"Paradise and the Creation of the Animals" - af Jan Brueghel
"Paradise and the Creation of the Animals" - af Jan Brueghel. Foto: Wikimedia Commons

09.03.2015

Brevkassen: Findes Paradis egentlig?

I Bibelen kan vi læse om Paradiset som Edens Have, og vi taler ofte om det som et sted, hvor der er fuldkommen og evig lykke. Men findes Paradis egentlig i virkeligheden? Det spørger Mads om, og Johannes Værge kommer med et svar.

Til Bibelselskabet

Findes Paradis egentlig?

Venlig hilsen

Mads fra fjerde klasse på Ærø Friskole

****************************

Kære Mads

Det er flot, at du tænker over tingene og får sendt sådan et spørgsmål ind. Det kunne jeg vist ikke, da jeg var i din alder.

Ingen kan bevise, at der er et Paradis. Det er noget, man kan tro på, have tillid til. Og det er vi mange, der har. Hvad mener vi så med det? For mig er Paradis dér, hvor Gud er, og hvor der ikke er noget ondt.

Jesus kalder det "Guds rige". Andre gange kalder han det "det evige liv", og så tænker vi på det nye, anderledes liv, vi træder ind i efter døden. Hvordan det er, kan vi kun se for os i billeder. En kunstner - han hedder Arne Haugen Sørensen - har vist det på den måde, at Guds store, kærlige, stærke hænder løfter mennesket op til sit rige. Her ser du, hvordan han har malet det som altertavle i Ringkøbing kirke i Jylland: Den døde løftes op af graven til lyset, hvor Gud er.

Men vi kan også i glimt lære Paradis at kende, mens vi lever vores liv på jorden. Jesus sagde: "Guds rige er kommet nær", og i de øjeblikke, hvor der er kærlighed og intet andet end lys imellem os, får vi en forsmag på, hvordan det er.

Nu prøver jeg at fortælle om sagen på en måde, som måske er lidt for voksen, men du er jo en, der tænker over de store ting, så måske går det:

En klog, gammel præst (Otto Møller), hvis bøger jeg selv har lært meget af, tog det spørgsmål op, om vi kan stole på, at der er et evigt liv. Han havde lagt mærke til, at overalt på jorden, uanset hvad folk ellers tror på, er der dybt i mennesket en længsel efter det, vi kalder Paradis, selv om det kan kaldes med andre navne andre steder. Den længsel er altså indbygget i mennesket. Ud fra troen på, at Gud har skabt menneskene, må det være Guds mening, at vi har denne længsel dybt i os. Gud kan ikke tænkes at ville narre os, altså at have givet os denne længsel, uden at der findes det, vi længes efter.

Det er ikke et bevis på, at Paradis findes. Men selv synes jeg, det styrker troen på, at det findes.

Samtidig er det vigtigste for mig troen på, Gud vil os det godt, både når vi lever, og når vi dør, og allerede her på jorden kan vi opleve, hvordan "Guds rige er kommet nær", som Jesus sagde, nemlig når vi lader kærlighed, tilgivelse og tillid få hele magten. Så mærker vi glimt af Paradis.

Venlig hilsen

Johannes Værge

Johannes Værge er forfatter og foredragsholder samt tidligere sognepræst. Se hans andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Om Paradis i Første Mosebog

Gud Herren plantede en have i Eden ude mod øst, og der satte han det menneske, han havde formet. Gud Herren lod alle slags træer, der var dejlige at se på og gode at spise af, vokse frem af jorden, også livets træ midt i haven og træet til kundskab om godt og ondt.

Første Mosebog, kapitel 2, vers 8-9

Læs hele kapitlet her.