Stamtræ fra Bibelen. Illustration af Toros Roslin, 1200-tallet. Kilde: Wikimedia Commons.
Udsnit af stamtræ over Jesus' forfædre. Illustration af Toros Roslin, 1200-tallet. Kilde: Wikimedia Commons.

04.03.2021

Brevkassen: Findes der et komplet stamtræ i Bibelen?

Findes der et komplet stamtræ i Bibelen, hvor både mænd og kvinder er med? Teolog Else Holt giver et svar

Til brevkassen.

Findes der et komplet stamtræ i Bibelen, hvor både mænd og kvinder er med?

Med venlig hilsen

Camilla

---------------------------------------------------------------------

Kære Camilla

Du spørger efter et stamtræ i Bibelen med både mænd og kvinder, så du kan finde rundt i alle personerne.

Mændene og stamtræerne

Det findes desværre ikke, og slet ikke en komplet oversigt over de bibelske personer, selvom det kunne være rart. De stamtræer, du finder i Første Mosebog, tæller kun mændene med, fordi arvefølgen dengang gik gennem mænd, ikke gennem kvinderne. De bruges som en slags "Fast Forward", lige som når man spoler gennem en film på Netflix for at komme frem til pointen.

Gennem stamtræerne kan man altså hurtigt forbinde en historie med en, der kommer flere hundrede år senere. Det bruges mest i de første 11 kapitler, fordi de fortæller om den uhyre lange række af år, der gik, fra Gud skabte himlen og jorden, og til Israels folk blev grundlagt med Guds velsignelse af Abraham (Første Mosebog, kapitel 12, vers 1-3).

På det indholdsmæssige plan vil jeg ikke standse så meget op, første gang jeg læser i Bibelen - der er andre og mere vigtige ting på spil.

Kvindernes betydning i Bibelen

Én af dem er betydningen af kvinderne. For selvom fortællingerne stammer fra en tid med en ganske anderledes opfattelse af forholdet mellem kønnene, end vi har nu, så er der ingen tvivl om, at kvinderne er vigtige for slægtens videreførelse. Det kan man se deraf, at Gud taler direkte med Abrahams kone Sara, og at kvinderne kan henvende sig til Gud uden at drøfte det med deres mænd, når de opdager, at de ikke kan få børn. De kan skændes med hinanden om retten til at gå i seng med ægtemanden - patriarken Jakob har ikke mindre end fire koner, der er i evig konkurrence om det (se Første Mosebog, kapitel 29-30). Det værste, man kan komme ud for som kvinde, er faktisk at være barnløs; se f.eks. Første Samuelsbog, kapitel 1-2, hvor en barnløs kvinde, Hannah, beder så intenst til Gud om at få et barn, at hun lover at give barnet bort til templet, når han bliver født. Det er profeten og kongemageren Samuels fødselsfortælling, og sådanne fødselsfortællinger findes der en del af - Samuel bliver en vigtig hovedperson i Første og Anden Samuelsbog.

Fødselsfortællinger peger på omstændighederne ved betydningsfulde bibelske personers fødsel - den sidste er Jesus i Lukasevangeliet, kapitel 1.

Mange gode hilsner

Else Holt

Else Holt er ph.d. i teologi og tidligere lektor med speciale i Det Gamle Testamente. Se hendes andre brevkassesvar.

Har du et spørgsmål om Bibelen? Skriv til spoerg@bibelselskabet.dk

Bibelleksikon

Et flot og gennemrevideret opslagsværk til alle, der ønsker viden om Bibelen
Bibelleksikon - transparent
100,00

Forfatter: Mogens Müller og Lisbet Kjær Müller
Sidetal: 480 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-751-7
Mål: 20 x 27,5 cm