Turen går til Jerusalem. Foto: iStock.

15.05.2020

Brevkassen: Hvad betød "Israel" på Jesus' tid?

En læser er interesseret i at vide, hvad navnet "Israel" egentlig betød på Jesus' tid. Dr.theol. Mogens Müller giver et svar

Kære Bibelselskab



Jeg har lige læst, at man i Bibelen 2020 ikke altid skriver Israel, når der står det i Det Nye Testamente. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad navnet Israel betyder på Jesus’ tid?



Med venlig hilsen

Søren




**************************************************

Kære Søren

Tak for dit spørgsmål om, hvad navnet Israel betød på Jesus’ tid.

Som det fremgår af de steder, navnet Israel optræder i Det Nye Testamente, betegner det en teologisk størrelse – ikke et land. Israel står for gudsfolket, en israelit for et medlem af det. Det geografiske område, som i dag udgøres af staten Israel og de besatte områder, hed på Jesus’ tid Judæa, som samtidig også blev benyttet om landsdelen omkring Jerusalem.



Derfor brugte 1948-oversættelsen af Det Nye Testamente for klarhedens skyld ”Jødeland” om Judæa de steder, hvor det drejede sig om hele området (fx Lukasevangeliet 1,5 og 7,17). Denne oversættelse blev opgivet i 1992-oversættelsen, hvad der en række steder kommer til at skabe forvirring.



Som betegnelse for et geografisk område optræder Israel i Bibelen kun i Det Gamle Testamente om det såkaldte Nordrige, der en tid havde byen Samaria som hovedstad, og som gik til grunde i 722 f.Kr.



De første kristne overtog betegnelsen i dens teologiske betydning og kunne anvende den om sig selv, som når Paulus i Galaterbrevet kapitel 6 vers 16 kalder kirken ”Guds Israel” (hvis det ellers oversættes korrekt og ikke som i 1992). Og når apostlen siden i Romerbrevet kapitel 11 vers 26 kan skrive, at når hedningerne fuldtalligt er kommet ind, ”så skal også Israel frelses”, er tankegangen, at det skal ske ved, at de omvender sig til Kristus. Det er nemlig ifølge hans tankegang ”ikke alle, der kommer fra Israel, der er Israel” (Romerbrevet 9,6).



Siden kunne den ældste kirkes teologer, f.eks Justin omkring 160, betegne kirken som det sande Israel.



Venlige hilsner

Mogens Müller

Mogens Müller er professor emeritus, dr.theol i Det Nye Testamente ved Københavns Universitet. Se hans andre brevkassesvar

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk

Judaea Capta mønt
Efter nedkæmpelsen af den jødiske opstand i 66-70 e.Kr. blev der præget flere serier af mønter til minde om romernes sejr. Indskriften lyder: "Judæa indtaget" - Judæa kunne dengang stå for hele Israel og ikke kun for landskabet omkring Jerusalem.