Bibelkurses i Luhe. Foto: Birgitte Stoklund Larsen
I dag er der 40.000 protestantiske kristne ifølge de officielle tal. Mange flere kommer i husmenigheder og kirker, der ikke er godkendt af myndighederne. Foto: Birgitte Stoklund Larsen.

10.12.2018 Birgitte Stoklund Larsen

Bibelkursus i Kina uddanner lægfolk til arbejde i kirkerne

Stor vækst i kristendommen i Kina øger behovet for undervisning. I Luhe-distriktet går de ambitiøst til værks med et tre-årigt bibelkursus

Bibellæsning fra tidlig morgen til sen aften i 40 dage. Det er et ambitiøst program, som kursisterne på bibellæsetræningscentret i Kirken i Luhe gennemgår. Kursisterne er voksne mennesker med familie, og flere af dem underviser også i kirken om søndagen. De har netop afsluttet læsningen af Jobs Bog, som gjorde et stort indtryk på flere af kursisterne, blandt andet et ungt ægtepar, hvor kvinden har været lammet af en hjernetumor. 15 af områdets kirker fastede og bad for den unge kvinde, der er mor til to små børn.

”Jobs Bog handler om at holde ud i trængsler. Vi mærkede Guds nåde, derfor meldte vi os til kurset i bibeltræningscenteret”, siger hendes mand. Hans kone kom sig og sidder nu smilende ved siden af ham.

Manden har som barn selv haft glæde af at komme i kirken. Hans bibeltræningslærer, præst Zhang Zhi Gin, viser stolt et billede frem fra dengang, hun underviste i søndagsskolen, hvor den nu voksne mand var en af hendes elever. Den lille, strithårede dreng på det gamle foto er nu en ung mand med modeklippet hår.

Personligt involveret i Bibelen

Kursister og bibeltræningslæreren holder kontakten imellem de intensive 40-dages kurser, der afholdes en gang om året. Deres hjemmearbejde inden næste kursus om et år består i, at de skal læse hele Bibelen. Det unge ægtepar med den barske historie holder hinanden i ørene for at sikre, at de får læst det, de skal. Men det bliver ikke bare ved læsningen.

Når jeg skriver, kommer jeg tættere på Gud. Jeg fortæller kursisterne, hvor stor glæde jeg har af at skrive et kapitel om dagen, og mange af dem tager ideen op

Deres lærer, Zhang Zhi Gin, har givet sine kursister en god idé: De kan skrive bibelteksten af. Selv skriver hun et kapitel hver dag: ”Hvis man skriver en bibeltekst af i hånden, så tager man den ind på en helt anden måde, end hvis man bare læser. Man bliver personligt involveret i Bibelen,” lyder det fra bibeltræningslæreren.

”Når jeg læser, bliver jeg let distraheret”, siger hun. ”Når man skriver, kan man lettere holde koncentrationen, også selv om man har udfordringer på jobbet eller andet, der stresser en. Når jeg skriver, kommer jeg tættere på Gud. Jeg fortæller kursisterne, hvor stor glæde jeg har af at skrive et kapitel om dagen, og mange af dem tager ideen op og håndskriver hver dag et kapitel fra Bibelen, selv om de har travlt med familie og arbejde, og der både er tv og spil, der trækker i dem. De er gode kursister”, siger hun og får smilene frem hos kursisterne.

Der tikker en besked ind på Zhang Zhi Gins telefon. En kursist har sendt et foto af det kapitel, hun har skrevet af. Jesus-ord er skrevet med rødt. Zhang Zhi Gin viser et foto af et af de kapitler, hun selv har skrevet af med fine, sirligt tegnede skrifttegn.

Smukt er det – og en idé at kopiere: Hver dag, ét kapitel, fra det første kapitel i 1. Mosebog til det sidste kapitel i Johannes’ Åbenbaring.

Børnene på billedet er begejstret over at have fået en bibel. Mange flere ønsker også at kunne læse de bibelske historier på deres eget sprog - i deres egen bibel.

Mange kristne – få præster

  • Kirken i Luhe har i lighed med kirken andre steder i Kina oplevet stor vækst.
  • Efter kulturrevolutionen i 1966-76 var der blot 120 kristne tilbage i området.
     
  • I dag er der 40.000 protestantiske kristne ifølge de officielle tal. Mange flere kommer i husmenigheder og kirker, der ikke er godkendt af myndighederne.
     
  • Der er stor mangel på uddannede præster; bibeltræningscentret i Luhe uddanner lægfolk til arbejde i kirkerne.