Jesus overdrager i Matthæusevangeliet de to nøgler til Himmeriget til Peter. Maleri af Nicolas Poussin. Foto: Wikimedia Commons
Jesus overdrager i Matthæusevangeliet de to nøgler til Himmeriget til Peter. Maleri af Nicolas Poussin. Foto: Wikimedia Commons

Brevkassen: Hvorfor har Peter nøgler?

Kære brevkasse

Jeg sad og læste på nogle engelske hjemmesider om Sankt Peter, og jeg faldt så over de to nøgler, han har. Jeg ville egentlig gerne vide alt, jeg kan, om de her to nøgler, men en lille og kort beskrivelse af hvad de er, og hvad de betyder ville også være fint. Og hvorfor egentlig to nøgler?

Mvh Frederik

 ---------------

Kære Frederik.

De to nøgler, som er ikon for apostlen Peter og efter hans dage for den til enhver tid siddende pave, stammer fra Det ny Testamente. 

Matthæusevangeliet (kapitel 16, vers 13-19) beretter, at Simon - for sådan hed han, da det hele startede - som den første bekendte, at Jesus er Kristus. Guds salvede, Guds søn. 

Jesus kaldte ham så i stedet Peter, som betyder "klippe", og gav ham en særlig rolle: "Salig er du, Simon, Jonas' søn, for det har kød og blod ikke åbenbaret dig, men min fader i himlene. Og jeg siger dig, at du er Peter, og på den klippe vil jeg bygge min kirke, og dødsrigets porte skal ikke få magt over den." 

Og så tilføjede Jesus: "Jeg vil give dig nøglerne til Himmeriget, og hvad du binder på jorden, skal være bundet i himlene, og hvad du løser på jorden, skal være løst i himlene." Og lige præcis dér kommer de to nøgler ind i billedet, én til at lukke i med og én til at lukke op med.

Onde tunger – og den slags er der altid nogle stykker af i omegnen af Den Katolske Kirke – har så fundet på, at de to nøgler er én til fordøren og én til bagdøren, som paven så kan slippe ud af, hvis han skulle få brug for det. Katolikkerne tager nu ikke den slags vittigheder så tungt, tværtimod, de tænker som den engelske forfatter G. K. Chesterton, at en religion, som ikke kan holde til, at man laver lidt grin med den, dur heller ikke til ret meget, når det kniber …

Bedste hilsener
Erling Tiedemann

Erling Tiedemann var tidl. amtsborgmester og medlem af Danske Kirkers Råds forretningsudvalg for den katolske kirke. Se hans andre brevkassesvar.

Har du et spørgsmål om Bibelen? Send dit spørgsmål til spoerg@bibelselskabet.dk

Se brevkassens panel