Hvordan bruger jeg bibellæseplanen?
Man kan gå til bibelteksterne på mange forskellige måder, men det vigtigste er nu, at man overhovedet læser i Bibelen, skriver sognepræst Helle Viuf i brevkassen. Foto: Pixabay.

Brevkassen: Hvordan bruger jeg bibellæseplanen?

Bibellæseplanen er en lille folder med læsninger til hver dag i kirkeåret. Her får du  hjælp til, hvordan du bruger den

Hej!

Jeg bruger med stor glæde Bibellæseplanen. Ofte siger teksterne mig noget, giver mig noget at tænke over. Men de er også kilde til frustration, når jeg synes, at jeg ikke forstår det, jeg læser. Hvordan løser jeg op for det, jeg ikke forstår, og kommer dybere ind i teksterne?

Med venlig hilsen

Morten M.

*******************************

Kære Morten

Jeg forstår din frustration. Bibelteksterne er ret svære ind imellem. Jeg vil give dig to metoder til at komme dybere i lag med teksten.

Når du først har læst teksten, ligger den hos dig som en slags åndeligt beredskab - selvom du ikke helt har forstået den til bunds! Når du tygger drøv på en tekst, nærer den din sjæl, på samme måde som det, du spiser, nærer din krop. Sognepræst Helle Viuf

Den første metode kan vi kalde at studere teksten:

Slå teksten op i din bibel, og læs teksten i en større sammenhæng; det vil sige, læs det, der går forud, og det, der følger efter teksten fra Bibellæseplanen. Læs også teksten i en anden oversættelse end den autoriserede. Læs f.eks. også fra Den Nye Aftale, Det Nye Testamente på nudansk (hvis det er en nytestamentlig tekst!); det har jeg selv meget stor glæde af. Tag faglitteratur til hjælp, såsom kommentarserier og bibelleksikon - en god gave at ønske sig til jul. Denne metode handler om, at DU forstår teksten.

Den anden metode, som jeg vil give dig, handler om, at TEKSTEN forstår dig. Dette kan vi kalde at meditere over teksten:

Læs dagens tekst nogle gange. Hvilket ord eller hvilken sætning bider du mærke i? Kun et ord/en sætning, ikke et helt stykke tekst. Med Martin Luthers ord skal du tygge drøv på ordet eller sætningen. Det betyder, mediter over ordet eller sætningen og mærk efter. Tag det så med dig gennem resten af dagen. Selv gør jeg det, at jeg skriver det på en post-it, som så kan følge med mig rundt. Du kan også anskaffe dig et hæfte og nedskrive alt, hvad det vækker i dig, når du tygger drøv på dit ord.

Glem så ikke at tage Gud med i din læsning. Bed om hjælp til at forstå den tekst, du læser, og hjælp til at forstå den i forhold til dit liv og dagen i dag.

Til sidst vil jeg sige, at det ikke altid er så vigtigt, om man forstår alt, hvad man læser. Vigtigst er det, at du læser. Når du først har læst teksten, ligger den hos dig som en slags åndeligt beredskab - selvom du ikke helt har forstået den til bunds! Når du tygger drøv på en tekst, nærer den din sjæl, på samme måde som det, du spiser, nærer din krop.

Med venlig hilsen

Helle Viuf, sognepræst

Helle Viuf er cand.theol. og sognepræst i Havdrup Kirke. Se hendes andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.