Kristus-monogram fra gravsted i Basilica di San Lorenzo Fuori le Mura Rom. Det er et Jesus-symbol, eller kristus-symbol, som man ser i flere kirker. Foto: Flickr - Holly Hayes
Kristogram fra gravsted i Basilica di San Lorenzo Fuori le Mura Rom. Foto: Flickr - Holly Hayes

Brevkassen: Hvad er det for et særligt kors, man ofte ser ved flyvergrave?

Hilmer har set et symbol, han ikke kender.

Til Bibelselskabet

Måske kan I hjælpe mig.

Jeg har forgæves søgt og også spurgt diverse mennesker om et symbol, jeg har set på et kors i forbindelse med nogle flyvergrave fra 2.verdenskrig (se billedet [i faktaboxen]).  Kan I fortælle, hvad det betyder?

Venlig hilsen
Hilmer

*****************************

Kære Hilmer

Symbolet på gravstenen kaldes et Kristus-monogram.

Det består af en sammenknytning af de to første bogstaver i navnet Kristus, K og R. Det pågældende K ser på græsk ud som et X, og R ser på græsk ud som et P.

Det er altså et Jesus-symbol eller Kristus-symbol. Symbolet ses i talrige kirker. Lidt sjældnere er formen IHS (som er de tre første bogstaver skrevet med græsk alfabet af Jesus, altså J og E og S.)

Venlig hilsen
Niels Henrik Ahrendt

Niels Henrik Arendt (1950-2015) var cand.theol., tidligere biskop over Haderslev Stift, sognepræst i Staby-Madum og Folkekirkens teologiske rådgiver vedr. reformationsjubilæet 2017. Se hans andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

470x176 indsendt Kristus-monogram
Billedet er taget af Hilmer, som undrer sig over symbolet på gravstenen.

Kristusmonogrammer

Kristusmonogrammer dannes oftest af de to første bogstaver i navnet Kristus, stavet på græsk: X (chi) og P (rho). De kan være indsat i en cirkel eller en sejrskrans eller suppleret med bogstaverne alfa og omega. Også de tre første bogstaver i Jesus, stavet på græsk: IHS, anvendes som monogram.

Kilde: Den Store Danske Encyclopædi.