Jøder beder ved Grædemuren.
Jøder beder ved Grædemuren i Jerusalem. Foto: Pixabay.

Brevkassen: Hvorfor vugger jøder og muslimer, når de beder?

Ole undrer sig over, hvorfor muslimer og jøder vugger i bøn. Bodil Skjøtt giver et svar på hans spørgsmål.

Til brevkassen

Hvorfor vugger jøder og muslimer ofte, når de beder?

Venlig hilsen
Ole

*************************

Kære Ole

Jeg kender kun lidt til muslimer og deres måder at bede på. Derfor vil mit svar fokusere på den jødiske tradition, men forklaringerne kan sikkert appliceres på den religiøse praksis, som findes i andre religioner.

Bøn – hvad enten det er jødisk, kristen eller muslimsk - foregår ikke i et vakuum, men vokser ud af vores behov for at åbne hjertet og tale med Gud. Hvordan vi bevæger os eller ikke bevæger os, hvilken stilling kroppen indtager, hvad vi gør med hænder og hvorvidt vi lukker øjnene, når vi beder, er lige så meget en del af bønnen, som de ord vi siger.Bøn er ikke blot ord, der kommer over ens læber, men noget man gør med hele sit hjerte, sind og sjæl.

Forklaringerne på hvorfor nogle jøder vugger, når de beder - og læser i Torahen - er mange. En forklaring lyder, at den gang man var flere om at bruge den samme bønnebog (for bøger var dyre) bøjede man sig frem for at læse og gav derefter plads til den næste. Det blev til en sådan bevægelse frem og tilbage.

En anden forklaring fra en jødisk lærd i det 14. århundrede lyder, at de vuggende bevægelse er et udtryk for den ”rystelse”, som israelitterne oplevede, da Moses fik de 10 bud og hele folket rystede og blev stående på lang afstand i ærefrygt (2 Mos 20,18).

Men måske er den bedste og mest indlysende forklaring er den, at det at vugge (på det central- og østeuropæiske sprog yiddish hedder det ”shuckling”) er en måde, hvorpå den bedende giver sig hen i bønnen og med kroppen giver en rytme og en inderlighed til bønnen. Bøn er ikke blot ord, der kommer over ens læber, men noget man gør med hele sit hjerte, sind og sjæl.

Med venlig hilsen
Bodil Skjøtt

Bodil Skjøtt er cand.theol. og tidligere generalsekretær for Israelsmissionen. Se hendes andre brevkassesvar.

Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.

Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.

Baggrund

Hele folket oplevede tordenbragene og lynglimtene og hornklangen og så bjerget hyllet i røg. Da rystede de og blev stående på lang afstand.

Anden Mosebog kapitel 20, vers 18.