Jesus på korset. Foto: Unsplash.
Den første kilde, der omtaler Jesus, er fra omtrent 20 år efter, at Jesus menes at være blevet korsfæstet. Foto: Unsplash.

14.06.2023

Brevkassen: Har Jesus virkelig levet?

Kan man med videnskaben bevise, at Jesus har levet? Teolog Jesper Tang Nielsen giver et svar i Bibelselskabets brevkasse

Kære Brevkasse.

Kan man med videnskaben bevise at en som Jesus har levet?

Mange hilsner

Sally

----------------------------------------------------------------

Kære Sally.

Tak for dit spørgsmål, som er rigtigt godt. Hvordan beviser man, at Jesus har levet? Er han ikke blot noget, som nogen har fundet på? Dit spørgsmål lyder enkelt, men det er faktisk ret komplekst, for der er flere lag i det. Jeg vil prøve at besvare nogle af dem.

1. Jesus er en historisk person

Kan man med videnskaben bevise, at Jesus har levet? Det forstår jeg sådan: Kan man være videnskabeligt sikker på, at en person ved navn Jesus levede omkring vor tidsregnings begyndelse og blev korsfæstet?

Det korte svar er: Ja! Næsten ingen har betvivlet, at Jesus er en historisk person. Man er meget uenige om, hvad han sagde og gjorde, men at han har eksisteret, er næsten alle enige om.

2. Hvordan kan historievidenskaben bevise, at Jesus har levet?

Så lyder spørgsmålet selvfølgelig: Hvordan kan man med videnskaben bevise, at Jesus har levet?

Jeg går ud fra, at du med ”videnskab” mener ”historievidenskab”, for det er klart, at man ikke kan lave naturvidenskabelige beviser som DNA-test eller lignende. Og med historievidenskab forstår jeg kildearbejde, dvs. fortolkning af de skriftlige kilder, der handler om Jesus.

Jesus har ikke selv efterladt sig noget skrift

Det er naturligvis problematisk, for der findes ingen officielle beviser for hans eksistens. Der var ingen kirkebøger eller folkeregistre i Galilæa på Jesu tid, hvor fødsler blev registreret og beboere stod oplistet. Jesus har heller ikke selv efterladt sig noget skrift eller lignende, som man kan henføre til ham.

Det Nye Testamente skriver om Jesus

Den tidligste kilde, der omtaler ham, er Paulus’ Første brev til Thessalonikerne. Det er fra omkring år 50, altså omtrent 20 år efter, at Jesus menes at være blevet korsfæstet. Og Paulus’ brev er naturligvis bestemt af den kristne tro på ham som Guds søn. De kilder om Jesus, der ikke er kristne, er en del senere og beviser sådan set kun, at nogle troede på ham. Spørgsmålet er derfor, om de tidligste kristne skrifter, som findes i Det Nye Testamente, kan bruges som bevis på Jesu eksistens?

Det problematiske er for det første, at de er yngre end Jesus. De er skrevet i perioden ca. 50 – ca. 120, så Jesus var død og havde været død i mindst 20 år, da de blev skrevet. For det andet er det problematisk, at de alle er skrevet, fordi forfatterne troede, at Jesus ikke blot var død, men også opstået fra de døde. Så de er ikke en objektiv fremstilling af hans liv, men bestemt af troen på ham som Guds søn. Men kan de alligevel bruges til at bevise, at Jesus har levet?

Gorm den Gamle

Man kan stille det samme spørgsmål om mange andre historiske personer. Gorm den Gamle for eksempel. Han rejste ganske vist en Jellingesten over sin kone Thyra, men han har næppe selv hugget runerne ind i den, så hvordan ved vi, at han har levet? Andre kilder, som for eksempel hans søns Harald Blåtands Jellingesten, er jo senere end ham. Kan vi så vide, at han har eksisteret. Ja, vil alle sige, for hvis han ikke havde levet, ville det være mærkeligt at begynde at skrive om ham. Der er overvejende sandsynlighed for, at kilderne taler sandt, selv om de ikke kommer fra hans egen hånd og for de fleste vedkommende er en del ældre end ham. Det gælder også, selv om man ikke kan tro på alt, hvad kilderne siger om ham.

Sokrates

Et endnu bedre eksempel er den græske filosof Sokrates. Han skrev aldrig noget selv, og vi kender ham kun fra andres omtale af ham, først og fremmest hans elev Platon. Ikke desto mindre mener alle, at Sokrates har eksisteret, og at noget af det, som Platon skriver om ham, er historisk sandt, men ikke alt.

Det samme gælder om Jesus. Det ville være ganske underligt, hvis man 20 år efter hans angivelige død begyndte at skrive om en mand, der var blevet korsfæstet, hvis han ikke havde eksisteret. Det forekommer simpelt hen for usandsynligt. Også fordi ingen dengang benægtede, at han havde levet. Det skete først i 1800-tallet. Mange har selvfølgelig benægtet, at han opstod fra de døde og var Guds søn, men det er et andet spørgsmål (se nedenfor).

Konklusionen

Så konklusionen er, at man videnskabeligt må anse det for bevist, at Jesus har levet, for kilderne peger entydigt på det.

3. Hvem Jesus var, er et trosspørgsmål

Men det er en helt anden sag at spørge, om man kan bevise, at Jesus har levet, hvis man med Jesus ikke bare mener en mand ved navn Jesus, der blev korsfæstet, men Jesus som han optræder i den kristne tro, altså som en mand, der blev korsfæstet og opstod fra de døde og var Guds søn.

Til det spørgsmål er svaret: Nej, det kan man ikke videnskabeligt bevise. Hvem Jesus var, er et trosspørgsmål. Det kan ikke afgøres videnskabeligt. Tværtimod må man sige, at det videnskabeligt kan modbevises, at døde opstår og bliver levende igen. Ligesom eksistensen af Guds søn – eller for den sags skyld af Gud selv – slet ikke er genstand for videnskabelige undersøgelser. Det er netop derfor, at det er en tro.

4. Kan man så ikke bevise noget videnskabeligt om Jesus?

Jo, noget kan man faktisk gøre ret sandsynligt gennem historievidenskabelige studier af kilderne. Der gøres hele tiden nye forsøg på at sige mere om, hvordan Jesus historisk set var, hvad han sagde og gjorde. I øjeblikket er forskerne som sagt enige om, at han har levet og er blevet korsfæstet af romerne. Man mener også, at man kan vide, at han blev døbt af Johannes Døberen, og at han samlede disciple om sig og talte til dem og andre. Hvad han præcist har sagt, er derimod meget sværere at sige noget sikkert om. Måske har hans tilhængere også oplevet, at han har helbredt syge (men man kan ikke bevise, at han faktisk gjorde det). Formentlig er det også ret sikkert, at han har lavet en form for optøjer på tempelpladsen i ugen, før han blev korsfæstet.

Meget mere kan man ikke sige med historievidenskabelig sikkerhed.

Jeg håber, at dette er svar på dit spørgsmål, ellers må du meget gerne skrive igen.

Med venlig hilsen

Jesper Tang Nielsen

Jesper Tang Nielsen er ph.d. i teologi. Han er præst ved Vartov og Københavns Valgmenigheder. Læs hans andre brevkassesvar her.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Møder med Gud

Bibelselskabets Håndbibliotek
møder med Gud
119,95

Forfatter: Jesper Tang Nielsen
Sidetal: 148 sider
Indbinding: Hæftet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7232-231-5
Mål: 11,6 x 19 cm