"Noahs Ark" fra ca. 1628 af oelant Savery. Findes på National Museum i Warsaw.
Det er ikke til at fatte, at Noas ark kunne bære alle de dyr. Foto: Wikimedia Commons

12.03.2015

Brevkassen: Hvordan kunne Noas Ark holde til alle dyrene?

Hvordan kunne der være så mange dyr ombord på Noas Ark, uden at den sank? Sådan spørger to nysgerrige elever fra 4. klasse, og de får et svar af ph.d. Kasper Dalgaard i Bibelselskabets brevkasse.

Til Bibelselskabet

Hvordan kunne Noas Ark holde til alle de dyr uden at synke?

Venlig hilsen

Max og Mads fra 4. klasse på Ærø Friskole

********************************

Kære Max, Mads og resten af Ærø Friskole

Mange tak for det interessante spørgsmål om, hvorledes Noas Ark dog kunne holde til alle de dyr uden at synke.

Se, det er jo et spørgsmål, hvortil svaret afhænger af, hvilket syn man har på teksten og Bibelen. Kort fortalt, så tilhører beretningen om Noa og arken i 1. Mosebog kapitel 6-9, den del af Bibelen, der bedst beskrives som legender eller myter. Det vil sige, at det ikke var så vigtigt, hvordan en ting fungerede, hvordan en ting kunne ske, eller om det rent faktisk var sket. Det vigtige var derimod den bagvedliggende morale, og hvorledes beretningen påvirkede den, der hørte eller læste den.

Så ud fra historiens eget univers så er svaret, at Noas Ark sagtens kunne holde alle dyrene – og kunne det, fordi Gud ville det. Det samme ville være svaret på, hvorfor alle dyrene samlede sig, hvorfor verden blev oversvømmet med vand, og hvorfor det selvsamme vand trak sig tilbage efterfølgende. Det er altså mere vigtigt, at Gud ønskede, at denne ark skulle give mennesker og dyr en chance for overlevelse, end hvorledes den holdt sig flydende, hvorledes Noah skaffede de mange dyr og mad eller undgik, at løverne spiste alle antiloperne.

1 Mosebogs kapitel 6, 13-16 fortæller om arkens størrelse og udseende: 

Da sagde Gud til Noa: »Jeg har besluttet at gøre ende på alle mennesker, for de er skyld i, at jorden er fuld af vold. Nu vil jeg ødelægge dem sammen med jorden. Lav en ark af gofer-træ; du skal indrette den med rum, og du skal tjære den indvendig og udvendig. Således skal du bygge arken: Den skal være tre hundrede alen lang, halvtreds alen bred og tredive alen høj. Du skal lægge et tag på arken, og tagrygningen skal du hæve en alen. Du skal sætte en dør i arkens side, og du skal indrette den med et nederste, et mellemste og et øverste dæk.

Der er mange interessante elementer i denne beskrivelse, men det, der slår én, er hvor lidt sødygtig denne konstruktion har været. Der nævnes intet om et ror til at styre den med, eller hvorledes den skal komme frem, da den mangler sejl og lignende. Den besynderlige form afspejles også i den hebraiske grundtekst, der simpelthen kalder arken for en tebah – en kasse. Denne meget lidt sødygtige konstruktion, skal man forestille sig, har været ganske stor: de gamle mål kan oversættes til en ca. 160 meter lang og 27 meter bred kasse. Denne båd skulle så, ifølge 1 Mosebog 7, 1-8, rumme ikke blot Noas familie, men også syv par af alle fugle og de rene dyr, ét par af alle de ikke rene samt eksemplarer af alle krybdyr. Dette har været ganske mange dyr – hvordan vi end gør antallet af dyrearter op. Svaret på jeres spørgsmål om, hvordan den dog kunne holde til alle disse dyr (og deres mad) er ud fra historiens eget univers, at det kunne den, fordi Gud ønskede det.

Selvom det nok er en misforståelse af den underholdende og også lidt uhyggelige beretning om Noas Ark, så er der mange der, igennem tiden har forsøgt at bevise, hvorledes en sådan ark kunne fungere, hvor mange dyrearter, der var tale om, samt hvorledes de dog alle kunne være samlet på arken. Fælles for disse udregninger er, at de ofte er underholdende at læse – og der er en sand syndflod af sådanne beregninger at gå ombord i på det store Internet, men om de er mere sødygtige end Noas Ark, er nok tvivlsomt.

Bedste hilsner

Kasper Dalgaard

Kasper Dalgaard har en ph.d. i teologi og er tidligere ekstern lektor på Det Teologiske Fakultet ved Københavns og Aarhus Universitet. I dag er han ansat ved 3K - Professionsbacheloruddannelsen i Kristendom, Kultur og Kommunikation, ved Uddannelsescenter Diakonissestiftelsen. Hans primære forskningsområde er Det Nye Testamente, og han har bl.a. skrevet bogen »Jesus« om skiftende historiske forståelser af Jesus. Se hans andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Dyrene i Noas Ark

Jeg bringer nu vandfloden over jorden for at ødelægge alle under himlen, der har livsånde. Alle på jorden skal omkomme. Men med dig vil jeg oprette min pagt. Du skal gå ind i arken sammen med dine sønner, din kone og dine svigerdøtre. Af alle levende væsener skal du bringe ét par ind i arken, for at de kan overleve sammen med dig; de skal være han og hun. Af alle slags fugle, al slags kvæg og af alle slags krybdyr på jorden skal ét par gå ind til dig for at overleve. Du skal tage noget af alt, der kan spises, og samle det hos dig; det skal du og de have til føde.« Noa gjorde, ganske som Gud havde befalet ham.

Første Mosebog, kapitel 6, vers 17-22.

Læs hele kapitlet her.