter. I dag er begge kvarterer næsten tømt for kristne.”

FRYGTEN FOR FREMTIDEN

Kristne forældre på Vestbredden og Gaza frygter, at deres børn vil få problemer i skolen eller på arbejdsmarkedet på grund af deres tro. Mange af dem flytter derfor til Vesten.

 

På den måde tømmes kirkerne, og det bliver stadigt vanskeligere for de få, der er tilbage. Det er også svært at udleve missionsbefalingen i et samfund, hvor det kan være strafbart at forkynde evangeliet blandt ikketroende.